Αγρυπνία για μια ιδιαίτερη στιγμή στην Πανάχραντο

Με Αγρυπνία εορτάστηκε χθες μια ιδιαίτερη στιγμή για την Μονή Παναχράντου της Άνδρου. Εδώ και 10 χρόνια σε εργασίες που έγιναν στο παρεκκλήσι του Κοιμητηρίου της Μονής βρέθηκε κάτω από το πλακόστρωτο πάτωμα του οστεοφυλάκιο με λείψανα 300 πατέρων του μοναστηρίου που υπήρχε εκεί από 100νταετίες. Άγγιχτο, απείραχτο, σε εξαιρετική ατμόσφαιρα. Από τότε κάθε χρόνο η Μονή Παναχράντου αυτή την μέρα τελεί Αγυπνία στη μνήμη των παλαιών αδελφών του μοναστηριού που έζησαν, έδρασαν και κοιμήθηκαν στους χωρους της. Στη φωτογραφία πηγή μπροστά στο παρεκλήσι του κοιμητηρίου του μοναστηριού.

 Ένα κερί. Ένα καντήλι που καίει. Μια μνήμη. Τι μπορεί να μάς διδάξει μια φλόγα αναλογίζεται ο Σεφέρης. Πως όσο καίει να θυμόμαστε, απαντά ο ίδιος. Εδώ ένας από τους χθεσινοβραδινούς επισκέπτες της Μονής ανάβει ένα κερί από ένα καντήλι στον Φωτοδότη, το εκκλησάκι του μοναστηριού στο κοιμητήριο.Μια μνήμη για την ξεχωριστή βραδιά...

Ο ιεροψάλτης Απόστολος επί τω έργω χθες στην Αγρυπνία. Από τους καλύτερους ψάλτες στο νησί. Έμαθε βυζαντινή μουσική και ψαλτική στην Κωνσταντινούπολη. Αποτελεί ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο για την Άνδρο, την οποία αγάπησε κι εγκαταστάθηκε πρόσφεροντας της μια νότα βυζαντινής φαναριώτικης παιδείας.

 

 Όσοι πιστοί προσέλθετε... Και προσήλθαν αρκετοί στην Αγρυπνία της Μονής.

Προσήλθαν και άλλοι ιερείς του νησιού. Η Πανάχραντος ήταν και είναι κέντρο αναφοράς στην Άνδρο.

 Ο πατέρας Αέτιος και γέροντας Ευδόκιμος προσεύχονται.

 

 Στο τέλος, αργά τη νύχτα, προσφέρθηκε, στην τράπεζα της Μονής, δείπνο για όλους όσους παρεβρέθηκαν στην ιδιαίτερη αυτή στιγμή του σημαντικού αυτού μοναστηρίου της Άνδρου.

Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι του Χαρίδημου.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet