Ένας που "παρασύρθηκε" στην Άνδρο... κι έμεινε!!! Και κάτι μισοξεχασμένο από την ελληνική ιστορία...

 

Η αγγλική "παροικία" της Άνδρου στην πανέμορφη παραλία του Φελλού...

(Ο "φανατικός αναγνώστης" μας "Ι.Π. - Άλκης"  έφτασε στην Άνδρο "παρασυρμένος" από κάτι Εγγλέζους φίλους" το 1997. Εδώ έφτιαξε ένα σπίτι για τα παιδιά. Και δεν μετάνιωσε ποτέ. Πριν λίγες μέρες έστειλε στο site μας ένα θερμό γράμμα και μια από τις ιστορίες της ζωής του. Δημοσιεύουμε το γράμμα αγάπης του για την Άνδρο και εκτίμησης προς την ιστοσελίδα μας.

Και στη συνέχεια και την ημερολογιακή εμπειρία του ως νέου από τις πρώτες μέρες του πραξικοπήματος του 1967 με αφορμή την θλιβερή επέτειο - σε λίγες μέρες - του πραξικοπήματος Ιωαννίδη το Νοέμβριο του 1973. Δύο πραξικοπήματα που τέλειωσαν με την εθνική καταστροφή της Κύπρου... ΕΝ ΑΝΔΡΩ)  

Είμαι ένας από τους φανατικούς αναγνώστες σας, 

Τον Αύγουστο του 1968 μετακόμισα από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα για επαγγελματικούς λόγους ( στα Κεντρικά γραφεία της εταιρίας που εργαζόμουν).  Στις αποσκευές μου μεταξύ άλλων είχα και 4 χαρτοκιβώτια  με διάφορα  έντυπα, αρχεία, συλλογές, κλπ. Στην Αθήνα από μετακόμιση σε μετακόμιση ποτέ δεν τα άνοιξα, δεν είχα χρόνο . Το 1997  φίλοι Εγγλέζοι με «παρέσυραν» και αγόρασα γη στην Άνδρο , που έφτιαξα  ένα σπίτι , και έτσι τα παιδιά μου έχουν  ένα « σπίτι στο χωριό για τις διακοπές», και που ποτέ δεν το μετάνιωσα.

Φέτος επιτέλους  τα άνοιξα και πέρασα μαζύ τους ξεχασμένες ιστορίες και αναμνήσεις. Τα περισσότερα ήταν  δακτυλογραφημένα  και λίγα χειρόγραφες σημειώσεις.  Τα ξανάγραψα στο Λαπτοπ  χωρίς καμιά μεταβολή ή προσθήκη. 

Μερικά θεματάκια ήταν: ’ Προσκύνημα στο Άγιο Όρος το 1958’’,   « Θεσσαλονίκη -  Δευτέρα 24 Απριλίου 1967 -  4η ημέρα, ‘’,    «Αθήνα -  3 Νοεμβρίου 1968.

Το τελευταίο είναι συνημμένο, για να μη ξεχνάμε την ιστορία μας.

Σας εύχομαι καλή δύναμη. 

Ι.Π. - Άλκης

Σε λίγες μέρες η χώρα καλείται να θυμηθεί την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου του 1973, αλλά και να "ξεχάσει" το φασιστικό πραξικόπημα Ιωαννίδη τις επόμενες μέρες που οδήγησε στην απώλεια του 40% του νησιού το καλοκαίρι του 1974. Το τανκς μπροστά στην πύλη του Πολυτεχνείου το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου 1973... 

(ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ: Ο αναγνώστης μας "Άλκης" το 1967 ήταν 26 ετών και μας θυμίζει με το νεανικό κείμενο του 1967 την έλευση της δικτατορίας των συνταγματαρχών στην Θεσσαλονίκη. Στιγμές απίστευτες για ευρωπαϊκή χώρα. Στιγμές τραγικές για την Δημοκρατία στον τόπο μας. 6 χρόνια αργότερα βρεθήκαμε κι εμείς - παιδιά τότε - μπροστά σε ένα ακόμα πραξικόπημα που ξεκίνησε με τα τανκς να κατεβαίνουν την λεωφόρο Αλεξάνδρας από το Γουδί με κατεύθυνση το Πολυτεχνείο. Η χούντα, λοιπόν, δεν "τέλειωσε το '73" όπως φώναζαν ακραίοι και φασίστες - όλων των χρωμάτων και των αποχρώσεων - στην πλατεία Συντάγματος το καλοκαίρι του 2012. Η χούντα των συνταγματαρχών άρχισε το 1967 και τέλειωσε το 1974. Ο Άλκης με το κείμενο του θυμίζει τις πρώτες μέρες εκείνου του μακρινού εφιάλτη, που έζησε η χώρα μας...)

ΑΦΗΓΗΣΗ ΑΛΚΗ - Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - 24/4/1968

 

Σκηνή από την παρέμβαση των τανκς Σάββατο πρωί 18/11/73. Η Ομόνοια ζωσμένη με τανκς!!! Το πραξικόπημα Ιωαννίδη το Νοέμβρη του 73 αποτέλεσε την συνέχεια του πραξικοπήματος Παπαδόπουλου της 21ης Απριλίου 1967...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Δευτέρα , 24 Απριλίου 1967, 4η ημέρα

Προ 4ημέρου, τις πρώτες πρωινές ώρες ο Στρατός ανέλαβε την διακυβέρνηση της Ελλάδος. Επισήμως υπήρξαν 2 νεκροί, ανεπισήμως (Παρίσι) «λιγότεροι από 9». Όλοι διερωτώνται ποιος-γιατί-πως-για λογαριασμό τίνος-μέχρι πότε-με τι;

Το ραδιόφωνο από την πρώτη μέρα μεταδίδει μόνον εμβατήρια, δημοτική μουσική και από χθες και ποικίλη ξένη μουσική. Λειτουργεί μόνον ο Ενόπλων Αθηνών τον οποίον και αναμεταδίδουν οι άλλοι Σταθμοί. Ακούμε κυβερνητικές ανακοινώσεις, συνθήματα, μουσική, απαγορεύσεις. Καλά νάναι οι ξένοι σταθμοί BBC (3 εκπομπές ημερησίως, 07,45’, 13,45’, 21,00’), Παρίσι (1 εκπομπή ημερησίως στις 14,30’ ), και Φωνή της Αμερικής (1 εκπομπή στις 19,00’).

Το πρωί της Παρασκευής 21 Απριλίου ( 1η ημέρα) με ξύπνησε ο Τ.Σ. με τηλεφώνημα λέγοντάς μου ότι ‘’ κάτι συμβαίνει’’. Έξω όλος ο κόσμος στεκόταν στη μέση του δρόμου και προσπαθούσε να καταλάβει τι ακριβώς συνέβαινε. Άρματα μάχης και θωρακισμένα τρέχανε σαν τρελά στην Β. Όλγας, καθώς και Τζέιμς γεμάτα με οπλισμένους Στρατιωτικούς και περιπολικά με πολυβόλα στις στέγες τους με το δάκτυλο στην σκανδάλη. Καμία συγκοινωνία. Τα μισά τηλέφωνα δεν λειτουργούσαν. Είχε σταματήσει κάθε επικοινωνία με τις άλλες πόλεις και τα προάστεια. Τα δημόσια κτήρια κατειλημμένα από μονάδες ένοπλες. Περιπολικά της ΕΣΑ διέτρεχαν τους δρόμους. Τι συμβαίνει . . . . Οι παλαιοί λέγαν Στρατιωτικός Νόμος και επομένως σε λίγες ώρες θάχουμε Δικτατορία. Εμείς οι νέοι δεν μπορέσαμε να το πιστέψουμε και ούτε ακόμη μπορούμε να το συνειδητοποιήσουμε. Μάθαμε να ζούμε με ελευθερία σκέψεως και εκφράσεως, μάθαμε να ζούμε στην ελεύθερη Πατρίδα μας. . .

Η Βραδυνή της 18ης Νοεμβρίου 1973. Το τέλος της φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος και η ολοκλήρωση της προδοσίας της Κύπρου... 

Στις 10,30’ κάναμε μια βόλτα με τα πόδια Αναλήψεως-Βας.Ολγας-Λ.Πύργος-Βας.Σοφίας-Πανεπιστήμιο-Εγνατία-Αριστοτέλους-Τσιμισκη—Βας Όλγας- Εγνατία-Αγ.Σοφίας-Τσιμισκι-Βασ.Όλγας-Ανάληψη. Όλος ο κόσμος στους δρόμους μουδιασμένος, άφωνος, με μεγάλα μάτια και κλειστό στόμα, άρματα σας τρελά διασχίζουν τους δρόμους, ομάδες-ομάδες συζητούν κοιτάζοντας τον καθένα που πλησιάζει.

Κάπου σ’ ένα περίπτερο ένα τρανζίστορ μεταδίδει νέα : “ Άρσης κυκλοφορίας στις 19,30’ . Μετά θα πυροβολείτε ο παραβάτης χωρίς προειδοποίηση» . Όλοι παγωμένοι απομακρύνονται. Είναι ακόμη ούτε 11,30’ και όμως τρέχουν για τα σπίτια τους. «Καταργείται η απαγόρευσης της κατ’ οίκον έρευνας». Διπλό κλείδωμα στις πόρτες. Τα κελιά και κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων γεμίζουν. Περίπτερα της Εκθέσεως μετατρέπονται σε Στρατόπεδα συγκεντρώσεως των «αντιφρονούντων» ή όσων δεν αρέσουν την Βασιλευομένη Δικτατορία του Στρατού. Στην Αθήνα οι συλλήψεις είναι πάνω από 7-8.000. Πολλοί στέλνονται στην Γυάρο. 

Το βράδυ δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε ότι είχαμε δικτατορία και απαγόρευση κυκλοφορίας και όλοι ήταν έξω. Όσο όμως πλησίαζε η ώρα 19,30’ και πύκνωναν οι περιπολίες όλοι κλειστήκαν στα σπίτια τους. Κανείς δεν ξέρει ακόμη την πρώτη ημέρα τι ακριβώς συμβαίνει, ποιος ο Κυβερνήτης, τι γίναν οι Αρχηγοί του Λαού, ο Γ. και Α. Παπανδρέου. Στην απόγνωσή τους όλοι ψάχνουν να ακούσουν Νέα από ραδιοσταθμούς του εξωτερικού. Δυτικούς και του Παραπετάσματος. Αυτοί που κατέλαβαν την Αρχή για να « αποτρέψουν τον κομμουνιστικό κίνδυνο», στρέψαν όλο τον λαό προς τον κομμουνιστικό ραδιοσταθμό ο οποίος επωφελήθηκε και άρχισε την σχετική του προπαγάνδα . . . Ταλαίπωρη Πατρίδα…. .

Βασιλική Προκήρυξη απαγόρευσης της κυκλοφορίας στη Θεσσαλονίκη... 

Κατά βάθος κανείς δεν ξαφνιάστηκε. Όλοι περιμέναμε μια Βασιλική δικτατορία. Μας είχε συνηθίσει με τις αυθαίρετες λύσεις της η Αυλή. Αποστάτες και στο τέλος ο Κανελλόπουλος. Ούτε διάγγελμα τότε, ούτε τώρα . . . Συγκεκαλυμένη Δικτατορία τότε, ανοιχτή τώρα . . Όλοι την περιμέναμε, όμως κανείς – τουλάχιστον από τους νέους – δεν πίστευε ότι ήταν δυνατόν να κατρακυλήσουμε τόσο χαμηλά . . .

Πολλά κυκλοφορούν. Άραγε οι ΗΠΑ θα εγκρίνουν το καθεστώς φοβούμενες δεύτερο Νάσερ ; O Ντεγκώλ θα αντιδράσει ; Στην Ευρώπη άρχισε η αντίδραση. Αλλά όλοι λένε ότι ο βασιλεύς αντιδρά στο πραξικόπημα, αλλά ..συνεχώς υπογράφει Διατάγματα, αποστρατείες, τι άρνηση είναι αυτή .. Αφού τον συμφέρει ό,τι γίνεται, διότι εξουδετερώθηκαν έτσι αυτοί που αντιδρούσαν στα σχέδιά του, δηλαδή το 70% του Ελληνικού Λαού. Και όταν θα καταλυθεί η δικτατορία , ποια η θέση του Βασιλιά στην ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ; Σε κανένα μπουντρούμι ή εξορία ; 

Από την επέμβαση των τανκς στο Πολυτεχνείο το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου 1973. 

Η η δικτατορία θα πάει « αλλά Φράγκο ̈» 36 χρόνια . . . Κλειστά τα σχολεία. Και για μια μέρα όλα τα καταστήματα. Είναι να τρελαθεί κανείς. «Ελλάς , η πατρίδα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας » είναι αλήθεια ή μήπως ανέκδοτο . . . Οι φήμες δίνουν και παίρνουν. Ραδιόφωνα, τηλέφωνα, συζητήσεις . . . Όλα στην πρώτη γραμμή . .

Τώρα το ράδιο λέει ότι αεροπλάνα υπερηχητικά υπερίπτανται των Αθηνών και ότι προέρχονται από την βάση της Τανάγρας ... Δηλαδή οι άλλες βάσεις δεν υπέκυψαν ; Κάτι σχετικό είχε πει προχθές η Φωνή της Αμερικής. Ο Παπανδρέου Γεώργιος, ο Εθνάρχης. Βρίσκεται - Παρίσι τόπε και BBC – σε νοσοκομείο υπό φρούρηση με καρδιακή πάθηση . . Ο Βασιλεύς της Δανίας – ο πατέρας της Βασίλισσας Άννας-Μαρίας – έκανε διάβημα να τον αφήσουν ελεύθερο .. Καημένη Δημοκρατία .. Οι αρχηγοί της Δεξιάς και οι πολιτευτές της βρίσκονται υπό περιορισμό στα σπίτια τους .. Χιλιάδες έχουν σταλθεί σε στρατόπεδα .. Καημένη Δημοκρατία...

Χθες γράφτηκαν τα πρώτα συνθήματα ‘’ Ζήτω η Δημοκρατία’’ ... Κάποιος Βουλευτής του Κέντρου βρίσκεται στην Γερμανία (τόπε το Παρίσι ) αλλά σήμερα το BBC ( πρωινή εκπομπή ) δεν είπε τίποτε .. Υπομονή μέχρι το μεσημέρι.. Αποστρατεύθηκαν 5 στρατηγοί με βασιλικό διάταγμα ... Πως δεν μετέχει ο Βασιλεύς στο πραξικόπημα ;;;

Σκηνή από την επέμβαση των τανκς το πρωί της 18ης Νοεμβρίου 1973 στην οδό Πανεπιστημίου στην Αθήνα.

Συλλήψεις γίνονται καθημερινά και μέσα από την αγορά, τα μέσα συγκοινωνίας, από τα σπίτια .. Δημοκρατικοί πολίτες με κομματική δράση καταστρέφουν τα έγγραφα τους (πολύτιμα αρχεία) και περιμένουν επίσκεψη από την ΕΣΑ ή στρατιωτικό απόσπασμα.

Δεν είναι γνωστό τίποτε σχετικό με την Φρειδερίκη. Ο Ανδρέας τι να γίνεται ; Το καυτό ερώτημα που τρώει την καρδιά όλων.. Πολλά λέγονται ... Ότι προσπάθησε να διαφύγει και τον κατέβασαν από το αεροπλάνο, ότι τον φυλάκισαν, ότι δολοφονήθηκε ... Τι να πρωτοπιστέψει κανείς ... Όλα είναι μπορετά από τους διοικούντες ..

Έχουμε τώρα απαγόρευση κυκλοφορίας 01,00 ‘– 05,30’ . Στην Αθήνα πέσαν και χθες βράδυ πυροβολισμοί . . . Την πρώτη βραδιά είχαν και οδοφράγματα .. Καημένη Δημοκρατία..

Όλη η Ευρώπη έχει ξεσηκωθεί εναντίον του καθεστώτος και προβλέπει το τέλος της Μοναρχίας. Πόσες χώρες θα την αναγνωρίσουν την νέα κατάσταση ; Πόσο θα μπορέσει να διοικήσει, πόσο θα μπορέσει να αντέξει ; Όλοι είναι στρατιωτικοί εκτός από 2.

Σήμερα είναι η 4η ημέρα, Δευτέρα , 24/4/1967 , ώρα 09,30’ . Μόλις έχω νεότερα θα ξαναγράψω. Ζήτω η Δημοκρατία .

Άλκης, 26 ετών

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

please note! the english 'parish' of fellos was founded by an irishman, and the irish are still here. furthermore fellos is a greek parish - the english are its guests.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΩΡΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΤΕ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΣΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ...

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Εσείς προσωπικά ναι. Μερικές δεκάδες χιλιάδες πολιτικοί όλων των κομμάτων όχι. Μερικές χιλιάδες νέοι βρέθηκαν απέναντι σε τανκς 3 φορές κι είδαν τους φίλους τους να βασανίζονται απανθρωπα στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Ακόμα πολλές χιλιάδες επιχειρηματίες είδαν το βιός και την ζωή τους να καταστρέφεται, εκατοντάδες καθηγητές διώχθηκαν και φυλακίστηκαν, ο αστυφύλαξ και ο χωροφυλαξ έγιναν τα φόβητρα της κοινωνίας.
Και στο τέλος από την πολύ ασφάλεια η χούντα παρέδωσε την Κύπρο στην Τουρκία έχοντας αποσύρει την μεραρχία που ειχε στείλει ο Παπανδρέου και οι Τούρκοι δεν βρήκα αντίσταση. Πέρα πως η χούντα έκανε και το πραξικόπημα κι άνοιξε τον δρόμο στους Τούρκους...
Αλήθεια δεν ζήσατε την γελοία επιστράτευση και την χώρα σε πληρη διάλυση τον Ιούλιο του 1974;
Αλήθεια σε ποια Ελλάδα ζούσατε εσείς;


ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΑ ΚΡΕΜΟΝΤΟΥΣΑΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ. ΑΝΟΙΚΤΗΚΑΝ ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΔΟΘΗΚΑΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΦΤΩΧΟΥΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ ΟΛΟΙ ΕΒΡΙΣΚΑΝ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΤΩΡΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΜΕ ΜΕ ΜΑΣΚΑ ΣΤΕΛΝΩΝΤΑΣ ΜΗΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΧΩΝΤΑΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΕΠΡΟΙ . Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΟΛΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΜΗΔΕΝ. ΚΡΙΜΑ ΩΡΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΤΕ

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Το πραξικόπημα του Ιωαννίδη έγινε στις 25 Νοεμβρίου και οχι στις 18.

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Έχετε δικιο. Λάθος στη λεζάντα από κεκτημένη πρωινή ταχύτητα...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro