ΜΠΑΤΣΙ: Σάλπαρε για πάντα ο καπετάν Σπύρος...

Το αλιευτικό ανοικτής θάλασσας "Καπετάν Σπύρος" των αδελφών Πετρίση. Το σκάφος φέρει το όνομα του πατέρα τους. Εδώ δεμένο στο Μπατσί... (φωτ. Εν Άνδρω). 

Το Μπατσί σήμερα σύσωμο αποχαιρέτησε τον πιο παλιό ψαρά του, τον πιο παλιό καραβοκύρη καϊκιών του: τον καπετάν Σπύρο Πετρίση. Έναν άνθρωπο που για πολλές δκεαετίες έδωσε χρώμα στο Μπατσί και γεύση στις ταβέρνες του με τα ψάρια του. 

 Αλλά δεν ήταν μόνο ψαράς. Όπως διηγούνται στον μικρό ψαροχώρι ο καπετάν Σπύρος ήταν για χρόνια το "σούπερ πούμα" της Άνδρου μεταφέροντας αρρώστους από το Μπατσί στην Ραφήνα για να σωθούν. Ήταν μια εποχή που η Άνδρος δεν είχε τις συγκοινωνίες που έχει σήμερα και η χώρα δεν είχε τις δυνατότητες που υπάρχουν τώρα. 

Ο καπετάν Σπύρος - που σάλπαρε σήμερα στο μεγάλο και χωρίς γυρισμό ταξίδι - ήταν τότε η τελευταία ελπίδα τους. Και τα κατάφερνε πάντα όπως λένε αυτοί που τον κατευόδωσαν σήμερα στην εκκλησία του Αγίου Φιλίππου. Ακόμα και όταν είχε να αντιμετωπίσει εκτός από την θάλασσα - που την ήξερε καλά - και τους ανθρώπους.

Όπως αφηγήθηκε φίλος του σήμερα - μιλώντας για την ευαισθησία και τα κουράγια του - βόηθησε πολλά ζευγάρια που αγαπιόντουσαν να φύγουν και να παντρευτούν και κάποτε στη δεκαετία του 1960 στάθηκε μόνος απέναντι στο πλήθος. 'Ηταν κάποτε που στο Γαύριο δεν επέτρεψαν να δέσει το Άννα Λ. Το καράβι έφυγε για Μπατσί. Εκεί το περίμεναν οι επιβάτες, ένας άρρωστος και και ο καπετάν Σπύρος που ήθελε να στείλει την ψαριά του στην Ραφήνα. Οι Γαυριώτες έφτασαν μέχρι εκεί και δεν ήθελαν να δέσει το καράβι ούτε εκεί. Τότε ο καπετάν Σπύρος όρθωσε το ανάστημα του μόνος του μπροστά σε  όλους και το πλοίο έδεσε. Πήρε τους  επιβάτες, τον άρρωστο και τα ψάρια του καπετάν Σπύρου κι έφυγε. 

Αυτόν παλιό ψαρά, με την ευαισθησία και τα κουράγια, τον αγαπητό σε όλους, αποχαιρέτισε σήμερα το Μπατσί στον Άγιο Φίλιππο. Το Εν Άνδρω αποχαιρετά από τις στήλες του μια από τις όμορφες και παλιές μορφές του νησιού που έφυγε σήμερα για άλλες θάλασσες αφήνοντας πίσω του παιδιά κι εγγόνια, σκάφη και ναυτικούς...

"Εν 'Ανδρω"

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet