Το όμορφο Μπατσί υπάρχει και... τον χειμώνα!!!

 

 Οι μικροί τόποι της Άνδρου αγωνίζονται να υπάρξουν τον χειμώνα. Το πολύβουο και κοσμοπολίτικο το καλοκαίρι Μπατσί, με τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα πολυποίκιλα μαγαζιά, τον χειμώνα "κλείνει"! Κι απομένουν μερικές εκατοντάδες κάτοικοι να δίνουν "μάχη" για να διασχίσουν την έρημη αυτή περίοδο κάθε χρόνο. Γράψαμε πριν λίγο καιρό για την γιορτή του Αγίου Φιλίππου, μια από τις "μάχες" της χειμερινής περιόδου (που κάποιοι ανεγκέφαλοι πολεμάνε να σταματήσουν το ετήσιο τραπέζι στου "Σταμάτη"). Σήμρα γράφουμε για το άναμα στα λαμπιόνια του δέντρου τους (φωτ. Κ.Θ.).

Κάθε Δεκέμβρη που οι ανδριώτες... παραδοσιακά εγκαταλείπουν την Άνδρο (!!) όσοι επιμένουν και μενουν στο Μπατσί ανάβουν τα λαμπιόνια του δικού τους δένδρου στην παραλία. Πέρσι ήμασταν εκεί. Μαζεύονται, λοιπόν, όλοι οι κάτοικοι σε ένα πρώιμο ρεβεγιόν. Μια γιορτή για τα παιδιά, αλλά και για τους μεγάλους. Την εφετινή γιορτή των κατοίκων μάς προσκάλεσε ο Γιώργος Ψωμάς. Μπορεί να μην μπορέσαμε να πάμε. Όμως έστειλαν οι ίδιοι μερικές φωτογραφίες από την γιορτή τους. Λίγο άτσαλες, αλλά με πολύ λαχτάρα. Η λαχτάρα να πουν πως "ειναι ακόμα ζωντανοί" και είναι εκεί και τον χειμώνα. Με ιδιαίτερη συγκίνηση - γιατί αγαπάμε τους μικρούς ξεχασμένους τόπους και τους ανθρώπους που επιμένουν σε αυτούς - γράφουμε δύο λόγια όπως μάς ζήτησαν "για να δουν και οι άλλοι ανδριώτες πως υπάρχουμε κι εμείς" όπως μάς είπαν (φωτ. Κ.Θ.).

Ναι, υπάρχουν και αν κρίνετε από τις εφετινές φωτογραφίες προσήλθαν περισσότεροι από πέρσι. Μια απόδειξη πως είχαν ανάγκη την γιορτή. Μπορεί να τους ξέχασαν οι τοπικοί πολιτικοί (πέρα από τον αντιδήμαρχο, τον τοπικό πρόεδρο και τον πρώην δήμαρχο), όμως οι κάτοικοι ήταν εκεί πιστοί στο ραντεβού τους και εφέτος. Και όσοι δεν μπόρεσαν τους έστειλαν την σκέψη τους (φωτ. Κ.θ.)

Τραγούδησαν, χόρεψαν και τα μικρά είπαν τα κάλαντα. Προσφέρθηκε κι ένα ποτό. Έγινε και το "μπαζάρ" από τις κυρίες της περιοχής. Ήταν μια ζεστή βραδιά μέσα στο κρύο της εποχής. Δυστυχώς οι περισσότερες φωτογραφίες της γιορτής ήταν πολύ κουνημένες. Δεν πειράζει και αυτές εδώ διασώζουν την καλή καρδιά και αποτυπώνουν την φιλόξενη διάθεση όλων όσων συμμετείχαν (φωτ. Κ.Θ.)

Μια σκηνή από το "μπαζάρ" που έδωσε και αυτο χρώμα στην βραδιά. Όσοι λένε λόγια και κάνουν τους "έξυπνους", από μακριά, κατηγορώντας τις γιορτές και το τραπέζι της φιλοξενίας ή το ποτό της βραδιάς σαν "σπατάλη" στους μικρούς τόπους καλό θα ήταν να βάλουν για μια στιγμή τυς εαυτούς τους στη θέση αυτών που το Σάββατο βράδυ μέσα στο κρύο της εποχής έκαναν ότι μπορούσαν να δώσουν χρώμα στο μικρό ξεχασμένο χωριό. Να δώσυν ζωή για τα μικρά παιδιά γεμίζοντας την άδεια αυτή την εποχή παραλία. Και με ανοιχτη καρδιά προσκάλεσαν όλο τον κόσμο να πάει στην γιορτή τους. "Και του χρόνου" σε όλους όσους βοήθησαν σε αυτή. Αλλά και σε όσους έστρεψαν για λίγο την σκέψη τους σε αυτούς που επιμένουν κάθε χειμώνα στο Μπατσί και στην Άνδρο και "φυλάττουν Θερμοπύλες"...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet