Tο Δημοτικό Σχολείο Μεσαριάς και η καλλιέργεια εγκαταλειμμένων χωραφιών

 

(Από το δημοτικό σχολείο Μεσαριάς λάβαμε την παρακάτω ευχαριστήριο επιστολή προς μια σειρά εταιρείες του νησιού μας. Επίσης από το πρόγραμμα Life του Δήμου Άνδρου λάβαμε πρόσκληση για συμμετοχή σε αυτό όσων έχουν εγκαταλειμμένα χωράφια – Εν Άνδρω)

 

                     (α) ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕΣΑΡΙΑΣ

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 6/Θ Δημοτικού Σχολείου Μεσαριάς Άνδρου, ευχαριστούν θερμά τους κάτωθι δωρητές για τη σημαντική συμβολή τους στην εύρυθμη λειτουργία του Σχολείου μας.

-  Την εταιρεία Polembros  η οποία με την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών στο Σχολείο μας, μας προσέφερε ένα σταθερό εισόδημα που μέρος του οποίου κατά τη φετινή σχολική χρονιά αποκτήσαμε δύο φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η ίδια εταιρεία επίσης εδώ και αρκετά χρόνια εξασφαλίζει το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου θέρμανσης της σχολικής μας μονάδας.

-  Τον κ. Αντώνιο Εξαδάκτυλο για την ευγενική προσφορά ενός πολυμηχανήματος  τελευταίας γενιάς, το οποίο διευκολύνει το έργο των εκπαιδευτικών και την μαθητών.

-  Την εταιρεία GoldenStarFerriesτων Αδελφών Στεφάνου που με τη χορηγία των εισιτηρίων στα μέλη του Ινστιτούτου Ελληνικών Μύλων , βοήθησε στη παρουσίαση του προγράμματος « Μύλος είναι και ….. γυρίζει ». 

Το ΚΤΕΛ Άνδρου για τη δωρεάν μεταφορά των ανωτέρω μελών του Ινστιτούτου, καθώς επίσης και το  Σύλλογο Μεσαριάς – Κουμανής ο « Άγιος  Ταξιάρχης» για το γεύμα που τους προσέφερε.

                                       Από το Δημοτικό Σχολείο Μεσαριάς  Άνδρου                                                                                                                                                              

       

(β) Πρόσκληση προς ιδιοκτήτες εγκαταλειμμένων  χωραφιών με αναβαθμίδες

Ο Δήμος Άνδρου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, σκοπεύει να προβεί σε αποκατάσταση και επανακαλλιέργεια εγκαταλειμμένων χωραφιών με αναβαθμίδες στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE16 CCA/GR/000050 “Μετατροπή των εγκαταλειμμένων τοπίων αναβαθμίδων σε πράσινες υποδομές μέσω συμμετοχικής επιστασίας γης για καλύτερη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή”.

Η αποκατάσταση θα γίνει στο μέτρο των δυνατοτήτων του προγράμματος, μέσω συντήρησης των υφιστάμενων αναβαθμίδων με χρήση τοπικών παραδοσιακών μεθόδων και υλικών (κυρίως σχιστολιθικών πλακών ή άλλων δομικών υλικών). Θα δοθεί έμφαση στην καλλιέργεια τοπικών ποικιλιών με σύγχρονες μεθόδους, με σκοπό την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα και της τοπικής οικονομίας.

Για το σκοπό αυτό, ζητείται από τους ιδιοκτήτες η παραχώρηση της χρήσης εκτάσεών τους στο πρόγραμμα για περίοδο συνολικά 10 ετών, προκειμένου να συντηρηθούν και να καλλιεργηθούν για τους σκοπούς του, λαμβάνοντας υπόψη την διατήρηση της φύσης και του τοπίου, την εφαρμογή ορθών πρακτικών διαχείρισης της γης και την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

Η παραχώρηση θα γίνει με συμφωνητικά που θα διασφαλίζουν πλήρως τα δικαιώματα των ιδιοκτητών γης. Οι παραχωρημένες εκτάσεις θα συντηρηθούν και θα καλλιεργηθούν με βάση πρότυπο σχέδιο καλλιέργειας από συνεργεία και εξοπλισμό του προγράμματος, με σκοπό να αποδοθούν στους ιδιοκτήτες τους νοικοκυρεμένες και λειτουργικές μετά την παρέλευση της δεκαετίας.

Ο Δήμος Άνδρου καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αιτήσεις για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Πληροφορίες:

  • Φ. Λουκρέζης τηλ. 2282360244, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Ι. Νικολάου τηλ. 6973393915, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet