Η Άνδρος της "απόδρασης" και η Άνδρος της χαλάρωσης: όψεις του ίδιου νομίσματος

Η Άνδρος της απόδρασης. Εξορμήσεις στις παραλίες τα Σαββατοκύριακα. Κλασική φωτογραφία με το πλοίο της γραμμής στο βάθος να θυμίζει Κυκλάδες και κάτι από καλοκαιρινή απόδραση...

Τα τελευταία χρόνια ολοένα γίνεται πιο ευδιάκριτο πως διαμορφώνονται δύο όψεις της Άνδρου. Η πρώτη της "απόδρασης" των νέων από την ασφυκτική πόλη του Σαββατοκύριακου και η δεύτερη των παραθεριστών, των διακοπών και της χαλάρωσης που απλώνει στις μέρες της εβδομάδας.

 

 Στο κέντρο της Χώρας, στην πλατεία Καΐρη, συναντιόνται συχνά τα Σαββατοκύριακα η Άνδρος της "απόδρασης" με την Άνδρο της χαλάρωσης (φωτ. Εν Άνδρω).

Αυτή του Σαββατοκύριακου υπήρχε. Όμως η μικρή απόσταση από την Αθήνα της κρίσης φέρνει πια στο νησί ολοένα και περισσότερους νέους επισκέπτες που επιζητούν μια σύντομη απόδραση από την ζεστή και πνιγηρή πόλη. Οι πληρότητες των πλοίων που πηγαινοέρχονται κάθε Σαββατοκύριακο το δείχνουν.

 «Η Άνδρος αποτελεί τον ιδανικό καλοκαιρινό προορισμό για μια σύντομη εξόρμηση από το κέντρο της Αθήνας! O Μάνος Ατζαράκης και η Βένια Αντωνίου πήγαν για ένα Σαββατοκύριακο στην Άνδρο και έμειναν στο γραφικό χωριουδάκι Σινετί. Επισκέφθηκαν τις Αποθήκες και τον Χαλκολιμιώνα, δύο από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού!  Δείτε το βίντεο και... ετοιμαστείτε για αναχώρηση!» (Travel Diary)

Η Άνδρος των παραθεριστών απαρτίζεται από μεγαλύτερες ηλικίες και αναφέρεται επίσης και σε οικογένειες. Εδώ τα πράγματα είναι πιο παραδοσιακά και συγκεκριμένα. Οι παραθεριστές (ανδριώτες ή μη) έρχονται από 2-3 εβδομάδες μέχρι 1-2 μήνες το καλοκαίρι. Δίνουν τον καλοκαιρινό τόνο ιδίως στην Χώρα και το Κόρθι. Η Άνδρος του Σαββατοκύριακου αναφερόταν και αναφέρεται στο τουριστικό μέτωπο Μπατσί-Γαύριο.

Η Άνδρος των παραθεριστών και των μόνιμων. Ομιλία για την Λατινοκρατία στην Άνδρο σε εκδήλωση του Συλλόγου Υψηλού-Λαμύρων στην "αυλή" του δημοτικού σινεμά (φωτ. Εν Άνδρω).

Η Άνδρος της απόδρασης καταγράφει σταδιακά πλέον μια δυναμική που εξαπλώνεται και στις πάλλες παραλίες του νησιού. Όσο περισσότερο θα μεγαλώνει αυτή η τάση και θα απλώνει σε όλο το νησί τόσο περισσότερο θα ανοίγει ο τουρισμός και η σεζόν του νησιού. Και τόσο θα αλλάζει ο μέχρι σήμερα παραδοσιακός παραθεριστικός χαρακτήρας της Άνδρου και θα αποκτά περισσότερο τουριστική διάσταση όπως συμβαίνει και στα γύρω νησιά.

 Παραδοσιακοί τρόποι "απόδρασης" για όλους. Βιβλία για την ιστορία της Άνδρου (αγοράζουν κυρίως επισκέπτες) και θερινός κινηματογράφος (για νέους και μεγαλύτερους).

Τις παραπάνω σκέψεις κάναμε μπροστά σε ένα ωραίο βίντεο του Trevel Diary που μάς έστειλαν. Μαζί με μια σειρά φωτογραφίες από την δραστηριότητα της παραθεριστικής Άνδρου των ημερών δίνουν μερικές από τις εικόνες των ημερών. Ελπίδα αυτές καλοκαιρινές καταστάσεις του νησιού να βρουν τρόπο να συναντηθούν. Θα προσθέσουν η μια στην άλλη και οι δύο μαζί πολύ περισσότερα στην Άνδρο.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Σιγά....
ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Σιγά-σιγά όποιος κουράστηκε φεύγει ΓΙΩΡΓΟ/ΝΙΚΟ/ΒΑΓΓΕΛΗ... Τα σχόλια είναι περιττά. Τα άρθρα είναι αρκετά. Με μια φορά δεν κερδίζεις το παιχνίδι. Θέλει στόχευση, διάρκεια και συνέργειες κάθε προσπάθεια. Δεν το έμαθες. Δεν θα το μάθεις.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Βρε αθεόφοβε Διαμαντή!!!
ωραίο τιτλο έβαλες για να μη γράψεις το όνομα του Βασιλόπουλου
γιατί τόση συμπάθεια πρός τον Νίκο,ας είναι .....αυτός προσπαθεί ο άνθρωπος
εσύ άραγες τι κάνεις;;;;;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Αγαπητέ μήπως είδες κανένα άλλο όνομα στο άρθρο; Δυστυχώς ΔΕΝ καταλαβαίνεις πως συζητάμε για καταστάσεις κι όχι για ονόματα. ΔΕΝ υπάρχουν ονόματα. Και το βιβλίο του βάλαμε αλλά δεν είπαμε ονόματα. Γιατί και εκεί μιλάμε για καταστάσεις κι όχι για πρόσωπα. Δυστυχώς σάς έχουν κακομάθει με φωτογραφίες και ονόματα. Μόνο γι' αυτά ενδιαφέρεστε τα κουτσομπολίστικα και τίποτα άλλο... Ευτυχώς υπάρχει κι άλλο μέσο, που βάζει μόνο φωτογραφίες κι ονόματα για όσους ενδιαφέρονται για τέτοια αναφορά/προβολή

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro