Κηδεύτηκε η Μαριέττα Γουλανδρή, σύζυγος του ευεργέτη της Άνδρου Αλέκου Γουλανδρή

 

Ο φάρος Τουρλίτης ανακατασκεύαστηκε πλήρως από το ζεύγος Αλέκου και Μαριέττσς Γουλανδρή στη μνήμη της κόρης τους Βιολαντώς. Έχει χαρακτηριστεί ένας από τους ωραιότερους φάρους της Ελλάδας (φωτ. Εν Άνδρω).

Παρασκευή 21/4 στις 11:00 τελέστηκε η κηδεία της Μαριέττας Γουλανδρή, συζύγου του Αλέκου Γουλανδρή, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Στην νεκρώσιμο ακολουθία, την οποία παρακολούθησε πολύ μεγάλο πλήθος κόσμου χοροστάτησαν ο ηγούμενος της Μονής Πεντέλης και ο ηγούμενος της Μονής Παναχράντου Άνδρου πατέρας Ευδόκιμος.

Στην κηδεία παραβρέθηκαν τα παιδιά της εκλιπούσης, πλήθος στελεχών του εφοπλιστικού κόσμου, κοινωνικοί και άλλοι παράγοντες, ο τέως βασιλιάς, ξένα στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου κλπ. Τα στεφάνια ήταν αμέτρητα (εκατοντάδες). Ο Αλέκος Γουλανδρής που είναι κλινήρης λόγω ασθενείας δεν μπόρεσε να παραβρεθεί.

Οι Άγιοι Σαράντα στην κόρφη της Κουβάρας που ανακατασκευάζονται πλήρως με χορηγία Αλέκου και Μαριέττας Γουλανδρή. Το εκκλησάκι έχει σπουδαία ιστορική σημασία γιατί ανάγεται στην πρωτοχριστιανική εποχή, ενώ δίπλα του υπάρχουν χαλάσματα αρχαίας φρυκτωρίας (φωτ. Εν Άνδρω).

Η Μαριέττα μαζί με τον σύζυγό της Αλέκο Γουλανδρή πέρα από το πάθος τους για τη θάλασσα και την τέχνη πρόσφεραν αθόρυβα φιλανθρωπικό έργο εκεί που θεωρούσαν ότι η βοήθειά τους θα πιάσει τόπο. Και τέτοιο σημαντικό έργο έχουν κάνει και στην Άνδρο, το νησί της καταγωγής τους.

Πιο γνωστό έργο τους στην Άνδρο είναι ο περίφημος φάρος Τουρλίτης στην Χώρα σπουδαίο κτίσμα του 19ου αιώνα, που καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τους Γερμανούς το 1943. Το 1994 με δωρεά του ζεύγους Αλέκου και Μαριέττας Γουλανδρή εις μνήμην της κόρης τους Βιολαντώς ανακατασκευάστηκε πάνω στα αρχικά σχέδια του και έκτοτε λειτουργεί συνεχώς.

 

Σημαντική η βοήθεια τους ζεύγους Αλέκου και Μαριέττας Γουλανδρή για την ολοκλήρωση πολλών σημαντικών εργασιών στη Μονή Παναχράντου. Η Μονή σύμφωνα με τους μελετητές είναι η αρχαιότερη της Άνδρου χρνολογούμενη από τον 10ο ή 11ο μ.Χ. αιώνα (φωτ. Εν Άνδρω).

Υπήρξαν δωρητές επίσης και σε πάρα πολλές άλλες περιπτώσεις στην Άνδρο. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν σπουδαίες δωρεές στην Μονή Παναχράντου με την οποία διατηρούσαν στενούς δεσμούς. Τελευταία προσφορά η ανακατασκευή με την επίβλεψη της αρχαιολογικής υπηρεσίας των Αγίων Σαράντα στην κορυφή της Κουβάρας.

Ο ναυτιλιακός όμιλος της οικογένειας φέρει το όνομα του Νικόλαου Γουλανδρή (N.J. Goulandris Group) και πρωτοστατεί στην παγκόσμια ναυτιλία με πλοία που φέρουν την ελληνική σημαία.

«Εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέστηκε σήμερα (21/4/2017) από το Α΄Νεκροταφείο Αθηνών, στην οποία έδωσε το “παρών” και ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας κατά την πρόσφατη (18/4) συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει τη βαθύτατη λύπη του για τον θάνατο της εκλιπούσης κόρης των αείμνηστων μεγάλων ευεργετών των νησιών μας Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού, Μαριέττας Γουλανδρή και για το λόγο αυτό εξέδωσε ψήφισμα ως ακολούθως:

Εκφράζει τη βαθύτατη οδύνη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια της Δημοτικής Αρχής και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας στην οικογένεια και στους συγγενείς της μεταστάσης.
Να παραστεί ο Δήμαρχος Θήρας στην εξόδιο ακολουθία.
Να κατατεθεί στεφάνι στη σορό της.
Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή.
Να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Θήρας και να δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο το παρόν Ψήφισμα.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Τα ίδια ακριβώς όπως διαπιστώσαμε εκ των υστέρων αλλού. Αλλά σ' εμάς δεν έστειλε τίποτα ο Δήμος Άνδρου! Έτσι δεν βάλαμε κάτι... Όταν ευκαιρήσει ίσως μας στείλει...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro