ΚΑΡΤΕΣ ΕΠΟΧΗΣ: Από την Άνδρο με αγάπη...

 

ΚΑΡΤΑ εκδοθείσα τέλη 18ου αιώνα - Ο ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΦΑΣΣΑΣ

 

Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΡΤΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΗΘΗΚΕ ΤΟ 1907. ΣΤΗΝ ΠΙΣΩ ΟΨΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙ: "Εν Άνδρω τη 12η Ιανουαρίου 1907, Αγαπητέ μοι υιέ Ιωάννη, επί τη ονομαστική εωρτήν σου εύχομαι έτι πολλά..." Η κάρτα εστάλη στον John R. Haidoulis/ Robert College/ Conastinouple/ Τουρκία...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ: Από το ανεξάντλητο και σπουδαίο αρχείο του κορθιανού συλλέκτη ωραίων στιγμών και καταπληκτικών εικόνων, καρτών, μνημών, Αριστείδη Μανταδέλη παρουσιάζουμε για πρώτη φορά ένα δείγμα της μεγάλης συλλογής καρτών και στιγμών της Άνδρου άλλων εποχών. 

Με τον Αριστείδη έχουμε συνεργαστεί μέχρι σήμερα τρεις φορές κι έχουμε παρουσιάσει την σπάνια συλλογή γραμματόσημων του με αναφορά την Άνδρο που έγινε και έκθεση στην Αθήνα. Την συλλογή εικόνων και πινάκων των περιηγητών που πέρασαν από την Άνδρο που εκτέθηκε στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη. Και το αρχειακό υλικό για τις εκλογές του 1868 στο Γαύριο.

Σήμερα ξεκινάμε μια σειρά παρουσιάσεων των μοναδικών φωτογραφικών καρτών του που εκτείνονται από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. πρόκειται για 8 σπάνιες εικόνες/κάρτες με τα οπισθόφυλλα τους όπου αυτά ήταν δυνατόν. Στιγμές καθημερινές, επετειακές, διακοπών, εορτών κλπ. Και ανταλλαγές ευχών.

Ιστορίες μικρές που όλες μαζί και κάθε μια χώρια απεικονίζουν μια άλλη εντελώς διαφορετική και ξεχασμένη Άνδρο. Η φάρος της Φάσσας το 1900, Αγία Θαλασσινή του 1901 και της δεκαετίας του 1930, η Χώρα στις αρχές του 20ου αιώνα, το Γαύριο του 1935 και του 1943 και το Μπατσί του 1953. Η κάρτα της Φάσσας στέλνεται στο Ιωάννη Χασούλη που σπούδαζε στο διάσημο Ροβέρτειο Σχολή της Κωνσταντινούπολης και δείχνει τις στενές σχέσεις της Άνδρου με την Πολη πριν το 1914. Οι κάρτες της Χώρας είναι πιθανώς από εορτές, του Γαυρίου (1935) και Μπατσίου (1953) είναι από καλοκαιρινές διακοπές εκείνων των εποχών - ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΠΑΣΑΝΤΗΣ

ΑΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ

 ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΟ ΔΕΛΤΑΡΙΟ: ΑΠΟ ΑΝΔΡΟ ΣΕ ΑΪΒΑΛΙ ΜΕΣΩ ΣΜΥΡΝΗΣ 15/9/1901 - Αποστέλλεται στην Ms Alis Trikoupis στο Αϊβαλί. Εικονίζεται η Αγία Θαλασσινή ανολοκλήρωτη (λείπει η στέγη) και τα παλιά σφαγεία της Χώρας

 ΑΝΔΡΟΣ - ΑΠΟΒΑΘΡΑ ΑΓΙΑΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΗΣ: Έκδοση Αλέξανδρου Α. Πατεράκη. Πλοία του ελληνικού στόλου αποβιβάζουν το πλήρωμα στην αποβάθρα. Δεκαετία 1930. 

ΧΩΡΑ ΑΝΔΡΟΥ 

ΑΡΧΕΣ 20ου ΑΙΩΝΑ - ΧΩΡΑ ΑΝΔΡΟΣ - 14/7/1904 - ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΓΑΛΑΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΣ, ΜΙΧΑΗΛ ΦΑΚΗΣ.

 ΑΡΧΕΣ 20ου ΑΙΩΝΑ - ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ - Η ΚΑΡΤΑ ΓΡΑΦΕΙ:

"Σεβαστή θεία, Σαε ευχαριστώ πολύ δια το ωραίον δώρον που είχατε την καλωσύνην να μου στείλετε. Ε΄'ιπα στον θείο να σας διαβιβάσει απείρους ευχαριστίας μου και τώρα σας τας εκφράζω και απευθείας. Το εσπέρας του γάμου είμεθα πολύ λυπημένοι που δεν παρευρίσκετο ο θείος. Ευχαριστηθήκαμεν δε πολύ που τον είδαμεν κατόπιν έστω και δι' ολίγας ημέρας."

 

Η ΚΑΡΤΑ ΠΗΓΑΙΝΕ ΠΡΟΣ "κα., Αρίστη Μπίστη, Οδός Ακαδημίας 15, Αθήνας"

ΓΑΥΡΙΟ

 ΓΑΥΡΙΟ 15/7/1935 - Η ΚΑΡΤΑ ΓΡΑΦΕΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ: "Σου στέλνω μια κάρτα για να πάρης μια ιδέα από το μικροσκοπικό Γαύριο με τα 80 σπίτια μόνον. Εν τούτοις είμαι κατενθουσιασμένη από την εδώ ζωή μου. Έχουμε σπίτι θαυμάσιο, σχδόν αθηναϊκό με όλα τα comfor."

 Η ΚΑΡΤΑ ΕΣΤΑΛΗ ΣΤΙΣ 20/8/1943 - ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΓΡΑΦΕΙ: "Έλαβα το ωραίο σου γράμμα καλέ μου φίλε. Και σε χαιρετώ με αγάπη. Τις ωραίες φρασούλες ενός μεγάλου παιδιού: Και από την υπέροχη φυσικήν ακροπελαγίσια πνοή η θεία βραδιά... Πάντα δικό σου Τάκης" 

ΜΠΑΤΣΙ

 

H ΚΑΡΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ 1953 ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ: "Εδώ στο ωραιότατο Μπατσί (μηδέν υγρασία) περνάμε θαύμα. Παρέες ένα σωρό. Φθήνεια ασυναγώνιστη."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet