εν Άνδρω

Τουρκικά "παιχνίδια" κοντά στη...
Η τουρκική φρεγάτα Barbaros (φωτ. αρχείου). Τουρκικά «παιχνίδια» και επίδειξη δύναμης στα νερά της Άνδρου σήμερα το μεσημέρι. Στον Κάβο Ντόρο κοντά στις ακτές του νησιού, βρεθήκε πριν από λίγο η τουρκική φρεγάτα «Barbaros» που βγήκε στο Αιγαίο, αμέσως μετά το επεισόδιο στα Ίμια.
Δύο ακόμα πλοία στο Αιγαίο: Έφ...
Έφτασε σήμερα και έδεσε στον Πειραιά το πλοίο Wind Solution της Sea Jets. Το πλοίο έφεραν και παρέδωσαν στην ελληνική εταιρεία οι Άγγλοι που το είχαν στη δούλεψη τους μέχρι τώρα. Το πλοίο είναι βέλγικης κατασκευής και χρησιμοποίηθηκε στην Αγγλία ως πλωτό ξενοδοχείο και εστιατόριο. Έχει 150 καμπίνες πέντε αστέρων. Κάτι που σημαίνει πως δεν είναι "ημεροβάπορο" και μάλλον δεν θα δρομολογηθεί στις Κυκλάδες (εκτός αν γίνουν μεγάλες μετατροπές). Πιθανόν να χρησιμοποιηθεί σε δρομολόγια περισσότερων ωρών ταξιδιού. 
Ένα ακόμα ταχύπλοο στις Κυκλάδ...
Καθ’ οδόν προς την Ελλάδα βρίσκεται ένα ακόμα ταχύπλοο, που από φέτος το καλοκαίρι θα ριχθεί στην μάχη της ταχύτητας στα νερά του Αιγαίου! Πρόκειται για το «Karolin» της εταιρίας GoldenStarFerries, που μάλλον θα μετονομαστεί σε «Supercat».
Επανέρχεται ο έπαρχος για τον ...
  Η περιοχή της Πλούσκας που έχει προγραμματστεί για τον ΧΥΤΥ της Άνδρου. Με νέα επιστολή του ο έπαρχος Άνδρου στις 11 Ιανουαρίου επανέρχεται και ρωτά τον πρόεδρο του ΠΕΣΠΑ και γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Θεοδωρίδη ρωτώντας τον λόγο που δεν έχει γίνει ΠΕΣΠΑ επί τρίμηνο - από 18/10/17 μέχρι σήμερα – και συνεχίζεται η εκκρεμότητα της τελικής έγκρισης του ΧΥΤΥ της Άνδρου.
Δύο ιδιαίτερες επισκέψεις και ...
Δεν είναι το πιο συνηθισμένο θέαμα να δεις καβαλάρηδες στον δρόμο. Είναι μια εικόνα από άλλη εποχή. Κι όμως οι καβαλάρηδες ήταν και παραμένουν ένα εντυπωσικό θέαμα. Αυτό το θέαμα αντίκρυσαν όσοι τους είδαν να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν χτες Κυριακή πρωί στην Πανάχραντο. Ο Ιππικός Όμιλος Άνδρου ανέβηκε με τα άλογα στο μοναστήρι για να ευχηθεί για την καλή χρονιά. Μπορεί το κρύο να ήταν τσουχτερό, αλλά καβαλάρηδες και άλογα το αψήφησαν και ανέβηκαν για την καθιερωμένη επίσκεψη τους (φωτ. Χαρίδημος).  Μια ακόμα εικόνα από την εντυπωσιακή επίσκεψη σην Πανάχραντο όπου κατέλυσαν και έτυχαν της φιλοξενίας  του πατέρα Αέτιου. Κι αυτό γιατί οι υπόλοιποι μοναχοί έλειπαν σε δουλειές ή σε λειτουργίες εκτός μοναστηριού (φωτ. Χαρίδημος)..  Όμως δεν ανέβηκαν μόνο οι καβαλάρηδες χτες στη Μονή Παναχράντου για ευλογία. Ανέβηκε και το χορευτικό της Υδρούσας. Και το χορευτικό έκανε και κάτι πρωτοτύπο. Το Σάββατο βράδυ έκοψε την πίτα του - όπως όλοι οι σύλλογοι στην Άνδρο αυτή την εποχή - και την Κυριακή το πρωί πήραν μια ακόμα βασιλόπιτα και τους άρτους τους και πήγαν για αρτοκλασία στο μοναστήρι. Εκεί έφτασαν και οι καβαλάρηδες και έγινε μια μεγάλη συνάντηση που αριθμούσε κοντά 45 άτομα. Τα όποία μετά την λειτουργία και τον καφέ έτυχαν και της παραδοσιακή; μακαρονάδας. Και στο τέλος όλοι μαζί έκοψαν και την επιπλέον βασιλόπιτα που είχαν φροντίσει να φέρουν μαζί τους οι χορευτές της Υδρούσας (φωτ. Χαρίδημος). Εδώ ο Πατήρ Αέτιος ως οικοδεσπότης της μέρας κόβει την πίτα. Να προσθέσουμε πως ευχαρίστησε το τόσο δραστήριο χορευτικό της Υδρούσας, που έχει απλωσεί σε όλο το νησί την δραστηριότητα του. Και σημείωσε την ιδιαίτερη παρουσία των καβαλάρηδων του Ιππικού Ομίλου Άνδρου που  με την ενττπωσιακή παρουσία τους και την δραστηριότητα τους κρατάνε ζωντανή μια αρχαία παράδοση στην Άνδρο (φωτ. Χαρίδημος).  "ΕΝ ΑΝΔΡΩ"          
Τυφώνας σήμερα (18/1) και τον ...
  Γάύριο 18/1. 'Ωρα 11:00. Ισχυρότατες ριπές ανέμου σαρώνουν το λιμάνι... (φωτ. Π.Κ.) Τυφώνας σήμερα το πρωί στον Κάβο Ντόρο! Όμως με τυφώνα έκλεισε στον Κάβο Ντόρο έκλεισε και το 2017! Με τον αέρα να συνεχίζει και απόψε πολύ δυνατός παρατείνεται το απαγορευτικό από το Λιμεναρχείο μέχρι αύριο το πρωί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μάλλον θα γίνουν κάποια δρομολόγια αύριο, αλλά ακόμα δεν ξέρει κανείς με βεβαιότητα την ώρα.
Προβληματική η αύξηση του 15% ...
  Ήταν ένα γεμάτο τριήμερο αυτό της Θεοσκεπάστου και της 25ης. Συνέπεσαν οι δύο εορτές εφέτος. Και συνάμα συνέπεσε και η πρώτη επίσκεψη Προέδρου Δημοκρατίας στην Άνδρο - την ημέρα της πολιούχου της Άνδρου -, αλλα και οι Περιφερειακοί Ιστιοπλοϊκοί Αγώνες 2018 στη Χώρα. Με τόσες γιορτές και τόσα γεγονότα η αύξηση από πέρσι ήταν μόνο περίπου 250 επιβάτες!
Ώρα για… ξεκούραση του “SuperF...
Την ετήσια… ξεκούραση (ακινησία) του, ξεκίνησε ένα από τα πιο αγαπητά πλοία της Άνδρου και ολόκληρης της γραμμής από Ραφήνα. Το Super Ferry II της Golden Star, αφού ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις και την περίοδο του Πάσχα, έβαλε πλώρη για το λιμάνι του Πειραιά όπου έχει αγκυροβολήσει κοντά στο υπουργείο Ναυτιλίας.
Στη Σύρο - αντί για Μύκονο - τ...
Οι θυελλώδεις άνεμοι χτες το βράδυ εμπόδισαν το Fast Ferries Andros να δέσει στη Μύκονο. Το πλοίο μη μπορώντας να δέσει στη Μύκονο έφυγε μαζί με 100 περίπου επιβάτες που δεν αποβιβάστηκαν για την Σύρο που έχει ασφαλές λιμάνι. Μέχρι σήμερα το πρωί λόγω καιρού δεν κατέστη δυνατό να αναχωρήσει.