Αναζητείται Στυλιανός Βαλμάς και στην Άνδρο: μια συγκινητική ιστορία 71 χρόνων

 

Η πύλη του στρατοπέδου στο Νταχάου

(Από τον αναγνώστη Αχιλλέα Χατζηκωνσταντίνου λάβαμε την παρακάτω συγκινητική ιστορία που αναφέρεται σε κάποιον ονόματι Στυλιανό Βαλμά, ο οποίος αναζητείται και μπορεί να είναι ανδριώτης...  Το κειμένο πρωτοδημοσιεύτηκε στο LIFO από τον Άρη Δημοκίδη - Εν Άνδρω)

Μια φίλη με ενημέρωσε πως δύο γνωστοί της -αξιόλογοι και ευαίσθητοι άνθρωποι- έχουν στην κατοχή τους ένα γράμμα που γράφτηκε πριν από 71 χρόνια αλλά δεν έφτασε ποτέ στα χέρια του αποδέκτη του. Θα καταλάβετε γιατί. Έτσι αναζητούν τους απογόνους του Στυλιανού Βαλμά και ελπίζω και με τη βοήθεια των κοινοποιήσεων να τους βρουν.

 Λέει η Στέλλα Μπατάκη από τα Χανιά: "ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΕΝΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΒΑΛΜΑ" Έχω γράμμα γι αυτούς γραμμένο το 1945 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο ΝΤΑΧΑΟΥ! Βοηθείστε κοινοποιώντας, για να φτάσει παντού!

Πώς έχει η ιστορία...

Τιμώντας τον πατέρα μας, Γιάννη Μπατάκη, και τον παππού μας Πέτρο Μιχελιουδάκη, όταν μετακομίζαμε γραφείο με τον αδερφό μου Διομήδη Μπατάκη στα Χανιά, φτιάξαμε κάποιες προθήκες, στις οποίες τοποθετήσαμε αντικείμενα, βιβλία και έγγραφά τους, τα οποία χρονολογούνται απο το 1800+ και πέρα και σχετίζονται με τη δουλειά μας (δικηγόρος & λογιστής). Κατά τη διαλογή των βιβλίων και εγγράφων του παππού μας, βρήκαμε ένα γράμμα ενός ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΒΑΛΜΑ που απευθυνόταν στη μητέρα του.

Ο ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΒΑΛΜΑΣ το 1945 ήταν αιχμάλωτος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου και στο ΑΟΥΓΚΣΜΠΟΥΡΓΚ μαζί με τον παππού μας. Στον ίδιο θάλαμο. Στον θάλαμο 58. Μαζί με άλλους πολλούς (βρέθηκε και η λίστα με τα ονόματα των Ελλήνων αιχμαλώτων πολλών θαλάμων).

Πιθανόν ο ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΒΑΛΜΑΣ έδωσε το γράμμα αυτό στον παππού μας για να το παραδώσει στην οικογένειά του. Για άγνωστο λόγο, ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΕ ΠΟΤΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ. Ίσως να μην βρήκε κανέναν.

Από το γράμμα προκύπτει ότι το 1945, ήταν ο τρίτος του χρόνος στο Νταχάου. Πιθανόν να τον θεωρούσαν νεκρό. Δε γνωρίζουμε αν επέστρεψε. Είχε όμως οικογένεια! Σύζυγο και μία κόρη που την ελεγαν ΡΙΤΑ. Είχε και αδερφές. Την μία την έλεγαν Εμιλίτσα. Αν είχε εγγόνια, σήμερα θα είναι περίπου 35-50 ετών. Όταν ο παππούς μας επέστρεψε απο το Νταχάου ήταν περίπου 25-27 ετών.

Σήμερα θέλουμε να βρούμε έναν απόγονο του ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΒΑΛΜΑ, να του παραδώσουμε το γράμμα που προοριζόταν για την οικογένεια τους!

Σημείωση: Εδώ είναι οι περιοχές με την πυκνότητα τηλεφώνων που είναι καταχωρημένα στο επίθετο "Βαλμάς" #Valmas #Βαλμάς #Βαλμας. Όπως βλέπεται στην Άνδρο είναι το πλέον συχνό όνομα από τις άλλες περιοχές της Ελλάδας. Για τον λόγο αυτό μας ζητήθηκε να κάνουμε την ανακοίνωση και στο «Εν Άνδρω».

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet