Οι τρεις Επιτάφιοι: από το μακρινό χτες στο εντυπωσιακό σήμερα...

Κανείς πια δεν θυμάται πότε ξεκίνησε αυτό το μοναδικό έθιμο με τους τρεις λαμπερούς και ολάνθιστους Επιτάφιους που συγκλίνουν στην ιστορική πρώτη πλατεία της Χώρας της Άνδρου, την πλατεία Θεόφιλου Καΐρη. Οι γεροντότεροι των επιτρόπων το θυμούνται πριν τον πόλεμο. Υπήρχε στην δεκαετία του 1930. Ο παπα-Μιχάλης της Θεοσκεπάστου ανέφερε πως πρέπει να πηγαίνει στον 19ο αιώνα. Πολύ πιο πίσω από την μεγάλη εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, η οποία κτίστηκε στη δεκαετία του 1920, αντικαθιστώντας προγενέστερη ομώνυμη εκκλησιά που υπήρχε στον χώρο του σημερινού κήπου του ναού. Στη παραπάνω φωτογραφία οι τρεις επιτάφιοι και το μέγα πλήθος που κατέκλυσε χτες βράδυ την ιστορική πλατεία της Χώρας (φωτ. Εν Άνδρω).

Στιγμιότυπα από την χτεσινή περιφορά που με την συνοδεία της Φιλαρμονικής απετέλεσε τον εντυπωσιακότερο θρησκευτικό εορτασμό της Άνδρου και έναν από τους πλέον εντυπωσιακούς όλης της χρονιάς. Χιλιάδες συνέρρευσαν από όλη την Άνδρο στην μικρή πλατεία που γέμισε ασφυκτικά (βίντεο Εν Άνδρω). 

 Ο παπα - Μιχάλης ιστορεί πως το έθιμο των τριών Επιταφίων πρέπει να πηγαίνει πίσω στον 19ο αιώνα όταν υπήρχαν κι άλλες ενορίες (Άγιος Αθανάσιος, Παναγία κλπ), που με την αλλαγή και επέκταση της πόλης άλλαξαν κι αυτές. Στο έθιμο συμμετείχαν εξαρχής ο ιστορικός μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου και ο επίσης ιστορικός ναός της πολιούχου της Άνδρου, της Θεοσκέπαστης. Στην παραπάνω φωτογραφία διακρίνονται οι δύο από τους τρεις Επιταφίους (ολάνθιστοι και στα λευκά) της χτεσινής περιφοράς στην πλατεία Καΐρη: της Παναγίας και του Αγίου Γεωργίου (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Οι τρεις Επιτάφιοι που συνθέτουν - με τον τρόπο τους - την ιστορίας μιας πόλης. Μιας ιστορίας που φτάνει ως εμάς μαζί με αυτούς από το μακρινό χτες στο εντυπωσιακό σήμερα. Στη παραπάνω φωτογραφία του Εν Άνδρω ο τρίτος χτεσινός Επιτάφιος, αυτός της Θεοσκεπάστου. Με τον μπλε φωτισμό του ξεχώριζε και έδινε μια άλλη νότα για τους χιλιάδες ανδριώτες, παραθεριστές και επισκέπτες που βρέθηκαν στην περιφορά τους και στη συνάντηση τους αυτή την εξαιρετική βραδιά στη Χώρα. Και του χρόνου...

Διαμαντής Μπασαντής

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet