ΛΕΣΧΗ ΑΝΔΡΙΩΝ: Προσπάθεια να συνεχιστεί μια ιστορία 134 χρόνων

 

Αυτές τις μέρες μια ομάδα στην Χώρα της Άνδρου ξεκίνησε μια προσπάθεια να σταθεί εκ νέου στα πόδια της η Λέσχη Ανδρίων. Ένα ιδιαίτερο κλαμπ που είχε αναφορά στα αγγλικά clumb και το οποίο υπήρξε αναφορά της αστικής Άνδρου για πολλές δεκαετίες.

 

Η Λέσχη είχε αρχίσει να φθίνει τις τελευταίες δεκαετίες. Παρόλα αυτά η ύπαρξη έδρας ήταν μια αναφορά. Η μεταφορά της έδρας της από την οικία Καμπάνη στο Εμπειρίκιο πριν μερικά χρόνια αποτέλεσε το τελικό πλήγμα. Οι άνθρωποι που είχαν ένα πέρασμα το έχασαν και οι νεώτεροι δεν το βρήκαν στο νέο χώρο.

Επικεφαλής του εγχειρήματος είναι ο Δημήτρης Κοκκίνης, ο οποίος και έστειλε την αφίσα της πρώτης ανοιχτής συγκέντρωσης γνωριμίας την Παρασκευή 24/8.

Με την ευκαιρία αυτής της συγκέντρωσης αντιγράφουμε δύο λόγια από το βιβλίο «Η ΑΝΔΡΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ» (Διαμαντής Μπασαντής – Gutenberg 2015) για την ιστορία της Λέσχης που φτάνει τα 134 χρόνια και ευχόμαστε καλή επιτυχία στο εγχείρημα:

«Κλασική περίπτωση σε ολόκληρη αυτή την περίοδο της αστικής ανόδου (1880-1920) και αστικής μετεξέλιξης (1820-1940) η ίδρυση και η δράση της η Λέσχης Ανδρίων. Η Λέσχη Ανδρίων υπήρξε ένα από τα παλαιότερα αστικά κλαμπ της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1884 σε μια εποχή που η αστική κοινωνία της Άνδρου αναπτυσσόταν ταχύτατα και αποκτούσε αυτοσυνείδηση. Το 1925, μια εποχή κοινωνικά κρίσιμη, η Λέσχη Ανδριών στεγάστηκε στο νεοκλασικό κτίριο της οικογένειας Καμπάνη στη Χώρα. Το κτίριο αυτό έδωσε νέα ώθηση στη Λέσχη και μέχρι το 1940 απετέλεσε επίκεντρο σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων (θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, χοροεσπερίδες κλπ), όπως μαρτυρούν πλήθος προγραμμάτων που διασώθηκαν από το αρχείο του τυπογραφείου Καραουλάνη-Πολέμη.

Το πλήθος των παραστάσεων και των εκδηλώσεων στους χώρους της Λέσχης Ανδρίων, αλλά και σε άλλους χώρους της Χώρας κατά τη δεκαετίας του 1930 αποκαλύπτει την ύπαρξη ενός τακτικού και μεγάλου ακροατήριου γεγονός που φανερώνει πως ο αστικός πολιτισμός στην Άνδρο έχει πλέον επεκταθεί πέρα από τα αρχικά κοινωνικά όρια της Χώρας.» (Διαμαντής Μπασαντής – Gutenberg 2015 - σελ. )

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet