Το μέλι και η μελισσοκομία της Άνδρου ή «όλα σου τα ‘μαθα, μα ξέχασα μια λέξη»…

 

Κατάμεστη η αίθουσα του ΚΠΕ Κορθίου από μελισσοκόμους (φωτ. Εν Άνδρω).

Ότι ξεκίνησε σαν μια απλή ενημερωτική συζήτηση για το μέλλον της μελισσοκομίας και την αξιοποίηση του κτηρίου του Μοστακείου πριν δύο περίπου χρόνια μεταξύ της μεγάλης εταιρείας APB/APG και του επάρχου ως εκπροσώπου της διαχειριστικής επιτροπής του Κληροδοτήματος έχει μπει πλέον στο αυλάκι. Μια νέα ομάδα ανθρώπων έχουν προχωρήσει στην εκπαίδευση της οικολογικής μελισσοκομίας. Και τώρα ξεκινάνε την εκπαίδευση τους και ως επιχειρηματίες μελισσοκόμοι.

Όσοι πριν δύο χρόνια σχολίαζαν ανόητα μετά την πρώτη ενημερωτική παρουσίαση στο ξενοδοχείο Περράκη σίγουρα ένιωσαν αμήχανα όταν λίγο αργότερα στο δημοτικό θέατρο Άνδρου  ο πρόεδρος της APB/APG Ν. Κουτσιανάς προσέφερε 7 υποτροφίες σε νέους που θα ήθελαν να μάθουν οικολογική μελισσοκομία.

Μεγάλη η επιτυχία της σημερινής ημερίδας στο Κόρθι. Είχαν έλθει μελισσοκόμοι από όλη την Άνδρο (φωτ. Εν Άνδρω).

Σήμερα στην κατάμεστη αίθουσα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου ήταν η τρίτη συνάντηση με την οποία αρχίζει ο δεύτερος κύκλος με στόχο να προετοιμαστούν οι νέοι για να γίνουν σύγχρονοι επιχειρηματίες. Δίπλα τους βρέθηκαν και δεκάδες μελισσοκόμοι του νησιού, που δεν είναι στο πρόγραμμα, αλλά θέλουν να μάθουν για το σύγχρονο μάνατζμεντ.

Ο καθηγητής Δημήτρης Μπουραντάς μιλά στους ακροατές του στο ΚΠΕ Κορθίου. Δίπλα του ο Νίκος Κουτσιανάς, ο έπαρχος και ο Γιώργος Δαρδανός (φωτ. Εν Άνδρω).

Όσοι βρέθηκαν εκεί ήταν τυχεροί γιατί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν έναν από τους κορυφαίους στην Ελλάδα δασκάλους του μάρκετινγκ και του μάνατζμεντ, τον καθηγητή Δημήτρη Μπουραντά, συγγραφέα πολλών βιβλίων. Ανάμεσα τους το πλέον γνωστό «Όλα σου τα ‘μαθα, μα ξέχασα μια λέξη» που έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 200.000 αντίτυπα!

Δύο κουβέντες για τους ομιλητές. Μίλησε αρχικά ο έπαρχος για το πρόγραμμα και την μέχρι σήμερα διαδρομή του. Μετά ο Γιώργος Δαρδανός μίλησε για τον Γιάννη Ρέρρα μια σημαντική προσωπικότητα της μελισσοκομίας στην Άνδρο κατά τον 20ο αιώνα. Στη συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος της APB/APG Ν. Κουτσιανάς που στάθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από κοινού με το επαρχείο να αναζωογονήσουν με σύγχρονο τρόπο τον αγροτικό τομέα της Άνδρου.

Παραστατικός ο καθηγητής Μπουραντάς έχει καθηλώσει το ακροατήριο του (φωτ. Εν Άνδρω).

Ακολούθως ο καθηγητής Δ. Μπουραντάς έκανε μια εντυπωσιακή παρουσίαση του πως θέτουμε ένα πρόβλημα με βάση τις αξιολογήσεις μας και πως στη συνέχεια κάνουμε επιλογές για να πετύχουμε τους στόχους μας. Μιλώντας με ζωντάνια κράτησε το ενδιαφέρον των δεκάδων ακροατών με διάλογο, ασκήσεις, ακόμα και ανέκδοτα, εξηγώντας τις αρχές της σύγχρονης επιχειρηματικότητας.

Η ημερίδα συνεχίστηκε το απομεσήμερο με τον Κ. Βαμβακά να εξηγεί θεωρητικά και πρακτικά τα της σύγχρονης μελισσοκομίας. Κανείς θα πίστευε πως μια πολύωρη ημερίδα θα κούραζε ένα ακροατήριο που το αποτελούσαν κυρίως μελισσοκόμων. Το αντίθετο συνέβη. Και στην παρέμβαση του Κ. Βαμβακά η αίθουσα ήταν κατάμεστη, ενώ τα αυτοκίνητα στον δρόμο έφταναν μέχρι τον Μουσιώνα.

Ότι ξεκίνησε πριν κοντά δύο χρόνια σαν μια ενημέρωση εξελίσσεται σε μια ευκαιρία για την αγροτική Άνδρο. Οι νέοι μελισσουργοί καλούνται να εξαπλώσουν την γνώση τους παρακινώντας όλους τους συναδέλφους τους. Μαθαίνοντας όλοι μαζί την τόσο αγνοημένη λέξη «επιχειρηματικότητα».

Ο Νίκος Κουτσιανάς μιλά για τις προοπτικές της οικολογικής μελισσοκομίας (φωτ. Εν Άνδρω).

Όπως είπε στο τέλος ο Νίκος Κουτσιανάς μιλώντας στο Εν Άνδρω στόχος είναι οι εκπαιδευόμενοι να μπορούν να στήσουν μια επιχειρηματική μελισσοπαραγωγική μονάδα. Από την τυποποίηση μέχρι το μάρκετινγκ των προϊόντων του μελιού. Στο τέλος θα προσφέρουμε  στους νέους που θα ολοκληρώσουν την εκπαίδευση τους 30-50 κυψέλες, βαζάκια συσκευασίας κλπ. Αν θέλουν θα μπορούν να συνεργαστούν με την APB/APG ή να διαθέσουν τα προϊόντα τους αλλού.

«Εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

ΜΠΑΣΑΝΤΗ ΘΑ ΜΑΣ ΓΡΑΨΕΙΣ ΑΡΘΡΟ....
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
(α) Για πιο θέμα ζητάτε άρθρο;
(β) Γιατί να το γράψω εγώ που δεν το ξέρω και όχι εσείς που το ξέρετε;
(γ) Από που κι ως που έχω εντελοδόχους κάτι τύπους που δεν έχουν δουλειά να κάνουν και λένε στους άλλους που δουλεύουν τι να κάνουν;
(δ) Από που κι ως που μιλατε με αυτόν τον τρόπο; Κάναμε μαζί στο Princeton ή στο Leicester ή κάναμε μαζί φαντάροι στο τάγμα ανεπιθυμήτων του μηχανικού που υπηρέτησα και δεν σας θυμάμαι
ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ.κυριε Χ.Τ.Μ.Β.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Για 10 ευρώ το κιλό μίλησε τη στιγμή που πουλιέται 15 ελάχιστο στο νησί αυτή τη στιγμή.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ
Φίλε άστο δεν έχεις σχέση με αγορά. Μην το κουράζεις, Πήγες μάλλον μια φορά άκουσες και δεν κατάλαβες. Μίλησαν για διαφοροποίηση προϊόντων και παράγωγα μελιού. Τι κατάλαβες; Μίλησαν για αγορά Ελλάδας και εξαγωγή προϊόντων στο εξωτερικό. Το άκουσες ή μόνο τα ανέκδοτα θυμάσαι; Όλη η αγορά της Ελλάδας (αγορά σημαίνει τουλάχιστον 800-1000 κυψέλες) πουλά στα 5 ευρώ για να βγουν και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ που πουλάνε από 7 μέχρι 13 . Μιλάμε για παραγωγή πολλών τόνων.
Εσύ μιλάς για 200 βαζάκια σην μικροαγορά της Άνδρου. Δεν κατάλαβες. Πούλα το μέλι σου στο Γαύριο και στο Μπατσί στο καλοκαίρι και άστο. Δεν είναι για σένα η Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Ο Κύριος Κουτσιανάς είναι επιχειρηματίας.
Πολλοί παραγωγοί, μεγάλη προσφορά, αδιάθετες ποσότητες, πτώση τιμής χονδρικής ….
Τι δεν καταλαβαίνεις κύριε Μπασάντη ???
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Αγαπητέ φίλε όλα αυτά που λες και γράφεις δεν απευθύνονται στο σεμινάριο. Αν οι νέοι ανδριώτες παραγωγοί ήταν να πουλήσουν στην Άνδρο δεν έχει νόημα. Πρέπει να μπορούν να πουλήσουν το νέο οικολογικό και ακριβότερο μέλι ΕΚΤΟΣ Άνδρου. Και μάλιστα σε επιχειρησεις όπως του Κουτσιανά που η προστιθέμενεη αξία είναι πολύ μεγάλη γιατί τα παράγωγα του μελιού γίνονται καλυντικά που πωλούνται πολλαπλάσια από το μέλι φαγητού. Το είπε ο άνθρωπος.
Δεν ξέρω τι κατάλαβες και τι δεν κατάλαγες. Αν ξεκινήσουν 5-7 νέοι παραγωγοί με 50 κυωέλες δώρο ο καθένας τι νόημα θα είχε να ανταγωνιστούν τους άλλους μικροπαραγωγιύς στην μικρή αγορά της Άνδρου; Αν όμως το πιστοποιημένο μέλι τους ταξιδέψει στην Ελλάδα αλλάζουν τα μεγέθη. Και αν ταξιδεέψεο ως καλυντικά στο εξωτερικό αλλάζουν όλα τα μεγέθη.
Αυτά έχουν λεχθεί και στις δύο προηγούμενες συναντήσεις αναλυτικά. Προχτές ήταν μια θεωρητική επανάλληψη με αναφορά το μάρκετινγκ.
Τι δεν καταλαβαίνεις τόσες μέρες; Εσύ νομίζεις πως θα σου πάρουν την μικρή αγορά της Άνδρου.
ΥΓ Οι μελισσοκόμοι που συνεργάζεται η APB σε μια σειρά περιοχές έχουν μέσο όρο 800-1000 κυψέλες ο καθένας. Και η APB με τις εξαγωγές που κάνει στα προϊόντας του μελιού χρειάζεται πολύ περισσότερο ποιοτικό μέλι. Και το πληρώνει μιας και εισπράττει πολλαπλάσια. Αυτά εξηγήθηκαν στο σεμινάριο του Περάκη και στο σεμινάριο της Χώρας. Τα είπε και προχθές ο Κουτσιανάς μιλώντας πως ο κόσμος αγοράζει πια το ακριβότερο και ποιοτικότερο. Μίλησε για μέλι λίγων ευρώ το κιλο και για παράγωγα 100 ευρω το κιλό. Που ήσουν και δεν το άκουσες;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Εγώ πάλι γιατί κατάλαβα ότι ψάχνουμε να αγοράζουμε μέλι Άνδρου σε χαμηλότερη τιμή από αυτή που πουλιέται τώρα μετά από παρακολούθηση όλων των ομιλιών.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Γιατί δεν ήσουν εκεί.
ΥΓ Επί ενα χρόνο εκπαιδεύτηκαν 7 νέοι. Με χρήματα της APB/APG. αγοράστηκαν στολές, εργαλεία, κυψέλες, ο καλύτερος εκπαιδευτής. Τώρα γίνονται ημερίδες για οργάνωση επιχειρήσεων με τον κορυφαίο στην Ελλάδα. Ήρθαν δεκάδες μελισσοκόμοι κι έμειναν όλη μέρα να μάθουν πως θα παράγουν καλύτερο μέλι και θα το πουλάνε ακριβότερα σε ειδικούς πελάτες. Στο τέλος θα δοθούν δωρεάν σε όσους τελειώσουν το πρόγραμμα 30-50 κυψέλες και όλα τα υλικά τυποποίησης.
Και εσύ τι κατάλαβες; Άστο δεν ήσουν εκεί και το ξέρεις και το καταλάβαμε όλοι...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro