ΑΡΝΗ: Το μεγαλύτερο και νεανικότερο πανηγύρι της Άνδρου!...

 Στο φημισμένο καταπράσινο ορεινό χωριό της Άρνης διεξάγεται κάθε χρόνο το μεγαλύτερο πανηγύρι της Άνδρου. Εκεί σμίγουν οι Χωραΐτες με του Μπατσιώτες και τους Γαυριώτες. Εύκολη η απόσταση μέσω του ορεινού δρόμου από την Χώρα και τα χωριά της. Κοντινή η απόσταση από το Μπατσί, το Γαύριο και τα χωριά τους. Έτσι όλη η Άνδρος συναντιέται μια βραδιά τον χρόνο στο μεγαλύτερο πανηγύρι του καλοκαιριού. Στην Άρνη: λίγο πιο κάτω από την πιο ψηλή κορυφή του νησιού: την Κουβάρα. Και γλεντά το αντάμωμα της Άνδρου... (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Όπως κάθε χρόνο έτσι και χτες λίγο πριν τις 12 το βράδυ πάνω από χίλια πεντακόσια άτομα. Εκατοντάδες σε δεκάδες απλωμένα τραπέζια και όρθια και άλλες πολλές εκατοντάδες καθισμένοι σε πεζούλια και σκάλες και πάρα πολλοί όρθιοι στα προαύλια του παλιού σχολείου και της εκκλησίας του χωριού που γιόρταζε... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Η πρώτη εικόνα ξεχωριστή. Ήδη είχαν αρχίσει να απλώνουν οι πανηγυριώτες παντού... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Ο παπά-Γιάννης της Άρνης με ένα χαμόγελο κι έναν καλό λόγο είχε ανοικτή την εορτάζουσα εκκλησία μέχρι τα μεσάνυχτα για όσους ήθελαν να ανάψουν ένα κερί χρονιάρα μέρα. Μετά την 12η όμως πιστός στην παράδοση την έκλεισε. Είχε πια αλλάξει η μέρα... (φωτ. Εν Άνδρω).

Το μεγάλο πανηγύρι της Άρνης ξεχωρίζει και για τον λόγο πως η είσοδος είναι ελεύθερη. Όποιος φτάσει εκεί πανω μπορεί να ακούσει μουσική και τραγούδια και να χωρέψει χωρίς υποχρεώσεις ή έξοδα. Μια παλιά παράδοση που οι Αρνιώτες κρατούν μιας και τους το επιτρέπει και η τεράστια προσέλευση, αλλά και η ανάλογη κατανάλωση που έχουν. Με τον τρόπο αυτό δίνουν την ευκαιρία στους προσερχόμενους - ιδίως τώρα σε εποχή κρίσης - να κάνουν αυτοί κουμάντο στα έξοδά τους. Αυτό βοηθά και στην πολύ μεγάλη προσέλευση νέων. Ήταν εντυπωσιακό το πόσους νέους και νέες είχε χτες το πανηγύρι... (φωτ. Εν Άνδρω). 

Αλλά δεν ήταν οι νέοι ή και οι μεγαλύτεροι από όλο το νησί που έφτασαν στο πανηγύρι. Έφτασαν και τουρίστες. Όχι πολλοί είναι αλήθεια, αλλά αρκετοί. Και μερικοί από Γερμανία όπως καταλάβαμε από την κουβέντα. Μεγάλη ατραξιόν το καλοκαιρινό πανηγύρι της Άρνης. Είχε όμως και ανδριώτες της Αμερικής! Εδώ μια μεγάλη παρέα από Αμερική σε ένα από τα πρώτα τραπέζια του πανηγυριού... (φωτ. Εν Άνδρω).  

 Σε τι διέφερε το εφετινό πανηγύρι με το περσινό; Μα στην μεγάλη ανανέωση του. Εντυπωσιακά μεγάλη ανανέωση. Όχι στα παραδοσιακά σουβλάκια, στις πατάτες, στα ποτά και στα αναψυκτικά. Όχι στον παραδοσιακό πρόεδρο του συλλόγου της Άρνης Σπύρο Χαλά, που χαμογελάστός ήταν πανταχού παρών. Όχι στις μεγάλες ουρές για φαγητό. Αλλά στους νέους που πήγαν μέχρι εκεί. Καμία σχέση με πέρσι. Εκατοντάδες εφέτος οι νέοι που χόρευαν ασταμάτητα περιορίζοντας τους μεγαλύτερους σε ρόλους κομπάρσων στα τραπέζια. Πανέμορφες και δροσερές σαν τα κρύα νερά της Άρνης νεαρές κοπέλες έσερναν τον χορό κι έδιναν τον παλμό. Νεαροί που έδεναν μαζί τους σε 3-4 εντυπωσιακά μεγάλους κύκλους. Κι ένα πολύ ωραίο νησιώτικο συγκρότημα... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Το συγκρότημα - πολύ καλό - ήταν από Νάξο. Έτσι ακούσαμε και αρκετές αναφορές σε κάποια τραγούδια για Νάξο και Αμοργό, που τα ήξεραν όλοι. Από αυτή την άποψη το μεγάλο πανηγύρι της Άρνης. πέρα από το πανανδριακό αντάμωμα, ήταν κι ένα σμίξιμο των Κυκλάδων μουσικά... (Φωτ. Εν Άνδρω).

Μια ώρα αργότερα όταν επιχειρήσαμε να αποχωρήσουμε όλοι οι χωροι των προαυλίων είχαν κατακλυστεί. Πλησιάζαν τους 2000! Κι ήταν απλωμένοι παντού. Και ο κόσμος συνέχιζε να καταφθάνει. Στον στενό δρόμο με τα εκατοντάδες παρκαρισμένα αυτοκίνητα ήθελες πολύ ώρα για να τον περάσεις, ενώ αυτοκίνητα συνέχισαν να φθάνουν ολοένα και περισσότερα. Από όλο το νησί. Κάπου εκεί πέσαμε πάνω στον Βαγγέλη Πισσία από τον Κόλυμπο που περπατούσε με την παρέα του επί ώρα μιας και είχαν αφήσει αναγκαστικά το αυτοκίνητο μακριά (φωτ. Εν Άνδρω).

Δεν είναι εύκολο να υπολογίσει κανείς πόσοι πέρασαν συνολικά χτες βράδυ από το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού. Πάντως ήταν χιλιάδες αν αναλογιστούμε πως συνέχιζαν να έρχονται εκατοντάδες, καθώς ο δείκτης του ρολογιού τράβουσε προς την 1η πρωινή. Στο δρόμο προς Χώρσ τα αυτοκίνητα που συναντήσαμε να ανεβαίνουν πολλά. Το πόσοι πήγαν τελικά ας κάνει λογαριασμό ο Σπύρος Χαλάς, ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου. Εμείς μένουμε Όμως πέρα από τους αριθμούς αυτό που μένει στο νου ήταν το πλήθος των νέων που έφταναν κατά κύματα μετά τα μεσάνυχτα! Στην παραπάνω τελευταία φωτογραφία - λίγο θολή όπως και ο τελικός αριθμός αυτών που πήγαν - μια ομάδα νέων φτάνει μόλις έχει φτάσει στα σκαλιά της εισόδου των κατάμεστων προαυλίων... (φωτ. Εν Άνδρω).

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

...τα φοβάται τα μέρη αυτά!

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΥΚΟΣ μας δεν ηταν;;;
αυτος δεν αφηνει πανηγυρι για πανηγυρι