Χωρίς προβλήματα ρύπανσης η Άνδρος. Με δωρέα επισκευάστηκε το φουσκωτό και ενισχύθηκε το Λιμενικό.

 

Το δημοσίευμα και τα ερωτήματα που έθεσε ο συντάκτης μας για τη ρύπανση στην περίπτωση του ναυαγίου του Cabrera στον Καμπανό έτυχαν της προσοχής των αρμοδίων. Έτσι αρμόδια πηγή του Λιμενικού επικοινώνησε μαζί μας διευκρινίζοντας πως στην Άνδρο δεν υπάρχουν προβλήματα ρύπανσης από το ναυάγιο.

Ειδικότερα εξήγησε πως από το ναυάγιο χύθηκαν στη θάλασσα μερικές δεκάδες τόνους ελαφρού μαζούτ. Η μεγάλη τρικυμία που υπήρχε στην περιοχή του Καμπανού εκείνες τις μέρες διέσπασε και σκόρπισε μακριά μεγάλο μέρος αυτής της περιορισμένης ποσότητας. Όσο έφτασε στις ακτές καθαρίστηκε επιμελώς από την εταιρεία αντιρύπανσης με φυσικό τρόπο. Με φυσικό τρόπο περισυνέλεξαν και το περισσότερο μαζούτ από την θάλασσα. Και μας τόνισε πως δεν χρησιμοποιήθηκαν χημικά.

Ο δήμαρχος, όπως είπαν, είχε καλέσει ειδικό περιβαλλοντολόγο, ο οποίος είχε ζητήσει να μην γίνει χρήση χημικών. Γιατί τα χημικά, όπως εξήγησε, έχουν την ιδιότητα να σπρώχνουν το πετρέλαιο στον βυθό όπου καταστρέφει τα πάντα και εμποδίζει την αναζωογόνηση του επί χρόνια. Το λιμενικό που συντόνιζε και επέβλεπε την όλη επιχείρηση ήταν από πάνω όλο τον καιρό ώστε να γίνει σωστά η ειχείρηση. 

Στην περίπτωση του Σαρωνικού δεν υπήρχε τρικυμία. Το μαζούτ άπλωσε με τον ελαφρό άνεμο και τα θαλάσσια ρεύματα χωρίς να το διασπάσουν ή να το πάνε μακριά. Έτσι οι χιλιάδες τόνοι πετρελαίου εγκλωβίστηκαν στον Σαρωνικό και ο ελαφρός νοτιάς το έσπρωξε στις ακτές με ότι συνέπειες έχει αυτό για το οικοσύστημα του κόλπου και των παραλιών της Αθήνας. Στην Άνδρο αντλήθηκε το μαζούτ αό την θάλασσα όπου ήταν δυνατό. Και η ρύπανση όλων των παραλιών έγινε με το φυσικό τρόπο και έχει καθαριστεί σε ποσοστό 99%.

Ακόμα μας είπαν πως το φορτίο του πλοίου υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες δεν ήταν τοξικό. Ήδη έχει ανελκυστεί το μεγαλύτερο μέρος του. Το υπόλοιπο υπογράφτηκε συμβόλαιο να ανελκυστεί στο επόμενο διάστημα και τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί συμβόλαιο για την ανέλκυση και του πλοίου, που θα φύγει οριστικά από την Άνδρο. Όπως συνέβη και τον περασμένο χρόνο και με το Good Faith που είχε ναυαγήσει στα Πέζα.

Τέλος να σημειώσουμε πως ήρθε πάλι στο νησί το ταχύτατο φουσκωτό σκάφος του Λιμενικού, που είχαμε, με ολοκαίνουρια μπαλόνια και ανακατασκευασμένο πλήρως. Είναι σε πλήρη επιχειρησιακή χρήση ώστε να προσφέρει και στις διακομιδές ασθενών λόγω της ταχύτητας του, αλλά και να περιπολεί γύρω από το νησί. Τα χρήματα που ξοδέυτηκαν για την ανακατασκευή του ήταν πάνω από 10.000 ευρώ και τα έδωσε όλα ανώνυμος Ανδριώτης ευεργέτης.

«Εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Δε νομιζω να φταίει μονο η αγορα της Χώρας οπως ισως πιστεύετε αγαπητέ κύριε, αλλα συνολικότερα η νοοτροπία των μονίμων κατοίκων του νησιού γενικότερα. Αναφέρετε για τη Χώρα, αλλα αν δεν λειτουργήσει καλά και το Γαύριο με το κεντρικό λιμάνι -δίοδο επικοινωνίας με τα υπολοιπα νησιά και την Αθήνα- δε θα παει καλά ουτε το υπόλοιπο νησί! Αν ισως καταφέρνατε να συνεννοηθείτε οι κεντρικές περιοχές του νησιού (Γαυριο, Μπατσί, Κόρθι και Χώρα) στα βασικά ζητήματα της καθημερινότητας, τοτε θα είχε πολύ θετικά αποτελέσματα το νησί από ολες τις απόψεις. Γίνετια τόση συζήτηση για το σκάφος του Λιμενικου και το που θα κανει αν κανει περιπολίες, απο τη στιγμη που δεν εχουν λυθει αλλα απλούστερα θέματα. Αν ερθει με οποιοδήποτε μεσημεριανο δρομολογιο καποιος επισκέπτης απο Μύκονο ή Τήνο για παράδειγμα, γνωρίζετε οτι δεν μπορεί να φύγει με συγκοινωνία απο το λιμάνι, καθώς δεν υπάρχει λεωφορείο οχι για τη Χώρα ή το Κόρθι, αλλα για το διπαλανό Μπατσί? Να υποβληθει στο κοστος των 25 ή 30 ευρω στην καλύτερη για να μην πουμε στα € 45 περιπου που απαιτει ενα ταξι για να σε παει στη Χώρα. Θα μου πειτε μεγάλη η απόσταση! Ναι, και στη διαδρομή να βλέπει τους λόφους απο τα σκουπίδια εντος κι εκτος των ξεχειλισμενων καδων ανα περιοχές, το οποίο πρόβλημα δεν εχετε καταφέρει ως τοπος να λυσετε επίσης. Να καθίσει σε καποιο κατάστημα (ας μην αναφέρουμε περιοχές συγκεκριμένα) και να ζητήσει το πιο απλό πράγμα: νερο! Ουτε το 10% των καταστημάτων καφεστίασης δεν σερβίρουν-προωθούν το τοπικό εμφιαλωμένο Σάριζα! Η μοναδικη ισως περιοχή στην Ελλάδα που καταφέρνει να "εισάγει" νερά απο αλλες περιοχές, αντι να έρθει σε συνεννόηση με το τοπικό εργοστάσιο για την καλύτερη και πιο οικονομική προώθηση του νερού και της σόδας! Αναφέρω μόνο δύο τρία βασικά, αλλά τρανταχτά ζητήματα, τα οποία θα έπρεπε να απασχολούν την κοινωνία της Ανδρου ολόκληρη, αντί να απασχολείστε με το που θα στεγαστούν οι τράπεζες, οι υπηρεσίες και το ποια πριοχή θα έχει τον ηγετικό ρόλο στο νησί.. Ειναι κρίμα ενας τόσο όμορφος τόπος να εγκαταλείπεται ετσι από τους κατοίκους του!

This comment was minimized by the moderator on the site

Δυστυχως ομως αυτη η τοπικη κοντρα ξεκιναει με το δημαρχο και την αγορα χωρας που εκπροσωπει καθως νομιζουν οτι ειναι το κεντρο του νησιου....

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο γνωστός στους περισσότερους μόνιμους Ανδριώτης χορηγός εχει επι σειρά ετών προσφέρει στο νησί πλήθος υλικών αγαθών και εχει συνεισφέρει χρηματικά πολλάκις. Οσον αφορα την μικροπολιτικη "κοντρα" που ορισμένοι γράφουν εδω, σχετικά με το που θα έπρεπε να στεγάζονται οι υπηρεσίες του Δημοσίου και οι τράπεζες, καλό θα ήταν να μην συνεχισει αυτή η ιστορία! Αντι αυτου, να κοιτάξουν να συνεργαστούν ολες οι περιοχές του νησιού και να βρουν τρόπους επιμήκυνσης της τουριστικης περιόδου απο εναμιση με δύο μήνες, σταδιακά στους τρείς και στους τέσσερις. Το παράδειγμα του Trail Race ο οποίος θα διεξαχθεί για δευτερη φορα σε περίοδο μη υψηλής σεζόν για τον τουρισμό, ειναι καλό! Επιτέλους σταματήστε τις "εχθρες" και τις αντιδικίες μεταξύ σας και καταλάβετε οτι το νησί σας είναι απο τα ωραιότερα μέρη του Αιγαίου. Δεν εχουν ολα τα νησιά νερό, πράσινο (οπως η ανατολική Ανδρος) και φυσικές ομορφιές. Οταν το κατανοήσετε και σεβαστείτε τον τόπο σας, θα δείτε και περισσότερο κόσμο όλο το χρόνο και οχι μονο Ιούλη - Αύγουστο!

This comment was minimized by the moderator on the site

Το σχόλιο "Μη φοβάσαι θα βγει ο φίλος σου ο Κούλης και θα στρώσει την Ελλάδα... (διαγράφηκαν τέσσερις λέξεις)"... πήγαινε για τον κύριο καληνύχτα...
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Πολύ καλά το αναρτούμε. Αλλά μην βρίζετε τους άλλους έχουν τις απόψεις τους όπως κι εσείς τις δικές σας....

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Μη φοβάσαι θα βγει...
ΣΧΟΛΙΟ
Μην γράφετε άσχετα σχόλια κάτω από τα άρθα του Site. Δες τε πρώτα τι γράφει το άρθρο. Και μην βρίζετε τους άλλους γιατί δεν σας πάνε καλά τα πράγματα στη ζωή σας κυρία μου...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Τον καιρό της πασοκοκρατιας επιχειρήσαμε να ξεδοντιασετε την χώρα όποτε άνοιξε η όρεξη σας για υπηρεσίες, τράπεζες.... απλώς θέλετε τα πάντα. Σας ενοχλεί που το φεστιβάλ γίνεται στο ανοιχτό θέατρο που (φευ) βρίσκεται στην χώρα, οι εκθέσεις των μουσείων σας θερίζουν γιατί είναι στην χώρα, οι ίδιοι οι άνθρωποι που έχουν άποψη διαφορετική από την δική σας............ Εντελώς φιλικά: να το κοιτάξετε γιατί είναι πρόβλημα δικό σας, δεν αντέχετε και δεν ανεχεστε κανέναν και τίποτα, δεν βελτιωθηκατε και δεν διορθώθηκατε από τα 80's , την καμαριλα ,το κόμπλεξ και την σαπιλα του βαθύτατου ΠΑΣΟΚ .

This comment was minimized by the moderator on the site

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Εσείς που θέτετε το ζήτημα εκπροσωπείτε το Κόρθι ή την Υδρούσα; Γιαί και τα δύο δεν μπορεί. Γιατί στη μέση είναι η ΧΩΡΑ. Άρα ως σωστός Υδρουσαίος να πείτε την άποψη σας και μην μπλέκεται και άλλους. Το ότι έχει κάνει λάθος μια τραπεζα δεν μετρά για να διαχωριστει το νησί στα τρια. Για δείτε τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Λιμενικού που είναι σωστός. Ή, δεν το βλέπετε κι αυτό; Που είναι τα σκάφη του λιμενικού; Στο λιμάνι του Γαυρίου και στον Καβο Ντόρο. Και σωστά. Αρκετά με τους ΤΟΠΙΚΙΣΜΟΥΣ και την στενομυαλιά. Και της Χώρας και του Γαυρίου. Η Άνδρος είναι μια.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Εσυ Γαυριωτη μην είσαι αχάριστος , και οι πετεινοί αυγά σας κάνουνε εκει ε΄ξω .Με κάτι ναυάγια με κάτι ρυμουλκά και συνεργεία απορύπανσης έχετε σεζόν και το χειμώνα 3 χρόνια τώρα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ελπιζω να κλεισει καμμια δημοσια υπηρεσια η τραπεζα απο Χωρα μερια και να ερθει στο λιμανι του νησιου γιατι αυτο ειναι προκλητικο....
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Έχετε απόλυτο δίκιο. Ο ισχυρισμός τους είναι πως η μεν Χώρα έχει δύο χιλιάδες κατοίκους η πόλη και γύρω στους 800-900 τα γύρω χωριά τον χειμώνα (6-7 μήνες) και έχει κοντά το Κόρθι που όλο μαζί είναι γύρω στους 1500. Ενώ η Υδρούσα έχει γύρω στους 1500. Επίσης η Χώρα έχει όλες τις υπρεσίες. Είναι πάντως λάθος να μην καταλαβάινουν πως από το λιμάνι περνάνε όλοι όλο τον χρόνο. Σίγουρα μια τράπεζα πρέπει να έρθει μόνιμα στο Γαυριο. Και η Πειραιώς που έχει ήδη πρέπει να το αποφασίσει.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Αυτο μάλιστα είναι γρήγορο σκάφος , όχι σαν το άλλο το πορτοκαλί ρυμουλκό σε άλλο άρθρο που πάει με 15 μιλλάκια. Ελπίζω να δένει στη Χώρα για να ελλέγχει τις απο εδώ μεριά ακτές και όχι να υπάρχουν 2 σκάφη λιμενικά στο γαυριο θα ειναι προκληση.