"Σχέδιο καταστροφής" η μεγάλη φωτιά στην Βουρκωτή. Τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες.

 

 Πίσω από το πυροσβεστικό όχημα καπνίζει η καμένη περιοχή. Την φωτιά αντιμετώπισαν συνολικά 10 πυροσβέστες και 9 εθελοντές (φωτ. πυροσβεστικής Άνδρου).

Ιδιαίτερα σοβαρές διαστάσεις και ανησυχητικές προεκτάσεις παίρνει η υπόθεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε την νύχτα της Πρωτομαγιάς απέναντι από την Βουρκωτή και έφτασε μέχρι την κορυφογραμμή πάνω από τους Κατακαλαιους.

Οι λόγοι είναι δυο:

- Πίσω από την καταστροφή των 600 στρεμμάτων υψηλής θαμνώδους βλάστησης, που έγιναν στάχτη, οι αρχές μελετώντας την μεθοδολογία, τις ομοιότητες με την περσινή διπλανή μεγάλη φωτιά στην κορυφογραμμή του Ζένου, την χρονική στιγμή, την ώρα της πρώτης εστίας και τις καιρικές συνθήκες, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι βρίσκονται μπροστά σε «επαγγελματίες» εμπρηστές, που είτε στέλνουν «μήνυμα» εν όψει της θερινής περιόδου είτε ολοκληρώνουν ένα σχέδιο καταστροφής και τουριστικής υποβάθμισης του νησιού.

- Οι έρευνες, που ξεκίνησαν οδηγούν σε υποθέσεις που έχουν προβληματίσει την Πυροσβεστική. Ήδη στις έρευνες συμμετέχει και η Αστυνομία, για την συγκέντρωση περισσότερων στοιχείων, βάσει των οποίων πιστεύεται, ότι θα μπορέσει να υπάρξει ξεκαθάρισμα για το προφίλ του δράστη η των δραστών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην μάχη για την κατάσβεση των αναζωπυρώσεων της μεγάλης φωτιάς το μεσημέρι της Τρίτης (2/5) έγινε μεγάλη προσπάθεια από πυροσβέστες και εθελοντές. Σε κάποια αναζωπύρωση μάλιστα τραυματίσθηκαν δυο πυροσβέστες. Ο πρώτος, ο επί κεφαλής του κλιμακίου της Άνδρου, υπέστη εγκαύματα Α΄βαθμού στο πρόσωπο και στα χέρια, αλλά μετά την μεταφορά του στο κέντρο Υγείας και την παροχή των πρώτων βοηθειών, επέστρεψε στο πύρινο μέτωπο συμμετέχοντας στην έρευνα. Ο δεύτερος, που εγκλωβίστηκε μαζί με τον προϊστάμενο του στις φλόγες, σώθηκε την τελευταία στιγμή αλλά ο εξοπλισμός του καταστράφηκε ολοσχερώς.

Η νέα καταστροφή στην χλωρίδα και πανίδα της Άνδρου, δεν είναι - κατά τους έμπειρους πυροσβέστες - έργο ενός μεμονωμένου και άπειρου δράστη. Κι αυτό γιατί:

- Η πυρκαγιά εξερράγη ημέρα αργίας, που μέρος της πυροσβεστικής δύναμης (οι μη μόνιμοι) βρίσκονται εκτός υπηρεσίας.

- Οι πρώτες φλόγες ξεπήδησαν από τους θάμνους στις 8.50 το βράδυ όταν είχε πέσει το σκοτάδι.

- Οι εστίες σχημάτισαν ημικύκλιο σε περιοχή ιδιαίτερα δύσβατη που δεν μπορούν να προσεγγίσουν οχήματα και την ώρα, που η ένταση των ανέμων δυνάμωνε.

Όλα δηλαδή συνηγορούν ότι επρόκειτο για οργανωμένο σχέδιο, προκειμένου να προκληθεί οικολογική καταστροφή. Ήδη οι έρευνες επιεντρώνονται στην αναζήτηση εμπρηστικού μηχανισμού ενώ οι ανακρίσεις κινούνται προς κάθε κατεύθυνση.

«Εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet