Πέθανε ο σκηνοθέτης Θοδωρής Μπαφαλούκος (μικρό αφιέρωμα, ψήφισμα ΘΟΑ)

Ο Θοδωρής Μπαφαλούκος χειροκροτά μετά από παράσταση που ανέβασε με τον Θετρικό Όμιλο Άνδρου (φωτογραφία από το αρχείο Θ. Μπαφαλούκου)

(Τον Θοδωρή Μπαφαλούκο τον γνώρισα τους πρώτους μήνες του 2014. Μου σύστησε να τον συναντήσω η Ιωάννα Καρυστιάνη. Η συνάντηση έγινε στο σπίτι του στ' Αποίκια με στόχο να συμμετάσχει στο έντυπο αφιέρωμα του Εν Άνδρω με θέμα "Το νησί της ναυτοσύνης". Μιλήσαμε πολύ. Όμως ήταν αρκετά καταβεβλημένος από μια περιπέτεια με την υγεία του και δεν ήθελε να συμμετάσχει. Πριν φύγω φωτογράφισα κάποιες και φωτογραφίες του και μου χάρισε ένα βιβλιαράκι από την παράσταση του έργου του Θόρντον Ουάιλντερ "Το κορίτσι από την Άνδρο". Δεν έτυχε να ξανασυναντηθούμε.

Απόψε μ' ένα πολύ ευγενικό σημείωμα ο Θεατρικός Όμιλος Άνδρου ανήγγειλε το τέλος του έργου. Γιατί έργο ήταν η ζωή του Θοδωρή Μπαφαλούκου. Ένα έργο γεμάτο έργα. Και αρκετά από αυτά ήταν για την Άνδρο που αγάπησε. Στη μνήμη εκείνης της συνάντησης, αλλά και της συζήτησης μας για "την γυναίκα της Άνδρου" όπως την διάβασα στρατιώτης και "του κοριτσιού από την Άνδρο" όπως το μετάφρασε πολύ αργότερα αυτός - δένοντας τις δύο χώρες της ζωής του -, τούτο το μικρό αφιέρωμα: για έναν ξεχωριστό άνθρωπο που επέλεξε την Άνδρο για τελευταίο μέρος του έργου της ζωής του - Διαμαντής Μπασαντής).

ΚΎΡΙΕ ΜΠΑΣΑΝΤΗ, ΣΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΕ Ο ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΔΡΟΥ ΜΟΛΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΗΚΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΜΠΑΦΑΛΟΥΚΟΥ ΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΤΕ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ. Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ. ΜΑΡΙΑ ΠΙΤΤΑΚΙΔΗ. 

 
Από την παράσταση του έργου του Θόρντον Ουάϊλντερ "Το κορίτσι από την Άνδρο" του Θεατρικού Ομίλου Άνδρου (φωτογραφία από το αρχείο Θ. Μπαφαλούκου).
 
ΨΗΦΙΣΜΑ
ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΝΔΡΟΥ ΜΟΛΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΗΚΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΜΠΑΦΑΛΟΥΚΟΥ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΥΠΗΡΞΕ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ, ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ, ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΕΚΤΑΚΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ:
1. ΝΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΣΥΣΣΩΜΟ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ
2. ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
3. ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΩΡΕΑ ΣΤΟΝ ΦΙΛΑΘΡΩΠΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΠΟΙΚΙΩΝ ΑΝΤΙ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
4. ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΥΠΟ
ΤΟ ΔIOIKHTIKO ΣYMBOYΛΙΟ
 
Η ΛΑΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΑΝΔΡΟΥ ΑΦΙΕΡΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΙΔΙΠΟΔΑ ΤΗΣ 10ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΜΠΑΦΑΛΟΥΚΟΥ
 
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΠΑΦΑΛΟΥΚΟΣ
 

Ο Θοδωρής Μπαφαλούκος στην αφίσα της ταινίας Rockers που σκηνοθέτησε το 1978 στο Χόλιγουντ (φωτογραφία από το αρχείο Θ. Μπαφαλούκου).

Από το Χόλιγουντ… στ’ Αποίκια της Άνδρου! 

(Εισαγωγή της Μαρίας Θανοπούλου σε συνέντευξη στο περιοδικό Γυναίκα-2013)

Σε ένα χωριουδάκι λιγοστών κατοίκων, στα Αποίκια της Άνδρου, βρήκε τον παράδεισο ένα ξεχωριστό ζευγάρι. Ένα ζευγάρι που γνώρισε τη λάμψη του Χόλιγουντ…Η αμερικανίδα ενδυματολόγος Ευγενία Μπαφαλούκος, η οποία έχει ντύσει τις πιο μεγάλες σταρ του Χόλιγουντ, μεταξύ των οποίων τη Julia Roberts, τη Susan Sarandon και την Cameron Diaz και ο σύζυγός της, Θοδωρής Μπαφαλούκος, ο σκηνοθέτης της εκπληκτικής ταινίας "Rockers". Πριν από περίπου 15 χρόνια κοιτώντας το γαλάζιο του Αιγαίου πήραν τη μεγάλη απόφαση να αλλάξουν ζωή…Να αφήσουν πίσω τους το loft στην Tribeca της Νέας Υόρκης και πλέον να σκαλίζουν τον κήπο τους στην πανέμορφη αγροικία τους κι από τα κινηματογραφικά studio του Los Angeles, σήμερα να προσφέρουν την εμπειρία τους στο Θεατρικό Όμιλο της Άνδρου, ανεβάζοντας παραστάσεις με το φούρναρη, τον ταχυδρόμο και το μαρμαρά του χωριού.

Η λάμψη του Hollywood στα Αποίκια της Άνδρου!

(Εισαγωγή της ιστοσελίδας ellines.com)

Η ζωή και η καριέρα του Θοδωρή και της Ευγενίας Μπαλαφούκου εξελισσόταν λαμπρή στο Hollywood.  Ωστόσο σε μία απόφαση στιγμής, που έμελλε να είναι και απόφαση ζωής, επέλεξαν την Άνδρο, όπου εγκαταστάθηκαν και συνέχισαν να δημιουργούν.

Η Ευγενία Μπαλαφούκου, εξαιρετικά επιτυχημένη ενδυματολόγος, έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια του κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων, τη Julia Roberts, τη Susan Sarandon και την Cameron Diaz.

Ο Θοδωρής Μπαφαλούκος, με καταγωγή από την Ανδρο, ήταν ο σκηνοθέτης της ταινίας «Rockers» του 1978. Βρέθηκαν στο νησί πριν από περίπου 15 χρόνια, όταν ξαφνικά μία ιδέα της Ευγενίας εκφράστηκε δυνατά. «Να μείνουμε εδώ για πάντα;» Ο Θοδωρής απάντησε το ίδιο ενστικτωδώς. «Ναι!» Αυτό ήταν. Το ζευγάρι, μετακόμισε από το loft που διατηρούσαν στην Tribeca της Νέας Υόρκης και άρχισε να δημιουργεί μία πανέμορφη αγροικία. Σήμερα, προσφέρουν την εμπειρία τους στο Θεατρικό Όμιλο της Άνδρου, όπου ανεβάζουν παραστάσεις με ερασιτέχνες ηθοποιούς από το μικρό χωριό.

Όπως οι ίδιοι δηλώνουν, υπάρχουν πράγματα που τους λείπουν από τη Νέα Υόρκη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μετανιώνουν για την επιλογή τους. Η ζωή τους έχει προσφέρει αυτά που αναζητούσαν, ενώ και οι ίδιοι παραδέχονται, πως ότι έχουν ζήσει μέχρι στιγμής, ήταν καθαρά δική τους επιλογή.

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Καλημέρα. Για να είναι πλήρης η ενημέρωση, σημειώστε ότι η ΛΑΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΑΝΔΡΟΥ αφιέρωσε στον εξαίρετο άνθρωπο που έφυγε τη χθεσινοβραδυνή παράσταση του ΟΙΔΙΠΟΔΑ ΤΥΡΑΝΝΟΥ. Πιστεύουμε ότι ήταν το καλλίτερο κατευόδιο για το μεγάλο ταξίδι.