εν Άνδρω

F/B ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, 35 χρόνια: "Όσ...
  Το μοιραίο ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ στη Ραφήνα Συμπληρώνονται 35 χρόνια από το ναυάγιο του πλοίου ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ (23/2/1983-23/2/2018). Για τον λόγο αυτό την Παρασκευή το πρωί, ανήμερα της θλιβερής επετείου ο πατήρ-Αντώνιος Χορευτής θα τελέσει στον Άγιο Νικόλαο Κορθίου το ετήσιο μνημόσυνο του ναυαγίου και προσκαλεί όσους θέλουν να προσευχηθούν για τις ψυχές των χαμένων ναυτικών και επιβατών του μοιραίου πλοίου.
"Έφυγε" ο αγαπητός "βιομήχανος...
  Οι καλοί και ξεχωριστοί άνθρωποι «φεύγουν» συνήθως νωρίς… Είναι κρίμα κι άδικο. Λες κι ο Θεός τους καλεί, για να ομορφύνουν τους κήπους του Παράδεισου. Ο Γιάννης Γκιώνης, ο αγαπητός σε όλους «βιομήχανος», ήταν ένας απ αυτούς.
Καρναβάλι 2018 - Χώρα Άνδρου: ...
   Ήταν ένα ακόμα καρναβάλι με το κέφι του, με τον κόσμο του, με την τρέλα του, με τα γέλια του, το τραγούδι και τον χορό του. Και είχε κόσμο. Και είχε και καλό καιρό. Τελικά ήταν και καλός ο καιρός και κόσμος ήρθε. Μαζεύτηκαν τα χωριά γύρω απο την Χώρα. Ήρθε το Συνετί, οι Στενιές, τα Λειβάδια, η Βουρκωτή, το Αλαδινού, οι Στραπουργιές. Ήρθαν από το Μπατσί και από το Γαύριο. Και μαζεύτηκε κόσμος. Μπορεί να μην είχε πολλούς επισκέπτες. Αλλά οι ανδριώτες ήταν όλοι εδώ. Και το διασκέδασαν. Γέμισε κόσμο η Αγορά, γέμισαν κόσμο τα μαγαζιά. Ήταν μια ακόμα όμορφη Κυριακή Αποκριάς... (φωτ. Εν Άνδρω).
Στο Κόρθι ξεκίνησαν καρναβάλι ...
Εντάξει έκανε ψύχρα το Σάββατο το απομεσήμερο στο Κόρθι. Όμως υπήρχε κι ένας ήλιος που άνοιγε λίγο την διάθεση. Και μικροί-μεγάλοι βγήκαν στην πλατεία για τα καθιερωμένα προκαταρτκτικά του καρναβαλιού. Ωε γνωστό στο Κόρθι το καρναβάλι διαρκεί τουλάχιστον δύο μέρες. Ξεκινά από το Σάββατο με υπαίθριες εκδηλώσεις και χορούς. Σε αυτά οι Κορθιανείναι μπροστά. Όταν διασκεδάζουν... διασκεδάζουν! Δεν κάνουν εκπτώσεις. Έτσι το καρναβάλι τους κι εφέτος ξεκίνησε ουσιαστικά από το Σάββατο... (φωτ. Εν Άνδρω).
Το μέλι και η μελισσοκομία της...
  Κατάμεστη η αίθουσα του ΚΠΕ Κορθίου από μελισσοκόμους (φωτ. Εν Άνδρω). Ότι ξεκίνησε σαν μια απλή ενημερωτική συζήτηση για το μέλλον της μελισσοκομίας και την αξιοποίηση του κτηρίου του Μοστακείου πριν δύο περίπου χρόνια μεταξύ της μεγάλης εταιρείας APB/APG και του επάρχου ως εκπροσώπου της διαχειριστικής επιτροπής του Κληροδοτήματος έχει μπει πλέον στο αυλάκι. Μια νέα ομάδα ανθρώπων έχουν προχωρήσει στην εκπαίδευση της οικολογικής μελισσοκομίας. Και τώρα ξεκινάνε την εκπαίδευση τους και ως επιχειρηματίες μελισσοκόμοι.
Υποτροφίες Κληροδοτήματος Μουσ...
   Το νέο κτήριο μπήκε κι αυτό σε μια σειρά κι ελπίζουμε στην αξιοποίηση του για το καλό της περιοχής αυτής και όλης της Άνδρου (φωτ. Εν Άνδρω). Βλέπουμε πως το σημαντικό για το Κόρθι και την Άνδρο Κληροδότημα Μουστάκα μετά από τα προβλήματα που είχε (με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και τις διαχειριστικές αδυναμίες της προηγούμενης περιόδου) με τη νέα διοίκηση από το 2014 και μετά να έχει μπει σε μια σειρά. Σήμερα έρχεται με τη νέα προκήρυξη υποτροφιών για τα παιδιά της Άνδρου να κάνει ένα ακόμα βήμα. Επίσης να σημειώσουμε πως έχει προχωρήσει και με το νέο κτήριο του και έχει βάλει σε μια ρότα τα πράγματα προχωρώντας στην αξιοποίηση του μέσα από διάφορα προγράμματα (μελισσοκομίας, Lifeκλπ). «Εν Άνδρω»
Πρώτη Σύναξη «Φίλων Βυζαντινής...
Αναμνηστική φωτογραφία από την πρώτη σύναξη "Φίλων Βυζαντινής Μουσικής" και "Ιεροψαλτών 'Ανδρου" στη Μον'η Παναχράντου (φωτ. Χαρίδημος). Με πρωτοβουλία του Ντίνου Στρατή από τη Μεσαριά και του Απόστολου Μαρκόπουλου από τα Λάμυρα - το απόγευμα της Τετάρτης της Τυρινής (14/2)  - η πλειοψηφία των ιεροψαλτών της Άνδρου ανέβηκαν στο όρος των Γερακώνων για να πραγματοποιήσουν τη πρώτη Σύναξη των Φίλων της Βυζαντινής Μουσικής Άνδρου στο ιστορικό μοναστήρι της Παναχράντου. Το γεγονός συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά.
Δύο σημαντικές απώλειες για τη...
  Ο Κώστας Τσαπέκος (στο μέσον) με όλο τον θίασο επί σκηνής στην τελευταία μεγάλη θεατρική επιτυχία του στην Άνδρο - στο Φεστιβάλ Άνδρου - το καλοκαίρι του 2016. Η Άνδρος του Πολιτισμού και η Άνδρος της Ναυτιλίας είναι φτωχότερες. Δύο σημαντικοί άνθρωποι που την εξέφραζαν σε δύο κρίσιμούς τομείς της δεν είναι πια μαζί μας. Ο Τάσος Μαρούσης, σημαντικό στέλεχος της ανδριώτικης ναυτιλίας, "έφυγε" αιφνιδίως την Παρασκευή και ο Κώστας Τσαπέκος, που άφησε το στίγμα του στο θέατρο και στον πολιτισμό του νησιού μας, "έφυγε" μετά από μακρά αρρώστεια την Κυριακή. 
Σύλληψη στην Άνδρο για κακομετ...
  Φωτογραφία αρχείου Εν Άνδρω. Το άλογο (και όχι ο σκύλος) είναι ο πιο πιστός σύντροφος του ανθρώπου. Παράλληλα αυτό το όμορφο ζώο είναι περήφανο και ιδιαίτερα ευαίσθητο. Ένα τέτοιο εντυπωσιακό τετράποδο, ταλαιπωρήθηκε - σύμφωνα με την Αστυνομία - στην περιοχή του Γαυρίου, από την αδιαφορία του ιδιοκτήτη του, ο οποίος έπειτα από σχετικές καταγγελίες περιοίκων, συνελήφθη την Παρασκευή (9.2).