22 ώρες στην κορυφογραμμή του Ζένου για να σβήσουν την φωτιά!!!…

 

Η φωτιά στην κορυφογραμμή του Ζένου έκανε τη νύχτα μέρα...

Κοντά είκοσι δύο ώρες μάχη με την φωτιά έδωσαν πυροσβέστες και εθελοντές για να σβήσουν την φωτιά που άγνωστοι άναψαν στην κορυφογραμμή του Ζένου χτες το μεσημέρι. Είκοσι ώρες άνιση μάχη σε κακοτράχαλο έδαφος, χωρίς πρόσβαση αυτοκινήτου, μόνο πεζή και μόνο με εργαλεία σκαπανέα!!!

Επιπλέον, το πρώτο μεγάλο όχημα της πυροσβεστικής στην προσπάθεια του να πλησιάσει το σημείο όσο μπορούσε σε ορεινό δασικό δρόμο κόντεψε να έχει ατύχημα.

Οι όποιες δυνάμεις των εθελοντών και των πυροσβεστών έδωσαν την μάχη σε δύο μέτωπα: το ένα προς Εβρουσιές και το άλλο προς Βουρκωτή. Το πρώτο ελέγχθηκε αργά το βράδυ της 26ης Μαρτίου γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα. Το δεύτερο 12 ώρες αργότερα γύρω στις 12 το μεσημέρι της 27ης Μαρτίου.

Τα μεσάνυχτα έσβησε το ένα μέτωπο, αλλά συνέχισε το άλλο μέχρι το μεσημέρι της επομένης...

Κάηκαν περίπου 800 στρέμματα θάμνων (πουρνάρια, σχοίνα, θυμάρια φρύγανα κλπ). Όποιοι άναψαν αυτή τη φωτιά έφεραν τις δυνάμεις πυρόσβεσης της Άνδρου στα όρια τους. Και αυτό σε μια συγκυρία που λόγω ανακατατάξεων στην πυροσβεστική το κλιμάκιο της Άνδρου είναι αποδυναμωμένο σε άνδρες.

Με δεδομένο πως στις κορυφές λόγω του μεγάλου υψόμετρου - 700-800 μέτρα - ο αέρας έσπρωχνε συνεχώς την φωτιά και δεν υπήρχε δρόμο 7 εθελοντές και 14 πυροσβέστες διάνυσαν επί ώρες μεγάλες αποστάσεις με τα πόδια. Είκοσι ένας άνθρωποι πάνω στην κορυφογραμμή έφτασαν στα όρια τους για να μην πλησιάσει σε κατοικημένη περιοχή ή σε υψηλό δάσος.

Τόσο σίγουροι οι εμπρηστές πως δεν θα φτάσει η φωτιά στις περιουσίες των άλλων;;;

Για να καταλάβουμε γιατί πράγμα μιλάμε αρχικά για να φτάσουν μόνο στη φωτιά εθελοντές και πυροσβέστες έκαναν μιάμιση με δύο ώρες πεζοπορία. Και στη συνέχεια επιχείρησαν επί 12ώρο ή και επί 22ώρο κάθε ομάδα, πεζή, κάνοντας τα αδύνατα δυνατά να σβήσει την φωτιά.

Δυστυχώς όποιοι παίζουν με την φωτιά στο νησί μας έχουν καταφέρει να χαθεί κάθε έννοια δημοσίου χώρου και δημοσίου συμφέροντος. Στο βωμό ενός στενόθωρου ατομικού συμφέροντος. Κι αυτόν το λέμε γιατί σύμφωνα με όλα τα στοιχεία της πυροσβεστικής οι φωτιές αυτές σχετίζονται με την παράνομη/ελεύθερη βόσκηση.

Απλώς για να πάρουμε μια ιδέα αρκεί να αναφέρουμε πως σήμερα τα ξημερώματα αναφέρθηκε από τον γέροντα Ευδόκιμο από τους Γερακώνες πως στον ορίζοντα φαινόταν η φωτιά στον Ζένο σαν να ξημέρωνα ο ήλιος από την Βουρκωτή. Τόσο έντονη ήταν η φωτιά που έκανε τη νύχτα μέρα!!!

Εμείς απλώς να ευχηθούμε κάποια μέρα να συνειδητοποιήσουν όλοι το κακό που γίνεται στην Άνδρο, αλλά και τους κινδύνους για ανθρώπους και περιουσίες. Και να αρχίσουμε να περιφρουρούμε όλοι την Άνδρο από την καταστροφή στην οποία επιδίδονται συστηματικά ορισμένοι…

«Εν Άνδρω» 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Κάπιοι στο νησί σας δεν πάνε καλά! Δεν έχετε πάρει χαμπάρι πως κάποιος πυρομανής βάζει φωτιές? Κάποιος τρελός? Διαφορετικά δεν εξηγείται! Δηλαδή τόσοι πολλοί κουτοί σε ένα νησί? Δεν ξέρω - εσείς ξέρετε