Σοκάρει η ερημιά στην Άνδρο εφέτος...

Έρημη Χώρα. Τίτλος ενός από τα σημαντικότερα ποιήματα του 20ου αιώνα. Αλλά και τίτλος και των δύο φωτογραφιών από τον κεντρικό δρόμο της Χώρας την Δεύτερα 23/1 στις 10:00 το πρωί. Τις φωτογραφίες μάς έστειλε ο πατέρας Αέτιος που βρέθηκε σήμερα το πρωί στην Χώρα για δουλειά. Σοκάρει η άδεια αγορά.. Λες και οι κάτοικοι εξαφανίστηκαν. Φταίει το κρύο; Φταίει που όλοι πια φεύγουν τον χειμώνα; Φταίει η κρίση που δεν επιτρέπει στος ανθρώπου να κατεβούν στην αγορά για ψώνια; Ποιος φταίει; 

'Αλλη μια εικόνα τοθ πατέρα Αέτιου αην ίδια ώρα στην άλλη μεριά του δρόμου την ίδια ώρα και μέρα. Δύο0τρεις άνθρωποι διασχίζουν τον δρόμο. Κατά τα άλλα η ερημιά απλώνει παντού. Αλήθεια ποίοι έχουν μείνει στην Άνδρο για χειμώνα. Ας τα σκεφτούν αυτοί που γράφουν στα f/b από την βολική απόσταση της Αθήνας για ποια Άνδρο μιλάνε ή γράφουν. 

 

Κι αν νομίζατε πως αυτή η κατάσταση είναι μόνο στη Χώρα ιδού τι γίνεται στο λιμάνι της Άνδρου, στο Γαύριο, λίγα λεπτά μόλιε έχει φύγει το πρωινό καράβι. Έρημη χώρα και το Γαύριο. Κι ας είναι το κέντρο των μεταφορών του νησιού. Ένα αυτοκίνητο κινείται. Όλα τα άλλα γύωρ ακίνητα. Είναι Δευτέρα πρωι γύρω στις 10:30 και δεν υπάρχει ψυχή στον δρόμο. Κι εδώ πάλι φταίει το κρύο; Φταίει η φυγή των ανδριωτών; Φταίει η κρίση; Βρέστε το εσείς. Όμως η αλήθεια είναι πως όσο πάει και η ζωή δυσκολεύει αφάνταστα τον χειμώνα στο νησί όπως δείχνει η παραπάνω φωτογραφία που απεικονίζει το κέντρο Γαυρίου και αυτή του Πέτρου Κολοβέντζου.

Κι αν ακόμα δεν πεισθήκατε να και η τελευταία φωτογραφία του Πέτρου. Αυτή προς την έξοδο του λιμανιού. Εδώ πια δεν υπάρχει ούτε γάτα στον δρόμο. Μερικά σκόρπια αυτοκίνητα παρκαρισμένα. Κι εκείνο το έρμο το ρυμουλκό στη δέστρα. Δηλα΄δη  αν δεν μάς κάνει σεφτέ κανένα καράβι που πάει και πέφτει στο νησί η κατάσταση μοιάζει πού δύσκολη. Αυτά για να μην λέμε ηρωισμούς από αυτούς που λίγοι πια κάνουν. Εύκολες οι κουβέντες δύσκολες οι πράξεις.  

"Εν Άνδρω"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ολα αυτά που αναφέρουν οι προηγούμενοι σχολιαστές ειναι αληθή.
Το γεγονός όμως ότι κανένας από τους ανδριώτες δεν ψωνίζει από το μέρος του -αν και πολλές φορές είναι ίσης αξίας προϊόντα με τα της Αθήνας- γιατί πιστεύει ότι δεν υπάρχει τίποτε καλό στον τόπο μας και όλο το χρήμα με το οποίο θα άνοιγαν θέσεις εργασίας κλπ. κλπλ. διοχετεύεται στις αγορές μέσω ίντερνετ (μιλάμε για χιλιάδες ευρώ το μήνα!) έχει ως αποτέλεσμα οι μόνες δουλειές πάνω στην Ανδρο που υπάρχουν και δημιουργούνται είναι τα κούριερ και οι επιχειρήσεις εστίασης -δηλ. μη παραγωγικά έργα. Κανείς δεν θέλει ν΄αγοράσει ούτε τσιμπιδάκι για τα μαλλιά από την Ανδρο, ένεκα ιδεοληψιών ότι η Αθήνα έχει τα καλά πράγματα ή τα πιο φτηνά το ίντερνετ, οπότε η ερημιά οφείλεται και στην έλλειψη θέσεων εργασίας στο νησί.
Επίσης, οι άρχοντες του τόπου αγνοούν ότι υπάρχουν μέσα και δραστηριότητες με τις οποίες μπορούν να παρακινήσουν και να συμβάλλουν στο θέμα αυτό, και αναλώνονται στα πανηγυράκια των συλλόγων (η μόνη δραστηριότητα που ευδοκιμεί εδώ).
Η ευθύνη στη δημοκρατία επιμερίζεται σε όλους. Και σε μάς και σ΄αυτούς.

This comment was minimized by the moderator on the site

Φταίει ο κακός καιρός ή εμείς που στραβά αρμενίζουμε;
Φταίει ο κακός μας ο καιρός ή το δικό μας ξερό κεφάλι;
Φταίει η κεντρική πολιτική σκηνή ή εμείς που τους ψηφίζουμε;
Φταίει η τοπική εκλεγμένη αρχή ή εμείς που τους χειροκροτούμε;
Απαντώ στα παραπάνω δανειζόμενη μια φράση του Καζαντζάκη
«Να αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο.
Αν χαθεί, εγώ θα φταίω»

This comment was minimized by the moderator on the site

Ολα φταινε Διαμαντή. Κριση , φυγη στην Αθήνα, φπα 24%. Παντως το λεγα και γω προχθες οτι ειναι ο πιο ερημος χειμωνας που θυμάμαι. Και δυστυχως τα χειροτερα ερχονται ειτε με τσιπρα ειτε με κουλη...

This comment was minimized by the moderator on the site

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΚΑΙ ΚΟΒΕΤΕ ΤΙΣ ΠΙΤΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΠΡΟΣΤΑ...