Ο Ευδόκιμος της Άνδρου και... της Μήλου!!!

Στη Μήλο βρέθηκε την Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022 ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναχράντου της Άνδρου Αρχιμ. Ευδόκιμος.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ MILOS VOICE 

 

Ταξίδι «αστραπή» στο νησί που γεννήθηκε πραγματοποίησε ο αρχιμανδρίτης  Ευδόκιμος (κατά κόσμον  Αντώνιος Φραγκουλάκης), που εδώ και 64 χρόνια από το 1958 υπηρετεί τη Μονή Παναχράντου στην Άνδρο. Λίγο πριν από τις 9 το πρωί, ο 89χρονος ηγούμενος  κατέφθασε στο λιμάνι του Αδάμαντα με το σκάφος « four jules »  πιστών και φίλων της Μονής, που  απέπλευσε από το Κόρθι της Άνδρου. Ύστερα από διάστημα πέντε ετών, από την τελευταία επίσκεψή του στη Μήλο έφτασε στην ιδιαίτερη πατρίδα του για να δει την 84χρονη αδελφή του Μαρία Μουρίκη-Φραγκουλάκη στην Πλάκα και πέρασε λίγες στιγμές μαζί της. 

Το ταξίδι διήρκησε λιγότερο από δυο ώρες. Για τη μεταφορά του από το λιμάνι του Αδάμαντα στην  Πλάκα και  αντίστροφα, έγινε με όχημα που διέθεσε το ξενοδοχείο «Miland Suites».  Επίσης, το Λιμεναρχείο Μήλου έδωσε άδεια να πλαγιοδετήσει το σκάφος στην κεντρική προβλήτα του Αδάμαντα, ώστε να αποβιβαστεί ο Ηγούμενος Ευδόκιμος.

Γεννημένος στη Μήλο, στις   Πλάκες, γιος του άριστου τεχνίτη σιδηρουργού «Φλάρη» που οι παλαιότεροι θυμούνται και οι νέοι θα έχουν ακούσει ασφαλώς το όνομα, καθώς εκείνος που θέλει να προσδιορίσει το Πολεμικό Μουσείο στις Πλάκες, αναφέρεται σε αυτό προσθέτοντας το παρανόμι «Φλάρης».

Επί σειρά ετών, ο γέροντας Ευδόκιμος υπηρέτησε την Ιερά Μονή Παναχράντου στην Άνδρο, εντελώς μόνος. Σήμερα στο μοναστήρι υπηρετούν επιπλέον τρεις μοναχοί.  Κάθε πιστός που έχει επισκεφθεί τη Μονή, έγινε δέκτης της αμέριστης φιλοξενίας και της αγάπης του αρχιμανδρίτη Ευδόκιμου.

Συγκίνηση προκαλεί η συνάντηση του ίδιου με τη αδελφή του, καθώς η φόρτιση των στιγμών, αποτυπώνεται και στις παραπα=άνω φωτογραφίες.

Χάρη στις προσπάθειες και τους αγώνες του, ένα σημαντικό τμήμα της Μονής ανακαινίσθηκε και οι χώροι του βελτιώθηκαν. Τελευταία μάλιστα, το μοναστήρι απέκτησε και σύγχρονη πρόσβαση. Ακούραστος ο ίδιος, με επιμονή και υπομονή, την αγάπη του στον Θεό και στους ανθρώπους, κατάφερε να προσελκύσει ιδιώτες χορηγούς οι οποίοι πρόσφεραν από τη πλευρά τους στο μοναστήρι.

Περισσότερες από έξι δεκαετίες έχουν συμπορευτεί, ο αρχιμανδρίτης Ευδόκιμος και η Ιερά Μονή Παναχράντου στην Άνδρο. Το μοναστήρι, μπορούμε να πούμε ότι έχει ταυτιστεί με τον χαρακτήρα και τη προσωπικότητά του. Άντεξε στον χρόνο επειδή το πίστεψε ο ίδιος.

Ο  ηγούμενος Ευδόκιμος αναχώρησε από τη Μήλο το μεσημέρι της ίδιας μέρας, περίπου 12:00, με μια στάση στην Κίμωλο και στη συνέχεια επέστρεψε στο Κόρθι της Άνδρου.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet