Η Άνδρος είναι εκεί…

 

Από χτες ομάδα των Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου με οχήματα είναι στις πληγείσες περιοχές της Ραφήνας βοηθώντας στην διερεύνηση καμένων κατοικιών, στην εκκαθάριση δρόμων, στην επίβλεψη αναζωπυρώσεων.

Μέχρι σήμερα αρκετές φορές η Ραφήνα είχε στείλει κλιμάκιο της πολιτικής προστασίας της να βοηθήσει στις φωτιές που έπληξαν την Άνδρο. Ήταν σειρά της Άνδρου να δείξει αλληλεγγύη στην μεγάλη καταστροφή που έπληξε την Ραφήνα. Μια καταστροφή που φτάνει τα όρια πολεμικής αναμέτρησης αν αναλογιστούμε τους δεκάδες νεκρούς, τους εκατοντάδες τραυματίες, τα εκατοντάδες κατεστραμμένα σπίτια και αυτοκίνητα.

Ευτυχώς που υπάρχουν οι εθελοντές μπροστά σε έναν άβουλο και ανίκανο κεντρικό κρατικό μηχανισμό αποτελούμενο από ανθρώπους, που μη συναισθανόμενοι τις πολιτικές ανεπάρκειες τους και τις διοικητικές ανικανότητες τους κοιτάνε μετά την καταστροφή να «αποκεντρώσουν» τις τεράστιες προσωπικές/πολιτικές ευθύνες τους.

Γράφουμε τα παραπάνω μετά λόγου γνώσης έχοντας μπροστά μας συγκεκριμένη καταγγελία από την Ραφήνα που λέει πως ο πολιτικά αρμόδιος γενικός γραμματέας της κυβέρνησης να κηρύξει την Ραφήνα σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» αποκέντρωσε χτες το πρωί εσπευσμένα την αρμοδιότητα του στην Περιφέρεια Αττικής! Και η Περιφέρεια Αττικής έψαχνε μετά να αποκεντρώσει δικές της ευθύνες στους υπαλλήλους του Δήμου Ραφήνας!

Μέσα σε αυτό το ζοφερό σκηνικό της καταστροφής και της ανικανότητας μοιάζει εξαιρετικό γεγονός πως μια ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών από την Άνδρο ανέλαβε την ευθύνη να πάει απέναντι και να βοηθήσει όσο μπορεί, όπως μας είπε ο Βασίλης Μπατής που τηλεφώνησε την είδηση.

Την ίδια στιγμή το Λιμεναρχείο Άνδρου, όπως μας ειδοποίησε, έχει ήδη στείλει από χτες σκάφος του, το οποίο συμμετέχει στις έρευνες που συνεχίζουν στον Ευβοϊκό ανοιχτά της Ραφήνας σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί κάτι από τους 150 περίπου αγνοούμενους.

Το ενδιαφέρον μας, ώς Άνδρος, για την περιοχή της Ραφήνας ήταν και θα είναι ιδιαίτερο μιας και αποτελεί το λιμάνι-διέξοδο μας στον έξω κόσμο. Είναι η πόλη που αναπτύχθηκε μέσα από την ιδιαίτερη σχέση της μαζί μας - ως πύλη του νησιού μας - επί δεκάδες χρόνια. Και έχει να κάνει ακόμα και με το γεγονός πως πολλοί είναι οι ανδριώτες που βρέθηκαν μέσα στα τρομερά γεγονότα της Δευτέρας ως διερχόμενοι επιβάτες. Αλλά και πολλοί ως κάτοικοι της περιοχής, που είδαν περιουσίες να καταστρέφονται ή να κινδυνεύουν και σήμερα βλέπουν γύρω τους το τοπίο της απόλυτης καταστροφής.

Σημείωση: Η μεταφορά της ομάδας του ΣΕΔΑ και των οχημάτων του έγινε με το πλοίο Andros και ήταν χορηγία της Fast Ferries. Οι φωτογραφίες του Ι. Κατσιώτη και περιλαμβάνουν μέλη της ομάδας του ΣΕΔΑ που είναι στην περιοχή της Ραφήνας.

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Η παραίτηση είναι λίγη..........για τόσα θύματα το πρέπον είναι ΧΑΡΑΚΙΡΙ. Αυτό όμως προϋποθέτει ευθιξία, φιλότιμο, αξιοπρέπεια,αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στο κοινωνικό σύνολο! Αν γνωρίζετε έστω ΕΝΑΝ στην ελληνική πολιτική σκηνή με αυτά τα χαρακτηριστικά σας θερμοπαρακαλώ να μου τον δείξετε μπας και δεν ξαναπάει η ψήφος μου χαμένη.
Υ.Γ. να τους θυμόμαστε όλους αυτούς που χειρίζονται ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ της πολιτικής προστασίας (σε Υπουργεία, Περιφέρειες, Δήμους) εντός ολίγων μηνών οπότε ανερυθρίαστα θα απαιτούν να ξεχάσουμε το παρελθόν και να τους ξαναψηφίσουμε.

This comment was minimized by the moderator on the site

100 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ-ΚΑΜΙΑ

This comment was minimized by the moderator on the site

Παρακολουθώ εσάς, διάφορα άλλα sites στο internet καθώς και στην τηλεόραση τις συζητήσεις για τις «ευθύνες», και αισθάνομαι θλίψη μαζί με αγανάκτηση!
Γιατί είναι αθλιότητα και μικροψυχία να ισχυρίζεται κανείς, σε τέτοιες στιγμές, ότι για την καταστροφή φταίει η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, η πυροσβεστική, ο δήμαρχος ή οι ξένοι πράκτορες.
Αθλιότητα γιατί είναι ασέβεια στη μνήμη των νεκρών να χρησιμοποιείς την απώλειά τους για να κάνεις τη συνηθισμένη, τετριμμένη μικροπολιτική σου. Και μικροψυχία γιατί, αν και μετά από μία τέτοια τραγωδία δεν καταφέρεις να δεις την ύπαρξή σου λίγο διαφορετικά, αυτό μαρτυρά ότι είσαι συναισθηματικά πεθαμένος.
Κύριος φταίχτης είμαστε εμείς όλοι, εν συνόλω, καθώς επίσης και ο τρόπος που έχουμε οργανώσει και ζούμε τη ζωή μας, μακάριοι και ανυποψίαστοι, επί δεκαετίες. Χτίζουμε μέσα στο δάσος και μπαζώνουμε τα ρέματα σαν να μη συμβαίνει τίποτα, δανειζόμαστε για να καταναλώσουμε σαν τρελοί, και, όταν έρθει η καταστροφή, τότε νιώθουμε «οργή» και «αγανάκτηση». Για ποιον;
Η πραγματική εθνική τραγωδία είναι ακριβώς ο τρόπος που έχουμε επιλέξει να ζούμε εδώ και δεκαετίες. Ευτελίζοντας την ανθρώπινη ζωή όλο και περισσότερο, όσο περνούν τα χρόνια.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Έχεις δίκιο Χρήστο όλοι εμείς φταίμε που ΔΕΝ υπήρχε σχέδιο αντιμετώπισης μιας καταστροφής. Όλοι εμείς φταίμε που αποκεντρώθηκε η υπευθυνότητα της πυρόσβεσης στους Δήμους που έχουν 2 πυροσβεστικά και 2 υδροφόρες και έμειναν τα δεκάδες και εκατοντάδες αυτοκίνητα και οι χιλιάδες πυροσβέστες έμειναν στην ευθύνη ενός υπουργού που ΔΕΝ μπόρεσε να συντονιστεί με το Λιμενικό (είναι σε άλλο υπουργείο αυτό) στην Ραφήνα.
Έχεις δίκιο Χαρίλαε και ευτυχώς το Λιμενικό πήρε ΜΟΝΟ του απόφαση να δράσει αγνοώντας την εγκληματική εντολή της ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ "αναμείνατε οδηγίες" που ΔΕΝ ήρθε ποτέ. Έτσι σώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι από τις ακτές και την θάλασσα. Αν περίμεναν τον Τόσκα θα είχαν χαθεί άλλοι τόσοι.
Αλήθεια Χρήστο μου πότε έδωσε εντολή εγκατάλειψης της περιοχής η Περιφέρεια Αττικής και η Πολιτικη Προστασία του ΥΠΕΣ; ΠΟΤΕ!!! Να μην το πούμε όμως... Να κάνουμε τις θλιμμένες παρθένες όπως αυτοί να περάσει η μπόρα και να ξεχαστεί το πράγμα. Αυτό θες;
Έχεις δίκιο Χάρη μου που μέμφεσαι όσους ζητούν ευθύνες. Να χειροκροτούμε τον Πολάκη πρέπει που μιλά για "ψεύτικους νεκρούς"!!!...
Φυσικά Χρήστο μου με όλα αυτά που γράφεις πως να μιλήσεις επώνυμα. Ανώνυμα αγόρι μου. Όπως κάνουν όλοι όσοι εξυπηρετούν την εκάστοτε ασυνάρτητη εξουσία με τις αμέλειες της, την αδιαφορία της, τις παρελάσεις της στα κανάλια και στα site που βρίζεις και βρίζει!!! Και τα ψεύτικα δάκρυα μπροστά στην τραγωδία που την επόμενη Δευτέρα ΔΕΝ θα την θυμάται κανείς τους και θα πηγαίνουν για άλλα...
Αλήθεια ρε Χρήστο θα παραιτηθεί κανείς τους ποτέ από το βάρος τόσων νεκρών; Οι 24 της Μάνδρας ξεχάστηκαν. Οι 80 της Ραφήνας θα ξεχαστούν. Οι ευθύνες κι εσύ και αυτοί τις φορτώνουν στους νεκρούς που πήγαν κι έχτισαν στα ρέματα. Κι όχι αυτών που νομιμοποίησαν τις αυθαιρεσίες τους!!!..
ΜΠΡΑΒΟ ρε Χρήστο που τα σκέφτηκες όλα αυτά τα ωραία και μοιραία! Και ΔΕΝ ΝΤΡΑΠΗΚΕΣ να τα γράψεις... Ή, μάλλον ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ γι' αυτό και δεν τόλμησες να γράψεις όνομα....

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro