Άρνη: το μεγαλύτερο πανηγύρι της Άνδρου

 

Πρέπει να ξεπέρασε τους 2.000 επισκέπτες το χτεσινό πανηγύρι όπου αντάμωσε όλο το νησί στην Άρνη. Από Γαύριο, Μπατσί, Χώρα και ολα τα ενδιάμεσα χωριά. ΌΛοι έφτασαν εκεί πάνω στο μεγάλο ετήσιο αντάμωμα της Άνδρου στο παλιό κεφαλοχώρι κάτω από την Κουβάρα, που συμβόλισε και συμβολίζει, την ενότητα της Άνδρου...(φωτ. Εν Άνδρω).

Ήταν, είναι και θα παραμείνει το μεγαλύτερο πανηγύρι της Άνδρου. Γιατί είναι το αντάμωμα της Άνδρου. Εκεί στην καταπράσινη από τα νερά πλαγιά της ψηλότερης κορυφής της Άνδρου, της Κουβάρας, στέκεται ολοχρονίς η κάποτε ακμάζουσα Άρνη των 40 εκκλησιών και περιμένει την μεγάλη της μέρα ανήμερα του Σωτήρος.

Ήταν όλοι εκεί: στην Άρνη, στο μεγαλύτερο από τα μεγάλα καλοκαιρινά πανηγύρια των χωριών της Άνδρου. Μια παράδοση που πάει πίσω αιώνες. Κι όσοι δεν ήταν δεν πειράζει! Καλά νάναι να πάνε του χρόνου. Η Άρνη θα τους περιμένει και πάλι όλους...(φωτ. Εν Άνδρω).

Η Άρνη γιορτάζει στις 6 Αυγούστου, στην καρδιά του καλοκαιριού, περιμένοντας στην κορυφογραμμή, στην καρδιά της Άνδρου, τους επισκέπτες της, τους πανηγυριώτες της, τους ανδριώτες. Σε κομβική θέση του νησιού το φημισμένο ορεινό χωριό: ανάμεσα στο Μπατσί και στη Χώρα. Για μια μέρα τον χρόνο, τη δική της μέρα, ενώνει όλους: Γαυριώτες, Μπατσιώτες και Χωραΐτες. Μέχρι και μερικούς κορθιανούς βρήκαμε από το «εξωτικό Κόρθι», όπως θα έλεγε ο Γλυνός!!!…

Έφαγαν, ήπιαν και χόρεψαν. Στο βάθος αριστερά της φωτογραφίας η ουρά του φαγητού!! Γύρω-γύρω όλοι τρώνε και πίνουν. Μπροστά οι νέοι που ακούνε. Και στη μέση όσοι χορεύουν... (φωτ. Εν Άνδρω). 

Εκεί στα προαύλια της εκκλησιάς και του παλιού σχολείου μαζεύονται όλοι. Να γιορτάσουν μια από τις πιο μεγάλες γιορτές του καλοκαιριού και το μεγαλύτερο πανηγύρι της Άνδρου. Μόνο τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα ξεκίναγαν από την μια άκρη του χωριού, την πλατεία, όπου και το πανηγύρι, μέχρι την είσοδο του, από τον κεντρικό επαρχιακό δρόμο, που πάει στ’ Αποίκια και στην Χώρα: ένα χιλιόμετρο απόσταση!!! Και φυσικά κανείς δεν μέτρησε μηχανές και μηχανάκια με τα οποία έφτσαν πολλοί νεαροί...

Οι νέοι με μια μπύρα στο χέρι καθισμένοι στα σκαλάκια... (φωτ. Εν Άνδρω).

Παρκαρισμένα αλλού δεξιά-αριστερά του δρόμου (άντε να περάσεις) και αλλού μόνο στη μια μεριά (ευτυχώς για να περάσεις αν έβρισκες κανέναν να έρχεται αντίθετα). Και δεν τέλειωναν εκεί. Άπλωναν και καμιά εκατοστή μέτρα στον κεντρικό επαρχιακό!!! Μπορεί να ήταν 400 ή 500 αυτοκίνητα!!! Πάντως σίγουρα ήταν πολλά παραπάνω από ένα Superferry!!!

 Ο διάδρομος ανάμεσα στα δύο προαύλα σχεδόν αδιαπέραστος. Αργά το βράδι εντελώς αδιαπέραστος... (φωτ. Εν Άνδρω).

Το λέμε αυτό γιατί στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι αδελφοί Στεφάνου. Χαιρέτισε ο Δημήτρης Στεφάνου, ως χορηγός η Golden Star Ferries του πανηγυριού, αφιερώνοντας δημόσια και μια είδηση στο «Εν Άνδρω» (μέχρι τώρα ξέραμε αφιερώσεις τραγουδιών σε πρόσωπα χτες μάθαμε και αφιερώσεις ειδήσεων σε site!!!) λέγοντας: "για σένα κύριε... και γράψτο, από του χρόνου θα πιάνει στην Άνδρο και το ταχύπλοο της Golden Star Ferries…"

Στα δύο πρώτα τραπέζια πίστα ο έπαρχος και οι αδελφοί Στεφάνου χορηγοί και ομιλητές του χτεσινού πανηγυριού της Άρνης (φωτ. Εν Άνδρω).

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο έπαρχος Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης μιας και η Περιφέρεια ήταν στους χορηγούς της. Παραβρέθηκαν όσο είμαστε εκεί ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και 3 δημοτικοί σύμβουλοι και από τις δύο παρατάξεις της… πλειοψηφίας!!! 

Το παραδοσιακό συγκρότημα που έπαιξε και τραγούδησε χτες στην Άρνη (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Μια ακόμα πανοραμική εικόνα του πλήθους που πλημμύρισε την Άρνη χτες (φωτ. Εν Άνδρω).

Το μεγάλο αντάμωμα δεν είχε και δεν έχει εισιτήριο. Όσοι φτάνουν εκεί είναι καλοδεχούμενοι. Μπορούν να τραγουδήσουν και να χορέψουν δωρεάν! Αν φάνε και πιούνε πληρώνουν λίγα ευρώ. Όλα εκεί πάνω κινούνται εθελοντικά. Κάθε χρόνο δεκάδες εθελοντές εργάζονται αφιλοκερδώς για να διατηρηθεί η παράδοση του μεγαλύτερου από τα μεγάλα πανηγύρια της Άνδρου.

Ο πρόεδρος και οι εθελοντές της Άρνης στα ψηστικά... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Επί το έργον. Με το φτυάρι τα αναμένα κάρβουνα και τα χιλιάδες σουβλάκια. Δυστυχώς δεν φωτογραφίσαμε κάτι λουκάνικα γίγαντες... (φωτ. Εν Άνδρω). 

Και οι εθελόντριες επί το έργον. Η ντόπια πατάτα πήρε κι έδωσε χτες... (φωτ. Εν Άνδρω).

Και όσοι ήταν εύκαιροι από τον σύλλογο της Άρνης. Στο ταμείο αυτοί... (φωτ. Εν Άνδρω).

Εφέτος, όπως έλεγε ο πρόεδρος του συλλόγου Σπύρος Χαλάς δούλεψαν κοντά 50 εθελοντές. Μέχρι και ο ταξιτζής που πηγαινοέφερνε όλη νύχτα οδηγούς από την μια άκρη του χωριού στην άλλη (για να φτάσουν στα αυτοκίνητα τους) ήταν εθελοντής αυτός και τ’ αμάξι του!!!

 Μια τελευταία εικόνα. Μερικές δεκάδες νεαρές και νεαροί στην πλατεία τα λένε. Στα προαύλια εκείνη την ώρα δεν έπεφτε καρφίτσα. Χρόνια πολλά και του χρόνου παιδιά... (φωτ. Εν Άνδρω). 

Και βεβαίως κάθε χρόνο αυτοί που κάνουν την πιο πολύ δουλειά – εκτός φυσικά του συλλόγου του χωριού και των κατοίκων που σκίζονται – είναι οι νέοι άνθρωποι που έρχονται να βάλουν ένα χέρι. Να ζήσει ο τόπος που είναι δίπλα τους, να ζήσει ο τόπος ο δικός τους. Να ζήσει έστω και μια μέρα το χρόνο αυτό το μεγάλο αντάμωμα της Άρνης που πάντα ένωνε κι ενώνει το νησί…

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Να είσαι καλά ρε Διαμαντή που με ταξίδεψες στο χωριό, αφού δεν τα κατάφερα φέτος να πάω. Του χρόνου όμως ...