Πηνελόπη Α: Το οριστικό τέλος ενός θρύλου της Ελληνικής Ακτοπλοΐας
Κείμενο Ε. Παπαδοπούλου, Αρχιπέλαγος - Σχολιασμός & Βίντεο Εν Άνδρω
Το πλοίο αναχωρεί τελευταία φορά από την Ραφήνα το 17/06/2014 με ρυμουλκό με προορισμό τον κόλπο της Ελευσίνας. Σήμερα φεύγει για τα διαλυτήρια Αλιάγα στην Τουρκία. Φωτογραφία: Christos Spanopoulos.
ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ
Κάθε πλοίο κρύβει μέσα του ιστορίες, αναμνήσεις και συναισθήματα – αλλά λίγα καταφέρνουν να αγγίξουν τις καρδιές των ανθρώπων όπως το θρυλικό Πηνελόπη Α. Το πλοίο που για δεκαετίες ένωνε τα νησιά του Αιγαίου, μεταφέροντας όχι μόνο επιβάτες αλλά και ελπίδες, όνειρα και στιγμές.
Σήμερα, με βαριά καρδιά, ετοιμαζόμαστε να πούμε το τελευταίο αντίο σε αυτόν τον ακούραστο ταξιδιώτη των ελληνικών θαλασσών. Σε λίγες μέρες, το Πηνελόπη Α θα κάνει το τελευταίο του ταξίδι – όχι πια ανάμεσα σε λιμάνια και αγαπημένα νησιά, αλλά προς τον τελικό προορισμό του, εκεί που κάθε πλοίο ολοκληρώνει τον κύκλο της ζωής του.
Πόσες φορές άραγε η κόρνα του ακούστηκε ως ήχος επιστροφής στο σπίτι; Πόσες ανατολές αντίκρισε, κουβαλώντας στην πρύμνη του ταξιδιώτες με λαχτάρα να αγγίξουν τις ακτές του Αιγαίου; Το Πηνελόπη Α δεν ήταν απλώς ένα πλοίο – ήταν φίλος, συνοδοιπόρος, φάρος για όσους έζησαν στιγμές πάνω στο κατάστρωμά του.
Οι μηχανές του μπορεί σύντομα να σιγήσουν για πάντα, αλλά ο απόηχος της προσφοράς του θα αντηχεί για χρόνια στις θάλασσες που τόσο πιστά υπηρέτησε. Σαν ένα κομμάτι από την ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας που, αντί να βυθιστεί στη λήθη, θα συνεχίσει να ζει στις αναμνήσεις όσων ταξίδεψαν μαζί του.
Καθώς το Πηνελόπη Α ετοιμάζεται για το τελικό του ταξίδι, δεν λέμε απλώς αντίο σε ένα πλοίο. Λέμε αντίο σε μια εποχή, σε μια αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας που προσέφερε σε κάθε του ταξίδι. Και καθώς οι σημαίες του θα υποστέλλονται για τελευταία φορά, ένα κομμάτι από την καρδιά του ελληνικού Αιγαίου θα ταξιδεύει μαζί του, για πάντα.
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΡΕΜΕΝΤΖΟ
Το αγαπήσαμε χρόνια. Ταξιδέψαμε χρόνια. Μας πήγε και μας έφερε μέσα στις μπουνάτσες και στις φουρτούνες του Κάβο Ντόρο. Από το 1992 στην Ελλάδα μέχρι το 2014. Και τώρα ξεκινά το τελευταίο ταξίδι για το διαλυτήριο.
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Ο λόγος λοιπόν για το «Πηνελόπη Α.». Το δικό μας «Πηνελόπη». Το ανδριώτικο! Που για χρόνια - από το 1992 - εξυπηρετούσε το νησί χειμώνα-καλοκαίρι, με άγριους καιρούς, με ανοιξιάτικες μπουνάτσες, με καλοκαιρινά μελτέμια.
Μετέφερε την χαρά και την λύπη μας. Πάντα στην ώρα του με φτηνά εισιτήρια, ακόμα και στα τελευταία του, δεν έπαψε να είναι ένα αγαπημένο βαπόρι για όλους τους Ανδριωτες. Από το στενό της Μάγχης, το Ντόβερ και το Καλαί, στα γαλανά νερά του Αιγαίου και των Κυκλάδων και ύστερα το σιωπηλό τέλος…