Σταθμός αέριας ρύπανσης στο λιμάνι της Ραφήνας! Θα υπάρξουν μέτρα σε υπερβάσεις...

Αριστερά ο σταθμός μέτρησης της ρύπανσης στο λιμάνι της Ραφήνας. Δεξιά ο καθηγητής Ανδρέας Βασιλόπουλος που τον εγκαθιστά.

Μια πρωτοποριακή εφαρμογή στο λιμάνι της Ραφήνας, που αφορά όλους μας. Εγκαταστάθηκε σταθμός μέτρησης της αέριας ρύπανσης. Θα μετρά την αέρια ρύπανση που επιφέρουν στο λιμάνι και στην πόλη τα πλοία με τις πολλές αφιξοαναχωρήσεις τους, αλλά και τα εκατοντάδες ΙΧ και φορτηγά που διακινούνται από αυτό.

Επιπλέον ο σταθμός θα μετρά και την ρύπανση και από τα διερχόμενα αεροπλάνα. Σε περίπτωση υπερβάσεων θα υπάρξουν μέτρα. Η πρώτη φάση μετρήσεων ήδη ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί την 15η Ιουνίου 2019, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση.

Η εφαρμογή έγινε μετά από συνεργασία του καθηγητή και υποψηφίου δήμαρχου Ραφήνας-Πικερμίου Ανδρέα Βασιλόπουλου με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Η Ραφήνα είναι το δεύτερο λιμάνι μετά τον Πειραιά που αποκτά τη δυνατότητα μέτρησης των ρύπων στο λιμάνι της. 

Οι μετρήσεις θα είναι τόσο ακριβείς οι αρχές (λιμεναρχείο κλπ) θα ξέρουν με λεπτομέρεια κάθε στιγμή από πού θα προέρχεται η ρύπανση στον αέρα που αναπνέουν οι κάτοικοι και οι επιβάτες ώστε σε περίπτωση υπερβάσεων να υπάρχουν συνέπειες (παρατηρήσεις, πρόστιμα κλπ).

Όπως εξήγησε ο καθηγητής και υποψήφιος δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ανδρέας Βασιλόπουλος, η ανάγκη για περιβαλλοντικές μετρήσεις προκύπτει από την έντονη ανησυχία των κατοίκων της Ραφήνας για την επιβάρυνση που προκαλεί η συνεχώς αυξανόμενη κίνηση του λιμανιού, ως δεύτερο λιμάνι της Αττικής, αλλά και οι συχνές διελεύσεις αεροσκαφών. Επιπρόσθετος λόγος είναι και  η διερεύνηση ρύπων που εξακολουθούν να προκύπτουν ως επακόλουθο της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου στην περιοχή.

Επιστημονικά και κοινωνικά κατέληξε ο κ. Βασιλόπουλος το λιμάνι της Ραφήνας παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες λόγω της εποχικότητας στην κίνηση των επιβατηγών πλοίων, αλλά και του τεράστιου αριθμού επιβατικών και φορτηγών οχημάτων, που διέρχονται την ίδια περίοδο από την πόλη λόγω του λιμανιού. Όλα αυτά πλέον θα ελέγχονται και θα υπάρξουν μέτρα όπου διαπιστωθεί πρόβλημα.

 "ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet