Αποχαιρετισμός στη Ζωή Μήλιου

Ανακοίνωση Κυριάκου Θυμά

Με ιδιαίτερη συγκίνηση πληροφορήθηκα και θέλω να ανακοινώσω στους συμπολίτες μας τον πρόωρο χαμό της Ζωής Μήλιου. Μιας άξιας συνεργάτιδας-μηχανικού του τέως Δήμου Υδρούσας, καθώς και εν συνεχεία στέλεχος του ενιαίου Δήμου Άνδρου, με την οποία συνεργάστηκα εξαιρετικά καθ’ όλη την διάρκεια της περιόδου 2003-2010.

enandro
Read More 1 Hits: 2100

Άδειασε η Άνδρος...

Οι τέσσερις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε σήμερα Δευτέρα είναι από χθες το απόγευμα Κυριακή στην Άνδρο. Τέσσερις φωτογραφίες ερημιάς σε δύο από τους οικισμούς του νησιού που θεωρητικά κρατάνε κόσμο και τον χειμώνα: η Χώρα και το Κόρθι. Και στις τέσσερις η ερημιά είναι το κύριο χαρακτηριστικό. Όπως μάς έγραψε ο αναγνώστης μας "πάει η Λευκή Νύχτα στη Χώρα, πάει κι ο Άγιος Νικόλαος στο Κόρθι, μείναμε μόνοι να περάσουμε τις δύσκολες μέρες του χειμώνα. Ευτυχώς που υπάρχουν μπροστά μας κάποιες γιορτές που ο ντόπιος κόσμος βγαίνει από τα σπίτια του και οι καθημερινές με τα σχολεία και την κίνηση της αγοράς". Στην παραπάνω φωτογραφία η αγορα της Χώρας απομεσήμερο. Ευτυχώς διακρίνονται μερικοί άνθρωποι δημιουργώντας μια εικόνα ζεστασιάς και φιλικότητας στο βάθος (φωτ. Χαρίδημος)  

enandro
Read More 0 Hits: 1952

Το όμορφο Μπατσί υπάρχει και... τον χειμώνα!!!

 

 Οι μικροί τόποι της Άνδρου αγωνίζονται να υπάρξουν τον χειμώνα. Το πολύβουο και κοσμοπολίτικο το καλοκαίρι Μπατσί, με τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα πολυποίκιλα μαγαζιά, τον χειμώνα "κλείνει"! Κι απομένουν μερικές εκατοντάδες κάτοικοι να δίνουν "μάχη" για να διασχίσουν την έρημη αυτή περίοδο κάθε χρόνο. Γράψαμε πριν λίγο καιρό για την γιορτή του Αγίου Φιλίππου, μια από τις "μάχες" της χειμερινής περιόδου (που κάποιοι ανεγκέφαλοι πολεμάνε να σταματήσουν το ετήσιο τραπέζι στου "Σταμάτη"). Σήμρα γράφουμε για το άναμα στα λαμπιόνια του δέντρου τους (φωτ. Κ.Θ.).

Κάθε Δεκέμβρη που οι ανδριώτες... παραδοσιακά εγκαταλείπουν την Άνδρο (!!) όσοι επιμένουν και μενουν στο Μπατσί ανάβουν τα λαμπιόνια του δικού τους δένδρου στην παραλία. Πέρσι ήμασταν εκεί. Μαζεύονται, λοιπόν, όλοι οι κάτοικοι σε ένα πρώιμο ρεβεγιόν. Μια γιορτή για τα παιδιά, αλλά και για τους μεγάλους. Την εφετινή γιορτή των κατοίκων μάς προσκάλεσε ο Γιώργος Ψωμάς. Μπορεί να μην μπορέσαμε να πάμε. Όμως έστειλαν οι ίδιοι μερικές φωτογραφίες από την γιορτή τους. Λίγο άτσαλες, αλλά με πολύ λαχτάρα. Η λαχτάρα να πουν πως "ειναι ακόμα ζωντανοί" και είναι εκεί και τον χειμώνα. Με ιδιαίτερη συγκίνηση - γιατί αγαπάμε τους μικρούς ξεχασμένους τόπους και τους ανθρώπους που επιμένουν σε αυτούς - γράφουμε δύο λόγια όπως μάς ζήτησαν "για να δουν και οι άλλοι ανδριώτες πως υπάρχουμε κι εμείς" όπως μάς είπαν (φωτ. Κ.Θ.).

Ναι, υπάρχουν και αν κρίνετε από τις εφετινές φωτογραφίες προσήλθαν περισσότεροι από πέρσι. Μια απόδειξη πως είχαν ανάγκη την γιορτή. Μπορεί να τους ξέχασαν οι τοπικοί πολιτικοί (πέρα από τον αντιδήμαρχο, τον τοπικό πρόεδρο και τον πρώην δήμαρχο), όμως οι κάτοικοι ήταν εκεί πιστοί στο ραντεβού τους και εφέτος. Και όσοι δεν μπόρεσαν τους έστειλαν την σκέψη τους (φωτ. Κ.θ.)

Τραγούδησαν, χόρεψαν και τα μικρά είπαν τα κάλαντα. Προσφέρθηκε κι ένα ποτό. Έγινε και το "μπαζάρ" από τις κυρίες της περιοχής. Ήταν μια ζεστή βραδιά μέσα στο κρύο της εποχής. Δυστυχώς οι περισσότερες φωτογραφίες της γιορτής ήταν πολύ κουνημένες. Δεν πειράζει και αυτές εδώ διασώζουν την καλή καρδιά και αποτυπώνουν την φιλόξενη διάθεση όλων όσων συμμετείχαν (φωτ. Κ.Θ.)

Μια σκηνή από το "μπαζάρ" που έδωσε και αυτο χρώμα στην βραδιά. Όσοι λένε λόγια και κάνουν τους "έξυπνους", από μακριά, κατηγορώντας τις γιορτές και το τραπέζι της φιλοξενίας ή το ποτό της βραδιάς σαν "σπατάλη" στους μικρούς τόπους καλό θα ήταν να βάλουν για μια στιγμή τυς εαυτούς τους στη θέση αυτών που το Σάββατο βράδυ μέσα στο κρύο της εποχής έκαναν ότι μπορούσαν να δώσουν χρώμα στο μικρό ξεχασμένο χωριό. Να δώσυν ζωή για τα μικρά παιδιά γεμίζοντας την άδεια αυτή την εποχή παραλία. Και με ανοιχτη καρδιά προσκάλεσαν όλο τον κόσμο να πάει στην γιορτή τους. "Και του χρόνου" σε όλους όσους βοήθησαν σε αυτή. Αλλά και σε όσους έστρεψαν για λίγο την σκέψη τους σε αυτούς που επιμένουν κάθε χειμώνα στο Μπατσί και στην Άνδρο και "φυλάττουν Θερμοπύλες"...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

 

enandro
0 Hits: 1216

Χοιροσφάγια στην Άνδρο

Δεκέμβριος εποχή για χοιροσφάγια. Από μικρός θυμάμαι τέτοιες μέρες ο θείος Πέτρος στα Λειβάδια είχε χοιροσφάγια. Ποτέ δεν πήγα. Όμως πάντα έστελνε στον αδελφό του - τον πατέρα μου - ένα τενεκεδάκι με λουκάνικα και γλίνα. Σκοτωνόμασtε με την μητέρα μου να μην το φάμε όλο εγώ και ο αδελφός μου. Τα χρόνια πέρασαν. Ξέχασα το ντενεκεδάκι με τα υπέροχα λουκάνικα του θείου. Και ξεφνικά τα θυμήθηκα χθες όταν ήρθε το μήνυμα: "έχει χοιροσφάγια ο Μανώλης Σκόρδος και η Φλώρα στο κονάκι τους, στο Κόρθι." Με πλημμύρισαν μνήμες και γεύσεις μιας αλλης εποχής. Και μετά το απομεσήμερο άρχισαν να με πλημμυρίζουν εικόνες αυτής της εποχής. Φωτογραφίες από τα παραδοσιακά ανδριώτικα χοιροσφάγια που έγιναν στο κονάκι τους. Εικόνες κοινές αυτές τις μέρες στην Άνδρο. Αλλά και εικόνες μοναδικές της παρέας από τα χοιροσφάγια στο Άνω Κόρθι (φωτ. Χαρίδημος).

enandro
Read More 1 Hits: 2460

Σύλληψη στο Γαύριο για κλοπή και ναρκωτικά

 

Την Πέμπτη (7.12) συνελήφθη στο Γαυριο από αστυνομικούς του σταθμού Υδρούσας ένας 34χρονος, με την κατηγορία ότι το προηγούμενο βράδυ είχε διαρρήξει ένα αυτοκίνητο από το οποίο είχε κλέψει το ραδιοκασετόφωνο.

enandro
Read More 1 Hits: 2612

Εορτάστηκε, πρώτη φορά με τόση επισημότητα, ο Άγιος Νικόλαος στη ναυτική Άνδρο

 

Μια γενική φωτογραφία όλων των αρχών του τόπου (πολιτικών, στρατιωτικών, σωματων ασφαλείας κλπ). Το Κόρθι και οι άνθρωποι του κατέκλυσαν την εκκλησία όπως κάθε χρόνο. Μόνο που εφέτος την κατέκλυσαν και οι επίσημοι προσκεκλημένοι (φωτ. Εν Άνδρω).

Με ιδιαίτερη επισημότητα ολοκληρώθηκε η γιορτή του Αγίου Νικολάου στην ναυτική Άνδρο. Εφέτος κέντρο του εορτασμού ήταν το Κόρθι με την άφιξη του υπουργού Άμυνας και της στρατιωτικής ηγεσίας στο μικρό οικισμό. Κορύφωση της εορτής ήταν ο εσπερινός της παραμονής στον οποίο παραβρέθηκαν όλοι οι επίσημοι που ήρθαν για την εορτή και η πολιτική ηγεσία του νησιού

enandro
Read More 12 Hits: 4454

"Τέχνη" με σκουπιδοτενεκέδες στ’ Αποίκια! Ένα ηχηρό μήνυμα…

Οι κάτοικοι στα Αποίκια θα πρέπει να είναι υπερήφανοι! Όχι μόνο γιατί ζουν σ ένα όμορφο και γραφικό χωριό με ευλογημένες πηγές, που τροφοδοτούν την Άνδρο και ολόκληρη την Ελλάδα με και θεραπευτικό- ιαματικό νερό, αλλά γιατί έχουν (και το απέδειξαν) ευαισθησία, αισθητική, οικολογική συνείδηση, πνεύμα φιλοξενίας και ομαδική διάθεση.

enandro
Read More 7 Hits: 6171

"Λευκή νύχτα" για τέταρτη φορά στη Χώρα...

 Ακόμα μια χρονιά - τέταρτη στη σειρά - με πρωτεργάτη τον δήμαρχο και τον Δήμο Άνδρου διοργανώθηκε η "Λευκή Νύχτα" στην Χώρα της Άνδρου. Η "Λευκή Νύχτα" ξεκίνησε από τον δήμαρχο πολύ φιλόδοξα και στόχο είχε την προσέλκυση ανδριωτών και άλλων για μια χριστουγεννιάτική μέρα (ή Σ/Κ) διακοπών στην Άνδρο. Ο αρχικός στόχος αποδείχθηκε από την πρώτη χρονιά, - που μάζεψε ίσως τον περισσότερο κόσμο - πολύ φιλόδοξος. Όμως πέτυχε να μαζέψει τους Ανδριώτες και να δώσει γιορτινό χρωμα στη Χώρα. Κάτι σημαντικό για ένα νησί που πατροπαράδορα "αδειάζει" τα Χριστούγεννα. Από αυτή την άποψη το γεγονός της "Λευκής Νύχτας" ήταν και είναι θετικό. Υπό τις φετεινές προϋποθέσεις - πως το Σάββατο της Λευκής Νύχτας  είχε και απαγορευτικό - η γιορτή κρίνεται πετυχημένη αφού για μια ακόμα φορά κατάφερε και μάζεψε ανδριώτες ακόμα και από το Γαύριο  Στη φωτογραφία η πλατεία Γηροκομείου με κόσμο κατά το άναμα του δέντρου (φωτ. Ε. Ψ. για το Εν Άνδρω)   

  

 Τα καταστήματα της Χώρας πρόσφεραν εκπτώσεις και έμειναν ανοικτά μέχρι αργά τη νύχτα (συνήθως τέτοια εποχή κλείνουν νωρίς) και ο κόσμος βόλταρε αγόρασε πράγματα (όπως βλέπουμε και στην φωτογραφία) και γενικά γέμισε τον πεζόδρομο. Η νεολαία γέμισε τα καφέ και τα μπαρ μέχρι τον Νειμποριό. Ήταν μια χαρούμενη και γιορτινή στιγμή προσθέτοντας μια νοτα αισιοδοξίας. Σε αυτό βοήθησαν όλοι οι συμμετέχοντες (Εμπορικός Σύλλογος, Σύλλογος Γυναικών, Latin, Μουσικός Σύλλογος κλπ) που πρόσφεραν από κεράσματα μέχρι μουσική και κέφι. Στη φωτογραφία κόσμος πάει κι έρχεται στον πεζόδρομο ψωνιζοντας και διασκεδάζοντας. Και του χρόνου... (φωτ. Ε.Ψ. για το Εν Άνδρω).

"Εν Άνδρω"

 

 

enandro
0 Hits: 1819

Στοιχεία-σοκ! Η Άνδρος ερημώνει, οι Κυκλάδες συρρικνώνονται, η Ελλάδα μικραίνει…

 

 

Τα στοιχεία μιλούν μόνα τους: η Ελλάδα μικραίνει, οι Κυκλάδες συρρικνώνονται, η Άνδρος ερημώνει! Τα δημογραφικά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών για το 2017, που αφορούν την χώρα και εμάς είναι θλιβερά.

enandro
Read More 2 Hits: 667

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ: «Λευκή Νύχτα» στη Χώρα στις 2 Δεκεμβρίου

 

Από την Λευκή Νύχτα του 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ

Εντατικά συνεχίζονται η προετοιμασίες για τη διοργάνωση της «Λευκής Νύχτας» στη Χώρα, που θα γίνει το προσεχές Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2017. Ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Γυναικών, ο Μουσικός Σύλλογος, το Χορευτικό «Latin» αλλά και οι δημότες που προσφέρθηκαν να συνδράμουν εθελοντικά στη διοργάνωση της «Λευκής Νύχτας», βρίσκονται σε εγρήγορση και σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή ετοιμάζονται να υποδεχτούν τον κόσμο μέσα σε μία γιορτινή ατμόσφαιρα, με εκπτώσεις στα μαγαζιά και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.

enandro
Read More 2 Hits: 1529