ΠΑΣΧΑ 2019: Θεοσκέπαστη Άνδρου, στιγμές μοναδικές...

Με ιδιαίτερο τρόπο γιορτάστηκε σε όλη την Άνδρο η Ανάσταση. Η Χώρα και οι τρεις εκκλησιές της κάνουν ότι μπορούν να "κλέψουν την παράσταση". Όπως ότι μπορεί κάνουν και τα γύρω χωριά δίνοντας εύρος και χρώμα στον μεγαλύτερο εορτασμό της Ορθοδοξίας. Επίκεντρο όμως όλων στην Άνδρο η εκκλησία της Θεοσκεπάστου, πολιούχου του νησιού... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ήταν μια υπέροχη ανοιξιάτικη βραδιά. Η Χώρα της Άνδρου ολόφωτη απλωμένη στο γαλήνιο πέλαγος να "ταξιδεύει" περιμένοντας την Ανάσταση. Ακόμα μια φορά μετά τους τρεις Επιτάφιους της Μ. Παρασκευής η Χώρα με τους χιλιάδες προσερχόμενους από όλη την περιοχή στις τρεις φωταγωγημένες εκκλησιές ήταν ακόμα μια φορά το επίκεντρο της εορτής της Ανάστασης (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Αλλά και στην κοιλάδα των Στενιών όλο το χωριό ήταν εντυπωσιακά φωταγωγημένο. Οι εκκλησίες του, τα σπίτια του, τα αρχοντικά του από το κεντρικό χωριό μέχρι την Πέρα Πάντα. Όλα μέσα στην εξαιρετική βραδιά έδιναν μια αίσθηση χαρούμενης αναμονής μπροστά στο επερχόμενο αναστάσιμο μήνυμα (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Εικόνες αστραφτερές ολόφωτων σπιτιών κι αρχοντικών που λες και σχημάτιζαν αστερισμούς επί της πλαγιάς του βουνού (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Ένα εντυπωσιακό βίντεο του Εν Άνδρω που πρέπει να δείτε. Γιατί θυμίζει σε όσους βρέθηκαν και αποτυπώνει για όσους δεν έφτασαν μέχρι την Θεοσκέπαστη το πιο φαντασμαγορικό μέρος του εορτασμού στην Άνδρο. Λόγω της φυσικής θέσης της εκκλησίας - το προαύλιο της ορθώνεται πάνω από την θάλασσα στο κόλπο του Παραπορτίου και τα δεκάδες σκαλιά της καθόδου αποτελούν φυσικό αμφιθέατρο, αλλά και λόγω της απίστευτης ζωτικότητας του παπα - Μιχάλη και της συνεισφοράς των καταστημάτων της Χώρας, τα βεγγαλικά της Θεοσκεπάστου... κάθε χρόνο σκεπάζουν τον ουρανό!... (βίντεο Εν Άνδρω).  

 Μέγα πλήθος συνέρρευσε στην εκκλησία και στο προαύλιο και όταν ο παπα - Μιχάλης είπε το "Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός" και άναψαν όλα τα κεριά η εικόνα ήταν μοναδική (φωτ. Εν Άνδρω).

 Εξίσου μοναδική η εικόνα των εκατοντάδων που γέμισαν όλη την μεγάλη σκάλα που οδηγεί στο προαύλιο της εκκλησίας (φωτ. Εν Άνδρω).

 Μόνο που οι παπάδες στις άλλες δύο εκκλησίες, του γειτονικού Αγίου Γεωργίου και της κεντρικής Παναγίας, ξέροντας το φυσικό πλεονέκτημα της Θεοσκεπάστου και τον ακάματο ζήλο του παπα - Μιχάλη στα πυροτεχνήματα (είχε μέχρι και πυροτεχνήματα κρότου-λάμψης) έσπευσαν να πουν το χαρμόσυνο Χριστός Ανέστη μερικά λεπτά νωρίτερα. Για να ακουστούν κι αυτοί. Πρώτος ξεκίνησε ο παπα - Λεωνίδας στον Άη Γιώργη: 10 λεπτά πριν τις 12! Την ώρα που διάβαζε το Ευαγγέλιο της Ανάστασης ο παπα - Μιχάλης ο παπα - Λεωνίδας έψελνε το Χριστός Ανέστη και οι "μπουρλοτιέρηδες" της πάνω γειτονιάς έβαζαν "φωτιά στα τόπια". Ισχυρές εκρήξεις και κόκκινος καπνός άπλωσε πάνω από τα σπίτια και γέμισε τον ορίζοντα. Η φωτογραφία το αποδεικνύει. Αμέσως μετά πήρε την σκυτάλη ο παπάς της Παναγίας και ακούστηκαν από την πάνω μεριά της πόλης οι κωδωνοκρουσίες και τα βεγγαλικά (φωτ. Εν Άνδρω).   

 Και μετά ήρθε η ώρα της Θεοσκεπάστου και εσείσθη η γη και έλαμψε ο ουρανός. Η μεγάλη στιγμή για τους πάρα πολλές εκατοντάδες που παρευρίσκοντο είχε έλθει (φωτ. Εν Άνδρω).

 Έλαμψε ο ουρανός όπως θα δείτε και στο εντυπωσιακό βίντεο του Εν Άνδρω που συνοδεύει την ανάρτηση αυτή. Χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη... Φωτ. Εν Άνδρω) 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Και του χρόνου επισης και στους λίγους "αφανείς " της χώρας που κρατάνε ακόμα ζωντανή την παράδοση πριν να σβήσει τελειως...αφιλοκερδώς και με προσωπική δουλειά και χρηματα ώστε να ακουστούν τα μασκουλα στη θεοσκεπαστη...να φωτίσει η παραλία με κόκκινες βεγγαλες... να συστει ο Αγ.Γεωργιος ...να ακουστεί κ λίγο η Παναγία...
Ίσως μια συλλογική προσπάθεια να κρατηθούν τα έθιμα με ασφάλεια και ορθολογικά παντα να βοηθούσε.
Χρόνια πολλά σε όλους.

This comment was minimized by the moderator on the site

Παπά Μιχάλης ο καλύτερος. Κατά την άποψη μου, το είδος του ιερέα που χρειάζεται για να φέρει κοντά στην εκκλησία τους νέους. Σύγχρονος αλλά όχι αλλοτριωμενος. Αστείος αλλά και αυστηρός. Άνθρωπος που σου κάνει κέφι να τον ακούς και με τον όμορφο τρόπο του, σου περνάει μαγικά τα μηνύματα που πρέπει. Εκεί που γελάς με αυτά που λέει, μετά από λίγο που σταματάς, σκέφτεσαι πόσο σοβαρά είναι αυτά που είπε και προβληματίζεσαι για μέρες. Μπράβο παπά Μιχάλη, Αξιος!

This comment was minimized by the moderator on the site

Επειδή συνήθως γκρινιάζουμε και μας αμφισβητούμε, να σημειώσουμε ότι έχουμε την χαρά και την τιμή να έχουμε τον top of the tops στα shows βεγγαλικών ....και με διεθνή παράσημα, παρακαλώ. Μπράβο παιδιά, να είσαστε καλά να χαιρόμαστε τις όμορφες δουλειές σας!
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Ευχαριστούμε πολύ για τη συμπλήρωση. Έχετε δίκιο... Μπράβο Κωσταντή

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro