Η αστυνομία, η αστυνόμευση κι εμείς…

Αστυνομικό τμήμα Χώρας (φωτ. Εν Άνδρω).

Υπάρχει αστυνομία στην Άνδρο ή όχι; Ποιες είναι οι δυνατότητες της; Πόσο μπορεί να παρέμβει; Τι βοήθεια λαμβάνει σε πληροφορίες ή ότιδήποτε άλλο από το νησί; Υπάρχουν θετικές αντιδράσεις των κατοίκων όταν κάνει τη δουλειά της; Όλα αυτά τα ερωτήματα προέκυψαν μετά το δημοσίευμα συνεργάτη του Εν Άνδρω για το παροπλισμένο τζιπ της αστυνομίας στο Γάυριο. Καταγράψαμε τις αντιδράσεις των αναγνωστών μας, αλλα και τις υπηρεσιακές δυνατότητες της αστυνομίας στην Άνδρο. Ώστε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα πέρα από αλληλοκατηγορίες.

(α) Αρχικά να πούμε πως με έκπληξη διαβάσαμε πολλές αντιδράσεις που ήταν εντελώς άσχετες με το γεγονός που περιγράφαμε (ακινητοποιημένο τζιπ αστυνομίας). Ο λαϊκισμός που σαρώνει από την ελληνική κοινωνία και την Άνδρο οδήγησε μερικούς να προπηλακίζουν ή να καταφέρονται ακόμα και κατά εύπορων συμπολιτών μας οι οποίοι προφανώς και δεν ήξεραν και δεν ξέρουν για την κατάσταση του τζιπ. Ποιος τους πληροφόρησε; Κανένας. Πόσοι τους ζήτησαν βοήθεια; Κανένας. Αλλά πολλοί είχαν έτοιμο τον αφορισμό. Κρίμα.

(β) Με αυτές τις σκέψεις επισκεφθήκαμε την αστυνομία της Άνδρου για να δούμε τι δυνατότητες έχει. Όσα μάθαμε δεν είναι ενθαρρυντικά. Η υποστελέχωση και οι ελλείψεις πολύ μεγάλες. Στο νησί θα έπρεπε να υπάρχουν 30 αστυφύλακες για να κάνουν όλες τις αναγκαίες υπηρεσίες (τροχονομικούς ελέγχους, ασφάλεια=περιπολίες, έλεγχος καταστημάτων το καλοκαίρι που υπάρχουν καταγγελίες, συνδρομή σε ανοιχτές εκδηλώσεις και στην πολιτική προστασία, εκδόσεις ταυτοτήτων και διαβατηρίων, κοινοποιήσεις δικαστικών εγγράφων, εκτελέσεις καταδικαστικών αποφάσεων, συλλήψεις και μεταγωγές κρατουμένων κλπ.

Το ένα και μοναδικό περιπολικό. Αδύνατον νά πάει σε χωματόδρομο (φωτ. Εν Άνδρω).

Για όλα αυτά υπάρχουν μόνο 9 ουσιαστικά στην Χώρα και 3 στο Γαύριο!!! Ούτε οι 24ωρες βάρδιες δεν βγαίνουν. Ήδη έφυγαν 4 αστυφύλακες το τελέυταιό διάστημα χωρίς να αντικατασταθούν. Και από αυτοκίνητα υπάρχουν δύο: ένα περιπολικό και ένα συμβατικό της ασφάλειας. Και τα δύο δεν έχουν δυνατότητες για χωματόδρομους! Το τζιπ είναι παροπλισμένο και δεν πρόκειται να φτιαχτεί. Περιμένουν μπας και τους στείλουν κανένα άλλο.

(γ) Μετά ταύτα αν ένα μέρος της κοινωνίας έχει παράπονα με την αστυνομία έχει και η αστυνομία παράπονα με της κοινωνία. Δύσκολα δίνονται πληροφορίες για ναρκωτικά, ακόμα πιο δύσκολα δίνονται πληροφορίες για ύποπτες ενέργειες και κινήσεις. Η τοπική κοινωνία όπου εμπλέκονται ντόπιοι δυσκολεύεται να μιλήσει. Όσες συλλήψεις και προσαγωγές έχουν γίνει για ναρκωτικά (και έχουν γίνει αρκετές) οι πληροφορίες είναι δύσκολες και τις περισσότερες φορές έρχονται από πηγές εκτός Άνδρου! Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν αποδώσει τροχονομικοί ή αστυνομικοί έλεγχοι.

Τα παραπάνω προβλήματα δεν πρόκειται να λυθούν με καταγγελίες κατά της αστυνομίας. Χρειάζεται οι πολιτικοί του νησιού να πάρουν πρωτοβουλίες. Χρειάζεται και η αστυνομία να βρει τρόπο να συνδιαλλαγεί με την κοινωνία. Ιδίως σε περιπτώσεις ελέγχου και αστυνόμευσης. Και βεβαίως χρειάζεται οποσδήποτε η κοινωνία να βρει τρόπο να συνεργαστεί με την αστυνομία. Αλλιώς τίποτα δεν θα γίνει ως προς το πολύ σημαντικό θέμα της αστυνόμευσης.

«Εν Άνδρω»

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

¨Εχουν χάσει οποαδήποτε επαφή με την κοινωνία και το κυριότερο: ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ, μετά από όσα έχουν συμβεί τα πολλά τελευταία χρόνια!

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ ωραια