Σαν τον παλιό καιρό: Ανδριώτικο πλοίο περνά και "χαιρετά" την Άνδρο!

Το μεγάλο φορτηγό φάνηκε από μακριά να πλησιάζει προς την Άνδρο. Πλησιάσαμε κι εμείς με το ταχύπλοο με το οποίο κινούμαστε στα ανοιχτά. Το μεγάλο πλοίο φορτωμένο πήγαινε νότια. Έκανε όμως μια κλίση για να πλησιάσει την Άνδρο. Ήταν ένα πλοίο του καπετάν Γιάννη Καμπάνη από τις Στενιές. 'Ηθελε - έστω και αν δεν ήταν ο ίδιος μέσα - να "χαιρετίσει" το νησί του! Νοσταλγία μιας άλλης εποχής - από έναν παλιό καπετάνιο - τότε που τα πλοία προσέγγιζαν για να "χαιρετίσουν" την πατρίδα του καπετάνιου ή του ιδιοκτήτη τους. Κάτι τέτοιο συνέβη και σήμερα το πρωί Σάββατο γύρω στις 10.00 το πρωί. Μόνο και μόνο για να ακούσει ο πλοιοκτήτης του το σφύριγμα του χαιρετισμού και να θυμηθεί κάτι από εκείνη την ένδοξη εποχή της Άνδρου... (φωτ. Εν Άνδρω).

 

Ο "Δίας" - αυτό ηταν το όνομα του - είχε πλώρη νότια. Στο φόντο της πλώρης του φαίνονταν οι Στενιές και η Χώρα. Το πλησιάσαμε και αρχίσαμε με το ταχύπλοο να τον φωτογραφίζουμε και να χαιρετάμε. Ήταν ένα σπάνιο θέαμα μιας και στις μέρες μας τέτοιες προσεγγίσεις δεν συνηθίζονται πια. Και από την άλλη ακόμα πιο σπάνιο είναι να το δει κανείς από την θάλασσα. Την μια φορά που έτυχε να δούμε κάτι τέτοιο - πριν καιρό - ήταν ένα πλοίο του Αδαμαντίου Πολέμη΄αλλ'α το είχαμε δει από την στεριά. Δεν είναι το ίδιο να δεις αυτο το εξαιρετικό θέαμα του μεγάλου πλοίου από ένα ταχύπλοο, που πηγαίνε γύρω-γύρω από το 225 μέτρα μήκος και 32,3 πλάτος πλοίο που με τους 75.000 τόνους του διέσχιζε αργά κι επιβλητικά την θάλασσα μόλις 3 μίλια από την Άνδρο (φωτ. Εν Άνδρω).  

Το φωτογραφίσαμε έτσι μεγάλο κι επιβλητικό κοντά στηνΆνδρο. Το λιμεναρχείο έστειλε σήμα. Το πλοίο απάντησε. Ένας του λιμενικού θυμήθηκε πως την προηγούμενη φορά που έρασε κοντά ήταν ένα πλοίο από το νησί πήρε ένα ανταλλακτικό και ρώταγε στον ασύρματο: "θα πάρει το πλοίο κανένα πακέτο;"!!! Ο Λιμενάρχης που ήταν ειδοποιημένος έσκασε στα γέλια και ρωτούσε να μάθει για το προηγούμενο περιστατικό. Όμως η σημερινή διέλευση ήταν καθαρά η ρότα της νοσταλγίας ενός παλιού καπετάνιου-πλοικτήτη που ήθελε να θυμηθεί κάτι από τα νιάτα του και μιαν άλλη εποχή... (φωτ. Εν Άνδρω).

Το πλοίο περνώντας στο ύψος της Χώρας άρχισε να σφυρίζει "χαιρετώντας" την Άνδρο. Σφύριζαμε κι εμείς από το ταχύπλοο. Το πλοίο συνέχισε νότια τραβώντας για το λιμάνι του προορισμού του. Η τελευταία φωτογραφία ανοιχτά με φόντο την Άνδρο ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή (φωτ. Εν Άνδρω).

 Ένα βίντεο του Εν Άνδρω από την σημερινή μοναδική διέλευση του "Δία" κοντά στην Άνδρο.

Κάπου εκεί φάνηκε ένα ακόμα ταχύπλοο να έρχεται σφαίρα από την μεριά της Χώρας προς το μέρος του πλοίου. Ήταν ο μηχανικός Γιάννης Ντουντασάκης με μια παρέα που έκαναν δοκιμαστικό. Ήρθαν τρέχοντας να δουν το μεγάλο πλοίο, να το "χαιρετίσουν" και να βγάλουν φωτογραφίες σαν κι εμάς... (φωτ. Εν Άνδρω).

Το πλοίο μετά συνέχισε σιωπηλό το ταξίδι του για τις νότιες θάλασσες. Μείναμε να το κοιτάμε με μια περιέργη χαρά που είμαστε κι εκεί και ζήσαμε τη στιγμή. Αλλά και με μια ιδιότυπη φόρτιση για κάτι που κάποτε ήταν συγκίνηση ζωής και σήμερα είναι συγκίνηση μιας μνήμης. Έστω όμως κι έτσι ήταν ωραίο που ζήσαμε αυτή τη στιγμή χάρη στη νοσταλγία ενός παλιού καπετάνιου... (φωτ. Εν Άνδρω).  

 "ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Υπήρχε κανείς στο πλήρωμα να μιλάει Ελληνικά??

This comment was minimized by the moderator on the site

Από παιδί στη Χώρα πόσο με συγκινούσε το εμπορικό πλοίο που χαιρετά την Ανδρο....Γυναίκες τρέχανε στή Ρίβα, άντρες και παιδιά στην Αγία Θαλασσινή να μπουν στις βάρκες. Μαντήλια να κουνάνε, δάκρυα και κούτες τσιγάρα που τις κρατήσαμε χέρια που τρέμανε από τη συγκίνηση.Πολλές φορές δεν βλέπαμε το πλήρωμα.Μόνο το νοιώθαμε.Καλύτερο και από αγκαλιά .Αντριώτικο βαπόρι πέρναγε από την Ανδρο.

This comment was minimized by the moderator on the site

Την ίδια νοσταλγία την νιώθουμε χωρίς καν να περάσουμε από την Άνδρο.. Την ταξιδεύουμε όμως σε όλο τον κόσμο.θερμους χαιρετισμούς καλά ταξίδια σε όλους .

Ινδικό ωκεανός
21-Μαιου-2018