Ένα ιστορικό κρουαζιερόπλοιο με τραγικό παρελθόν πέρασε χτες από την Άνδρο

  

Μια πανέμορφη φωτογραφία του ιστορικού πλοίου στο λιμάνι της Ερμούπολης. Ευχαριστούμε τον Αντώνη Σολάρη από την Σύρο που μας την έστειλε.... 

Χτες τη νύχτα την ώρα που μια μεγάλη καταιγίδα χτυπούσε τη δυτική Άνδρο, από το Γαύριο μέχρι το Απροβάτου, και ο αέρας και η βροχή λυσομανούσαν, ένα σκαρί - μοναδικό σε όλο τον κόσμο - (και από τα πιο παλιά που ταξιδεύουν ακόμα), περνούσε πολύ κοντά από τις ακτές της Άνδρου. Δυστυχώς η νύχτα και η καταιγίδα δεν επέτρεψε σε κανέναν να θαυμάσει την απαράμιλλη ομορφιά του ή ακόμα και το κατάφωτο πέρασμα του. Ίσως μόνο κάποιοι ψηλά από την Παλαιόπολη και το Απροβάτου να είδαν μακριά τα φώτα στα καταστρώματα του. Αλλά κανείς δεν φαντάστηκε ότι επρόκειτο για ένα πλοίο-θρύλο με θαλασσινή ιστορία περίπου… 70 ετών και με τραγικό παρελθόν.

Ήταν το κρουαζιερόπλοιο «Αστόρια» με σημαία Πορτογαλίας,(ίσως το γηραιότερο της Ευρώπης), που είχε ξεκινήσει από την Σύρο, έκανε μια βραδινή βόλτα δίπλα από την Τήνο και την Άνδρο και τα πρωί κατέπλευσε στον Πειραιά με 370 επιβάτες και 260 άτομα πλήρωμα. Η ρότα του ήταν: Δύσβατο – Παλαιόπολη – Γαυριονησια – Κάρυστος – Μακρόνησος – Σούνιο - Πειραιάς.

Πρόκειται για ένα ιστορικό πλοίο, που ναυπηγήθηκε το 1948, με κλασικές κατασκευαστικές γραμμές, κοφτή πλώρη, πρύμνη με αρμονικές καμπύλες, και όγκο υπερκατασκευών υψηλής αισθητικής που χαϊδεύει τις αισθήσεις και τις οδηγεί στον ρομαντικό παρελθόν, τότε που τα βαπόρια σχεδιάζονταν να αρέσουν και να προκαλούν τον θαυμασμό.

Το πρώτο του όνομα ήταν STOCKHOLM και σαν υπερωκεάνιο πραγματοποιούσε επί χρόνια το δρομολόγιο Σουηδία-Ηνωμένες Πολιτείες. Ως Stockholm έγινε ευρέως γνωστό τον Ιούλιο του 1956 όταν η σύγκρουση του με το ANDREA DORIA στις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Nantucket, Massachusetts), είχε ως αποτέλεσμα την βύθιση του ANDREA DORIA. Το 1992 δέχτηκε ευρείας έκτασης μετασκευή, κατά την οποία εκτός από την σχεδόν εκ βάθρων αλλαγή της εξωτερικής του εμφάνισης, τοποθετήθηκαν στο πλοίο και νέες μηχανές.

Μετά από πολλά χρονιά έγινε κρουαζιερόπλοιο και άλλαξε αρκετά ονόματα. ATHENA, AZORES και τελικά ASTORIAΣτα σαλόνια του και στις καμπίνες του έχουν κοιμηθεί αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί και celebritiesαπό ολόκληρο τον κόσμο. Το πλοίο-κόσμημα, πραγματοποιεί κρουαζιέρες στα ελληνικά λιμάνια, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Μυτιλήνη, Σύρο, Σαντορίνη, Μύκονο, Ρόδο κ.λ.π. Το πλοίο έχει μήκος 160 μέτρα, βύθισμα 7,5 μέτρα, ταχύτητα 12 κόμβους και τώρα βρίσκεται αγκυροβολημένο στον Πειραιά.

Κ.Χ.

Σημείωση: Κε Μπασαντή για να είναι πλήρης η είδηση προσθέστε και τις εξής πληροφορίες. Andrea Doria, 1956, 45 νεκροί: Στις 25 Ιουλίου 1956 τα πλοία Stokholm της Swedish American Lines και Andrea Doria της Italian Lines συγκρούστηκαν 70 χλμ. ανοιχτά των ακτών του Ναντάκετ στις ΗΠΑ. Το πρώτο έχασε πέντε μέλη του πληρώματος και το δεύτερο 45 επιβάτες από τους 1.134, ενώ το Andrea Doria βυθίστηκε. Κ.Χ.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Κε Μπασαντη για να είναι πλήρης η είδηση προσθέστε και τις εξής πληροφορίες.
Andrea Doria, 1956, 45 νεκροί: Στις 25 Ιουλίου 1956 τα πλοία Stokholm της Swedish American Lines και Andrea Doria της Italian Lines συγκρούστηκαν 70 χλμ. ανοιχτά των ακτών του Ναντάκετ στις ΗΠΑ. Το πρώτο έχασε πέντε μέλη του πληρώματος και το δεύτερο 45 επιβάτες από τους 1.134, ενώ το Andrea Doria βυθίστηκε.