"Σαφάρι" και στην Άνδρο για παράνομη αλιεία: τσουχτερά πρόστιμα και κατασχέσεις!
Άγριο «σαφάρι» βρίσκεται σε εξέλιξη από τις Λιμενικές αρχές σε όλη την χώρα - και φυσικά και στην Άνδρο - για την πάταξη της λαθραίας και παράνομης αλιείας, που έχει καταστεί πλέον μάστιγα και απειλεί με αφανισμό μέρος της θαλάσσιας ζωής.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα πρόστιμα για τους παραβάτες είναι πολύ αυστηρά και σύμφωνα με τον Νόμο, κατάσχονται βάρκες, φουσκωτά, εξωλέμβιες μηχανές δίχτυα, εργαλεία και εξαρτήματα.
Μέχρι το τέλος Μαΐου, οι λιμενικοί καραδοκούν παντού, γιατί απαγορεύεται… δια ροπάλου το ψαροντούφεκο και το παραγάδι. Στην Άνδρο, τα στελέχη του Λιμεναρχείου στη Χώρα και του λιμενικού σταθμού στο Γαυριο, περιπολούν συνεχώς σε παραλίες και έρημους κόλπους, με εντολή να συλλάβουν οποιονδήποτε ψαρεύει παράνομα αυτή την περίοδο (δηλαδή μέχρι τις 31 Μαΐου.)
Προς γνώσιν λοιπόν:
1.Απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία (με παραγάδια) και η υποβρύχια αλιεία τον μήνα Μάιο όπως και η αλιεία με ψαροντούφεκο.
2. Απαγορεύεται για σκοπούς ερασιτεχνικής αλιείας η χρήση συρόμενων διχτυών, κυκλωτικών διχτυών, γρι-γρι, δραγών σκάφους, μηχανοκίνητων δραγών, απλαδιών διχτυών, µανωµένων διχτυών και συνδυασμού διχτυών βυθού. Απαγορεύεται επίσης στην ερασιτεχνική αλιεία η χρήση παραγαδιών για άκρως μεταναστευτικά είδη.
Στα επιτρεπόμενα εργαλεία περιλαμβάνονται τα παραγάδια, ο πεζόβολος, οι παγίδες. η απόχη, το καμάκι χεριού και διάφορα αγκιστρωτά εργαλεία γνωστά με τις ονομασίες καθετή συρτή κ.λπ.
3. Απαγορεύεται η αλιεία με τη βοήθεια φωτεινών πηγών (Επιτρέπεται µόνο κατά την αλιεία µε καµάκι χεριού). Ο λαµπτήρας πρέπει να έχει ένταση µέχρι 500 κεριά και χωρίς καταυγαστήρα.
4.Απαγορεύεται η πώληση και γενικά η εμπορία αλιευμάτων, που προέρχονται από ερασιτεχνική αλιεία. Από επιχειρήσεις λιμενικών σε όλη την χώρα, έχουν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω πολλοί παράνομοι αλιείς.
Μερικά παραδείγματα:
Δύο άτομα έπιασαν την τελευταία εβδομάδα τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης να διενεργούν υποβρύχια αλιεία παρά την απαγόρευση του Μαΐου, και μάλιστα με την χρήση χημικών ουσιών.
Τα χταπόδια στην Αλεξανδρούπολη
Οι δύο άνδρες, ο ένας 74 ετών και ο άλλος 58, βρέθηκαν να διενεργούν υποβρύχια αλιευτική δραστηριότητα με αυτοσχέδιο αλιευτικό εργαλείο (γάντζο) με στόχο τα χταπόδια. Ο 74χρονος εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από το 9ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αλεξανδρούπολης – Μάκρης. Μαζί του είχε πλαστική φιάλη με χημική ουσία – διάλυμα γαλαζόπετρας (περίπου 0,25lt), η οποία, όπως σχετικά αναφέρει η ανακοίνωση της λιμενικής αρχής, μπορεί να ναρκώσει, παραλύσει, φονεύσει ή καταστήσει ανίκανα για κάθε αντίσταση τα υδρόβια ζώα, ενώ είχε προβεί στην αλίευση χταποδιών, συνολικού βάρους οχτώ κιλών και διακοσίων γραμμαρίων (8,200kg).
Ακριβώς ίδια περίπτωση συνέβη και με τον 58χρονο υποβρύχιο αλιέα, ο οποίος εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή παραλίας Δικέλλων Αλεξανδρούπολης, να ψαρεύει με αυτοσχέδιο αλιευτικό εργαλείο (γάντζο), φέροντας και χρησιμοποιώντας μία πλαστική φιάλη που περιείχε χημική ουσία – διάλυμα χλωρίνης (περίπου 0,3 lt). Μαζί του είχε χταπόδια συνολικού βάρους τεσσάρων κιλών και εκατόν ενενήντα γραμμαρίων (4,190kg).
Το θήραμα του ψαροντουφεκά στην Κω
Για απολογία και επιβολή προστίμου κλήθηκε ψαροτουφεκάς στη Κω από το κεντρικό λιμεναρχείο της Κω έπειτα από καταγγελία. Η ρίνα, είδος ψαριού με την ονομασία Rhinobatos cemiculus (Σαλάχι καρχαρίας) ανήκει στα προστατευμένα είδη. Το αποτέλεσμα ήταν να επιβληθούν βαρύτατες διοικητικές κυρώσεις (τσουχτερό πρόστιμο), μιας και επρόκειτο για σπάνιο και προστατευόμενο είδος (η αλίευση του πάντως-όπως ισχυρίζεται ο ψαροντουφεκας- έγινε τέλη Απριλίου και όχι Μάιο, που ισχύει η γενική απαγόρευση).
Λ.Π.