Της Κουμούλου: το τελευταίο μεγάλο πανηγύρι του καλοκαιριού...

Μένητες. Το μεγάλο πανηγύρι της Παναγιάς της Κουμούλου. Το τελευταίο μεγάλο ανοιχτό πανηγύρι χωριού στην Άνδρο του καλοκαιριού. Ακολουθούν κι άλλα. Όμως είναι το τελευταίο που μαζεύει τόσο κόσμο. Θες γιατί το χωριό ειναι σε καταπληκτικό μέρος; Θες γιατί η εκκλησιά είναι σε καταπληκτικότερο; Θες γιατί τα πλατάνια γυρω από το ευθυ ωραίο καλντερίμι δημιουργούν ένα σκηνικό μοναδικό; Θες γιατί όλα αυτά εμπνέουν όλους στην Άνδρο; Πάντως χτες τα αμάξια έφταναν μέχρι την διασταύρωση του επαρχιακού δρόμου από τη μια και ψηλά στο βουνό από την άλλη. Στη φωτογραφία η φωταγωγημένη εκκλησία που γιόρταζε χτες βράδυ στην άκρη του πανηγυριού να ορθώνεται στον ουρανό... (φωτ. Εν Άνδρω).

Ιδού και το μέγα πλήθος που έφτασε χτες στις Μένητες να γιορτάσει την μέρα. Χιλιόμετρα τα αυτοκίνητα. Εκατοντάδες μέτρα τα τραπέζια σε μιαν υπέροχη βραδιά που δεν φύσαγε! Δεν έκανε ζέστη! Δεν έκανε κρύο! Είχε μια γλυκύτητα το με΄ρος και ο καιρός μοναδικά. Όσοι πήγαν κέρδισαν. Οι άλλοι του χρόνου. Δεν πρόκειται να φύγουν από εκεί οι Μένητες...(φωτ. Εν Άνδρω). 

Και μαζί με τον κόσμο και η μουσική. Κυκλαδίτες με ρεπερτόριο. Ξεκίνησαν με λαϊκό πρόγραμμα. Μεγάλες επιτυχιες από τα παλιά (φωτ. Εν Άνδρω).

Και μετά ήρθε το βιολί . Κι έγινε το... "βαράτε βιολιτζίδες"!!! Που βρέθηκε τόσος κόσμος να χορεύει είναι απορίας άξιο. Είδαμε χωραΐτες, μενητιανούς, αρνιώτες και λοιπούς. Και να μην σταματάνε... (φωτ. Εν Άνδρω).

Μέγα πλήθος, μέγα πάθος για χορό. Το αδιαχώρητο στην πίστα. Άντε να περάσεις να πας μετά να πάρεις κάτι για φαγητό ή για πιοτό... (φωτ. Εν Άνδρω).

Χιλιόμετρα τα αυτοκίνητα. εκατοντάδες μετρα τα τραπέζια, χιλιόμετρα και τα σουβλάκια και τα λουκάνικα. Και από πάνω τους κέρβερος ο Αντώνης που από Ενάλιος βρέθηκε στα βουνά να συνεχίζει την παλιά του τέχνη του ψηστη. Ή, πως οι επεγγελματίες γινονται εθελοντές αυτή τη μέρα για το πανηγύρι του χωριού τους...  (φωτ. Εν Άνδρω).  

Χιλιόμετρα τα σουβλάκια και τα λουκάνικα, δεκάδες μέτρα και η ουρά για να πάρεις κάτι κάποιες στιγμές. Εδώ μια από τις ουρές στην αρχή. Καμια 15αριά μέτρα υπομονετικοί άνθρωποι για να πάρουν πράγματα. Οι κυρίες έκαναν ότι μπορούσαν. Φυσικά εθελόντριες κι αυτές στο μεγάλο πανηγύρι... (φωτ. Εν Άνδρω)

Χιλιόμετρα και οι σαλάτες μέσα στην κουζίνα του συλλόγου. Και οι κυρίες και οι κύριοι του συλλόγου να κάνουν τα αδύνατα  δυνατά. Μιλάμε για οργάνωση που θα ζήλευαν επαγγελματίες στο νησί αυτό/ Πως αλλιώς θα εξηπυρετούσαν 1000 και πλέον άτομα που πέρασαν .από τις Μένητες.. (φωτ. Εν Άνδρω).

Και πέρασαν πολλοί. Εδώ καπετάν Γιώργης Σαμιωτάκης με την παρέα του. Μικρή αναφορά στους ναυτικούς μας η φωτογραφια αυτή.. (φωτ. Εν Άνδρω).

Εκεί και ο Μενητιανός (από χρόνια και εκ πεποιθήσεως) Τζίμης Πανούσης με την κόρη και την γυναίκα του. Όχι θα έλειπε ο Τζιμης απο ένα πανηγυρι που γίνεται κάτω από το σπίτι του... (φωτ. Εν Άνδρω).

Εκεί και η αντιπρόεδρος του ΝΟΑ  Ιωάννα Χαλά παρέα με το εξαιρετικό παιδί και σπουδαίο DJ (από χόμπι) Αυγουστίνο Γαλιάσο. Τέτοιο χαρούμενο τύπο δύσκολα βρίσκεις... (φωτ. Εν Άνδρω). 

Σε μια γωνιά κι ό έπαρχος,. Εδώ μαζί με την αεικίνητη και φιλόξενη πρόεδρο του συλλόγου Μενήτων. Πίσω τους διακρίνεται το πληθος να απλώνει και στις αιμασιές κάτω από τις ελιές διπλα στον δρόμο... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Άλλη μια φωτογραφία από τις αιμασιές πάνω από τον δρόμο που ήταν κατάφορτες με ελιές, τραπεζάκια και κόσμο. Σκηνικό υπέροχο. Σε μια υπέροχη βραδιά... (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Και τα κεφαλάρια στις Μένητες. Φωτισμένα με καντηλάκια μεσ' τη νυχτα. Μια υπέροχη σκηνή. Και το νερό να τρέχει άφθονο. Πολύ νερό να τρέχει τον κατήφορο. Όμως όπως έχουμε ήδη γράψει το χωριό αυτό έχει... λειψυδρία!!! Λόγω έλλειψης στοχειώδους προνοητικότητας. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που στο χθεσινό πανηγύρι δεν είδαμε ή δεν ακούσαμε να παραβρέθηκε κανένα στέλεχος του Δήμου. "Εκτός από λειψυδρία χτες οι Μένητες είχαν και λειψανδρία" σχολίασε κάποιος εκ των παρισταμένων... (φωτ. Εν Άνδρω).

Μια τελευταία σκηνή. Η εκκλησιά ολόφωτη. Αναμεσα στο πράσινο που απλώνει παντού γύρω της. Και οι πηγές με τα καντηλάκια από κάτω. Την δημοσιεύουμε με την ελπίδα η Παναγιά της Κουμούλου να δώσει φώτιση σε όλους. Ιδιως σε αυτούς που διαφεντεύουν τα του τοπου μας. Και του χρόνου....(φωτ. Εν Άνδρω).

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΣΕ ΣΕΝΑ ΕΝ ΑΝΔΡΩ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙΣΑΙ Σ’ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ,
ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙΣ
ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ «ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟΥΣ» ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΣΑ ΝΑ ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Γιατί δεν κάνατε λόγο για το πολύ επιτυχημένο πανηγύρι στην Κατάκοιλο το περασμένο Σάββατο? Δεν θα έπρεπε να γίνονται διακρίσεις στις εκδηλώσεις...
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Εμείς δεν κάνουμε διακρίσεις. Άλλοι ξεχνούν να μας καλέσουν. .

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

(το σχόλιο διαγράφεται εξ΄ολοκλήρου)...
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η ευγένια σας αδελφή του ελέους δεν μας επιτρέπει να αναρτήσουμε το σχόλιο σας. Μια άλλη φορά ίσως...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro