Ποιος είναι ο ένοχος και ποια είναι η αιτία;

Του Διαμαντή Μπασαντή

Στο κινηματογράφο της Χώρας έγινε στις 8 Φεβρουαρίου 2014 συνάντηση για τις ανεμογεννήτριες με πρωτοβουλία του οικολόγου, περιβαντολλόγου και βιοτεχνολόγου Αλεξάνδρου Μαβή. Μίλησαν ο ίδιος, ο κ. Σιταράς, μέλος της επιτροπής κινητοποίησης για τις ανεμογεννήτριες της Τήνου και ο κ. Γιώργος Ματζώρος από το Γαύριο. Παρουσιάστηκαν και δύο ντοκιμαντέρ. Τη συζήτηση παρακολούθησαν λίγοι ανδριώτες. Αρκετοί από αυτούς πήραν το λόγο και έθεσαν ερωτήσεις ή τοποθετήθηκαν στο θέμα. Αυτά ως προς το γεγονός.

Η μειωμένη προσέλευση απασχόλησε τους διοργανωτές και μερικούς ομιλητές και υπήρξε σκεπτικισμός. Το βασικό ερώτημα ήταν γιατί στην Τήνο που έχει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα τις συγκεντρώσεις παρακολουθούν εκατοντάδες κάτοικοι και δεκάδες φορείς και στην Άνδρο 20-30 άνθρωποι; Θυμίζουμε πως προ τριετίας που έγινε πάλι συζήτηση τόσοι παρακολούθησαν και τότε την συζήτηση.

Οι εξηγήσεις που δόθηκαν (αδράνεια και αδιαφορία κατοίκων, έλλειψη κοινωνικών αντανακλαστικών, απουσία κοινωνίας πολιτών) ήταν ως ένα βαθμό σωστές. Όμως οι διοργανωτές δεν είπαν τα δύο σημαντικότερα που αφορούσαν αυτούς. Το πρώτο είναι επικοινωνιακό. Απεραντολογούν. Μιλούν ασταμάτητα και με γενικότητες για όλους και για όλα. Δυσκολεύονται να εστιάσουν σε συγκεκριμένες πτυχές του θέματος. Πάνω από 2 ώρες κράτησαν τα δύο ντοκιμαντέρ και οι ομιλίες τους. Που είπαν και ξαναείπαν τα ίδια πράγματα. Δεν υπήρχε λόγος να προβληθεί το ντοκιμαντέρ με τις ομιλίες της προηγούμενης συνάντησης. Τα ίδια είπε πάλι και προχτές δια ζώσης ο κ. Μαβής.

Το δεύτερο είναι πολιτικό. Έχει να κάνει με την σιωπή και την στάση τους έναντι των προβλημάτων που δημιουργεί χρόνια τώρα ο ίδιος ο Δήμος Άνδρου. Εδώ και χρόνια που το κρίσιμο θέμα των ανεμογεννητριών πλανάται πάνω από την Άνδρο στο νησί κυριαρχεί ο κ. Γιάννης Γλυνός. Όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει μια σιωπή εκ μέρους του  Δήμου. Είναι ο Δήμος που σταματά κάθε συζήτηση. Αυτό για δικούς τους λόγους οι του Περιγύρου της Κινηματογραφικής Λέσχης το παραβλέπουν χρόνια τώρα.

Μόλις προχτές ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο της 1ης Φεβρουαρίου προς ψήφιση (!) το σχέδιο της ΜΚΟ Δάφνη που και αυτό προβλέπει ανεμογενήτριες! Σήμερα στο τραπέζι της Άνδρου είναι δυο σχέδια για ανεμογεννήτριες. Ένα τελευταίο της εταιρείας Κοπελούζου που έχει πρόεδρο τον κ. Κοπελούζο. Και ένα άλλο της εταιρείας Δάφνη που έχει «πρόεδρο» τον κ. Γλυνό!!! Αυτό το γεγονός όλως περιέργως διέφυγε της προσοχής της παρέας του Περιγύρου της Κινηματογραφικής Λέσχης που διοργάνωνε την εκδήλωση!! Μάλιστα κάποια στιγμή συνέκριναν την Τήνο με την Άνδρο και απαξιώσαν τους Ανδριώτες για την "αδιάφορη στάση" τους... Για την δικη τους έλλειψη προσοχής στα της Δάφνης δεν είπαν τίποτα!

Υπάρχουν κάποια πράγματα στην Τήνο που μάλλον δεν θέλουν να δουν οι φίλοι του Περίγυρου της Λέσχης. Αν δουν λιγο καλύτερα θα προσέξουν πως στην Τήνο έχουν στο τραπέζι μόνο το σχέδιο ανεμογεννητριών του κ. Κοπελουζου. Στο οποίο αντιτίθεται και ο δήμαρχος και ο Δήμος Τήνου. Γύρω τους συσπειρώθηκαν όλοι οι τηνιακοί. Ιδού η μεγάλη πολιτική διαφορά που μάλλον αποφεύγουν χρόνια τώρα να δουν ο κ. Α. Μαβής και ο κ. Β. Λουκίσας.

Από τα παραπάνω είναι προφανές πως η προσπάθεια πληροφόρησης για τις ανεμογεννήτριες στην Άνδρο έχει υπονομευθεί εδώ και χρόνια από τα μέσα. Γιατί έδω και χρόνια ο κ. Γλυνός καθησυχάζει όλους για την «επένδυση» στις ανεμογεννήτριες μιας και είναι ο ίδιος μέρος αυτής της διαδικασίας. Και οι του Περιγύρου περιτριγυρίζουν απλώς το θέμα...

Και αυτή τη φορά, όπως και πριν τρία χρόνια, οι διοργανωτές της συγκέντρωσης Αλέξανδρος Μαβής και Βαγγέλης Λουκίσας δεν είπαν τίποτα για τον ρόλο της ηγετικής ομάδας του Δήμου Άνδρου. Περιόρισαν ακόμα μια φορά το θέμα της συζήτησης ως μια γενική αντίθεση προς τις ανεμογεννήτριες Κοπελούζου. Όμως, το θέμα της εταιρείας Δάφνη, παρά τις αρχικές απαράδεκτες ειρωνείες, του κ. Λουκίσα, τέθηκε ευγενικά και επίμονα από τους συμμετέχοντες. Και τελικά συζητήθηκε από τους παρισταμένους...

Θέλω να πιστεύω πως τυχαία δεν ειπώθηκε κάτι για την χωροθετηση  ανεμογεννήτριων από την εταιρεία Δάφνη από τον κ. Μαβή. Όμως δεν μπορώ να ερμηνεύσω γιατί παρά την τόσο έντονη ευαισθησία τους για θέματα περιβάλλοντος η μικρή παρέα του Περίγυρου της Κινηματογραφικής Λέσχης ποτέ δεν είπε δύο λόγια δημόσια για την αθλιότητα που ζούμε και την καταστροφή που επιφέρει στο περιβάλλον η χρόνια εναπόθεση των σκουπιδιών στους δρόμους το καλοκαίρι, η αθλιότητα της ανεξέλεγκτης χωματερής, τα ατελέσφορα, αστεία και πολυδάπανα «προγράμματα» σκουπιδιών (Σούκος, απευθείας αναθέσεις κλπ). Και ακόμα γιατί ποτέ δεν είπαν τίποτα για την απαξίωση και την οικολογική καταστροφή που υπέστησαν επί 10ετία από τα σκουπίδια δύο από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού: O Στρόφιλας και η Ζαγορά. Δεν θέλω να πιστέψω πως η σιωπή τους μπορεί να έχει κάποια σχέση και με τη στενή και πολλαπλή συνεργασία ενός εξ αυτών με τον απερχόμενο και εντελώς αποτυχόντα στα θέματα περιβάλλοντος δήμαρχο Γιάννη Γλυνό…

Καλό θα ήταν, λοιπόν,  η μικρή και οικολογούσα παρέα του Περίγυρου της Κινηματογραφικής Λέσχης πριν κατηγορεί ανοικτά και απαξιώνει συνολικά τους ανδριώτες για αδράνεια να δει τι έκανε ή τι δεν έκανε η ίδια όλα αυτά τα χρόνια για το θέμα των σκουπιδιών. Πότε, αλήθεια, συμπαραστάθηκαν αυτοί σε όσους μίλησαν, έγραψαν ή κινητοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια έναντι των παραπάνω αναφερθέντων αθλιοτήτων.

Κύριοι η επιλεκτική στάση έναντι μεγάλων περιβαλλοντικών καταστροφών, καθώς και η επιλεκτική αγνόηση όλων όσων κινητοποιούνται κατά καιρούς, επιφέρει και την διαπιστούμενη αγνόηση και των άλλων προς εσάς. Κι ακόμα κύριοι, για όσους επιζητούν δημόσιους ρόλους, εκτός από την κριτική υπάρχει και η αυτοκριτική…

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet