Τα ανταποδοτικά των Α/Γ στο Φραγκάκι και στη Μαραθιά. Εκτιμήσεις για τη ΔΕΗ...

Στην Αγορά της Χώρας συζητούσε ένα βράδυ μια παρέα για τα ανταποδοτικά των ανεμογεννητριών. Μερικοί δεν ήξεραν ότι υπάρχουν ανταποδοτικά. Κάποιοι άλλοι ήξεραν, αλλά δεν γνώριζαν ακριβώς. Μας ρώτησαν και διαπιστώσαμε πως ούτε εμείς ξέραμε ακριβώς. Κάποιος είπε πως θα έπρεπε ο δήμαρχος να έχει βγάλει ένα δελτίο τύπου που να εξηγούσε τι ανταποδοτικά υπάρχουν. Όμως ποιος σκέφτεται πλέον τα δεδομένα στην Άνδρο είπε ένας άλλος. 

Με αυτές τις σκέψεις στείλαμε ερωτήματα σε δύο μηχανικούς της Άνδρου που έχουν συμμετάσχει στον σχεδιασμό δύο αιολικών σταθμών, που έχουν πάρει άδεια εγκατάστασης. Μας απάντησαν και οι δυο. Ο λόγος για τον Γιώργο Γιαννίκο που έχει συμμετάσχει στο σχεδιασμό του αιολικού σταθμού στο Φραγκάκι (5 Α/Γ) και τον Νίκο Γούλα που έχει σχεδιάσει τον αιολικό σταθμό στη Μαραθιά/ Καλυβάρι (3 Α/Γ). Επιπλέον ζητήσαμε και από τους δύο μια προεκτίμηση για τα ανταποδοτικά των έργων της ΔΕΗ στον Καμπανό, τα οποία έχουν ήδη ενταχθεί στον σχεδιασμό.

Επιπλέον ο Γιώργος Γιαννίκος, γνώστης των περιβαλλοντικών έστειλε μερικές παρατηρήσεις για τις ζώνες του προγράμματος LIFE για τις οποίες τόσος λόγος γίνεται από την ομάδα των ακτιβιστών στην περίπτωση του αιολικού σταθμού στο Φραγκάκι. Επισημαίνει τις αντιφάσεις της οικολογικής ομάδας του κ. Α. Μαβή που τις αμφισβητούν και μιλάνε για πουλιά και σπιζαετούς, ενώ γνωρίζουν πως στην χάραξη των ζωνών προστασίας του LIFE που έχει αφήσει έξω το Φραγκάκι έχει συμμετάσχει και η Ορνιθολογική Εταιρεία Ελλάδος. Δηλαδή, τις σχεδίασαν οι κατεξοχήν ειδικοί για το θέμα!...

Παραθέτουμε παρακάτω τις επιστολές με τις οποίες απάντησαν οι δύο ανδριώτες μηχανικοί για τα ανταποδοτικά τα οποία είναι συνολικά:

(α) Για τις 5 Α/Γ στο  Φραγκάκι (συνολικά για Δήμο, Κοινότητα και κατοίκους) 180.000 + 75.000 + 25.000 + 20.000 ετησίως (περίπου 300.000 ευρώ ετησίως). Συν ο δρόμος του Στενού αξίας 500.000 και επιμέρους έργα 50.000 ευρώ.

(β) Για ττις 3 Α/Γ στη Μαραθιά τα ανταποδοτικά ειναι 30.000 ευρώ ετησίως μόνο για κοινότητα και Δήμο. Στο ποσό αυτό δεν παρατίθενται τα ενοίκια και οι χορηγίες για τους κατοίκους.

(γ) Για τις επερχόμενες τον επόμενο χρόνο πιθανόν 5 της ΔΕΗ στο Καλυβάρι τα ανταποδοτικά είναι περίπου 128.000 ευρώ ετησίως μόνο για Κοινότητα και Δήμο.

(δ) Για τις μελλοντικές της ΔΕΗ (περίπου 50 Α/Γ) στον Καμπανό τα ανταποδοτικά εκτιμήθηκαν πάνω από 1.000.000 ευρώ για Δήμο και Κοινότητα και γύρω στις 700.000 ευρώ για ενοίκια κλπ σε κατοίκους ετησίως.

Αυτά είναι τα δεδομένα και οι εκτιμήσεις των μηχανικών για τα ανταποδοτικά, τα ενοίκια και τις χορηγίες. Όλα αυτά ανάλογα με το έργο και όπου ήταν δυνατόν για έργα της ΔΕΗ να προεκτιμηθούν...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ" 

 

Η περιοχή Φραγκάκι 1 όπου ξεκινούν άμεσα τα έργα εγκατάστασης των 5 Α/Γ

5 Α/Γ ΦΡΑΓΚΑΚΙ ΣΤΕΝΟ

Αγαπητό Εν Άνδρω,  

Μετά από ερώτημα σας παραθέτω τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν την επένδυση στο Φραγκάκι και τα ανταποδοτικά οφέλη για την Κοινότητα Κορθίου και τον Δήμο Άνδρου.

ΦΡΑΓΚΑΚΙ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ & ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

Α. Άμεσες καταβολές
- 3% επί του τζίρου, που θα ανέρχεται σε 180.000€ ετησίως, τα οποία κατανέμονται ως εξής: 102.000€ στον Δήμο ετησίως και 78.000€ στους κατοίκους ετησίως, ως επιδότηση των λογαριασμών κατανάλωσης ρεύματος, με προτεραιότητα στους κατοίκους του Τ.Δ.Κορθιου
- Πληρωμή μισθωμάτων ύψους 75.000€ ετησίως στους ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων ανάπτυξης του ΑΣΠΗΕ και των συνοδών έργων

Β. Καταβολές για την κατασκευή
- Εργολαβίες σε τοπικούς υπεργολάβους χωματουργικών έργων, οικοδομικών έργων (κτίρια Υποσταθμού και ελέγχου), σκυροδετήσεις βάσεων Α/Γ και λοιπών τεχνικών έργων, λιθοδομές περίφραξης ΥΣ και κατασκευή αιμασιών κλπ συνολικής δαπάνης 3.000.000 εκ € περίπου.
- Αποζημιώσεις παροδίων ιδιοκτητών για την απαραίτητη διαπλάτυνση-βελτίωση της υφιστάμενης δημοτικής οδού προς το Στενό περίπου 50.000€

Γ. Λοιπά οφέλη τοπικής κοινωνίας
- Ανακατασκευή- βελτίωση οδού πρόσβασης προς Στενό Δαπάνη 500000€
- Χορηγίες στην τοπική κοινότητα
   (α) Για έργα που θα υποδειχθούν από τον Πρόεδρο του ΤΔ Κορθιου 50000€
   (β) Για την συντήρηση του δρόμου προς το Στενό  25000€ ετησίως
   (γ) Ετήσιες χορηγίες προς ΤΔ Κορθιου                     20000€ ετησιως

Δ. Θέσεις εργασίας ντόπιων κατοίκων σε μόνιμη βάση δύο

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΡΓΟΥ ΔΕΗ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΑΝΟ

Το έργο της ΔΕΗ (56 Α/Γ) στον Καμπανό αν γίνει θα είναι 130 MW και θα έχει παραγωγή ~ 500mil KWH και υποθέτοντας μια τιμή πώλησης 65€/MWH, ο τζίρος θα είναι 33 εκ.€ περίπου και το 3% είναι πάνω από 1 εκ.€ ετησίως. Για τα μισθώματα μου έχουν πει για 700.000€ ετησιως.

ΓΙΑ ΤΟ LIFE

Ο χάρτης των ζωνών του LIFE. Από την ιστοσελίδα του προγράμματος.

Επίσης, σας στέλνω και τον χάρτη του Life για να δείτε τη νομιμότητα των Α/Γ στη θέση Φραγκάκι. Στον χάρτη απεικονίζει με κόκκινο την Α Ζώνη προστασίας που απαγορεύει τα αιολικά. Το Φραγκάκι είναι εκτός. Τον χάρτη τον έχει συντάξει η μελετητική εταιρεία NCC και τον έχει προσυπογράψει ως συνανάδοχος με την NCC και τον Δήμο Ανδρου η Ελληνική Ορνιθολογικής Εταιρεία.

Τώρα ως προς την καταγγελία που έστειλε η Ένωση Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου που εκπροσωπεί ο κ. Α. Μαβής και ομάδα ακτιβιστών, η Ορνιθολογική απουσιάζει γιατί θα ήταν φαιδρό να καταγγέλλει την μελέτη που συνέταξε η ίδια.

Το αφήγημα του κ. Α. Μαβή και των ακτιβιστών είναι ότι αν το LIFE ψηφιστεί και γίνει Νόμος, αυτοί θα προσφύγουν στο ΣτΕ για να ακυρωθεί (!!!) το χρηματοδοτηθέν από την ΕΕ Σχέδιο Προστασίας της ΖΕΠ!! Έφτασαν δηλαδή να καταγγέλλουν και τις μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρώπη!!!

Όπως αντιλαμβάνεστε οιοσδήποτε που καταλαβαίνει στοιχειωδώς μπορεί να διαβάσει στο σάιτ του LIFE όλη τη μελέτη. Αν προχωρήσει η ψήφιση της μελέτης του LIFE το έργο της PROTERGIA/ Μυτιληναίου στη Ράχη και η αίτηση στη θέση Καραβάς κόβονται και μένει μόνον το Φραγκάκι 1 της GWP 15 MW και το Φραγκάκι 2 της ΑΚΤΙΝΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ (EDF) 21,6 MW, το οποίο ίσως υλοποιηθεί, μετά από 2-3 χρόνια.

Γιώργος Γιαννίκος

Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ

Στενιές Άνδρου

 

Βάση ανεμογεννήτριας στη Μαραθιά/ Καλυβάρι

 3 A/Γ ΜΑΡΑΘΙΑ/ ΚΑΛΥΒΑΡΙ

Αγαπητό Εν Άνδρω,

Οι αναγνώστες σας θα πρέπει να πληροφορηθούν και τα ανταποδοτικά οφέλη από τις Α/Γ στον τόπο κατασκευής τους. Έτσι, ένα συνολικό ποσοστό 3% επί του τζίρου (προ Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στην τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική ενέργεια) παρακρατείται από τις εταιρείες αιολικών, ως τέλος και αποδίδεται στην τοπική κοινωνία επιμεριζόμενο ως εξής:

  • 1,7 % υπέρ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης  πρώτου βαθμού εντός των διοικητικών ορίων των οποίων εγκαθίστανται σταθμοί ΑΠΕ.  Σκοπός είναι η διάθεση των πόρων αυτών από τους ΟΤΑ για την εκτέλεσηπεριβαλλοντικών δράσεων, έργων τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης σε περιοχές εντός των ορίων του δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος όπου είναι εγκατεστημένος ο αιολικός σταθμός (πάρκο).
  • 1% υπέρ των οικιακών καταναλωτών του δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος όπου είναι εγκατεστημένος ο αιολικός σταθμός (πάρκο).
  • 0,3% υπέρ του Ειδικού Πράσινου Ταμείου για την Εφαρμογή Ρυθμιστικών και Περιβαλλοντικών Σχεδίων.

Για τα αιολικά έργα που αφορούν το υπάρχον διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό δίκτυο, αναλυτικά προκύπτουν τα κάτωθι:

Οι εκτιμήσεις για τον τζίρο της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική ενέργεια και άρα το προβλεπόμενο τέλος, προκύπτουν βάσει των μέχρι τώρα παρατηρημένων κλιματικών συνθηκών (αιολικό δυναμικό) και για την ισχύουσα τιμολογιακή πολιτική.

Αφορούν το έτος και βάσει ισχύουσας νομοθεσίας θα αποδίδονται για τουλάχιστον 20 χρόνια. Αποτελούν, αδιαμφισβήτατα, σημαντικότατο έσοδο για τις τοπικές κοινωνίες.

Σημ.: Για τη Μαραθιά είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα τα δεδομένα (από άποψη ενεργειακής παραγωγής και ταρίφας). Για τα άλλα 2 κοντινά έργα της ΔΕΗ (5 Α/Γ) οι αριθμοί βασίζονται σε εκτιμήσεις.

Νίκος Γούλας

Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ.

Κόρθι Άνδρου

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Να μας απαντήσει ο Σουσουδης για το θέμα αυτός γνωρίζει καλύτερα αφού είχαν προηγηθεί μυστικές συναντήσεις με αρμόδιους των ανεμογεννητριών και τι έχει πέχτει κάτω από το τραπέζι.

This comment was minimized by the moderator on the site

Α δεν πάμε καλά Κύριε/α.''Επωνύμως'''τι είναι αυτά που γράφεις;;;για ποια λεφτά μιλάς;;;;όλα τα χωριά του Κορθίου δεν βλέπουν την Ράχη;; όσα είναι απέναντι και ΚΥΡΙΩΣ ο Γιαλός,του Κοχύλου που επικαλείσαι δεν θα βλέπει τις Α/Γ στην Ράχη;;;; από που είσαι Κύριε/α;;;;;;σε ποιο χωριό μένεις;;;εσύ που γράφεις ''επωνύμως;;;;;;;;Γράφω ψέματα;;;;ποια είναι παρακαλώ.Για έλα σε καμιά συγκέντρωση στο Κόρθι να μας τα πεις ''επωνύμως'' όσο για τον άλλον με τον '''Ιορδάνη''ποταμό δεν αξίζει σχολιασμού. Και κάτι τελευταίο από πότε το ''''επωνύμως'''είναι ονοματεπώνυμο;;;;;άρα θέλεις και εσύ κράξιμο. χα χα χα Σε περιμένουμε στο Κόρθι να μας τα πεις αυτά.............

This comment was minimized by the moderator on the site

Θα καταστρέψουμε την Άνδρο και σε αντάλλαγμα θα πετάξουν ψίχουλα, γιατί περί αυτού πρόκειται, σε χορηγίες, υποσχέσεις εκπτώσεων κι άλλες αεριτζήδικες ιστορίες! Βεβαίως με την ανιδιοτελή ματιά των μόνων έγκριτων και σχετικά καταρτισμένων επιστημόνων!

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Αγαπητέ 45.139 κλπ έχετε πάρει εργολαβία όλα τα σχόλια κατά πάντων. Νομίζετε πως δεν είναι εμφανής η προσπάθεια σας για την δημιουργία κλίματος;
Αυτά που γράφετε με διάφορα ψευδώνυμα (μέχρι τώρα τουλάχιστον 10) δείχνουν πως η προσπάθεια αποδόμησης του μέλλοντος και στήριξης του παρελθόντος είναι εργολαβία. Κοιτάξτε μόνο μην σας πετάξουν πάλι στην ανακύκλωση.
Όπως βλέπετε κρατάμε κι εμείς σημειώσεις των ανοησιών σας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Ούτε ο Ιορδάνης ποταμός δεν μπορεί να βαφτίσει λογικά τα ασυνάρτητα που γράφεις. Ξεκίνα με το πρώτο μάθημα και απάντησε μας: Στους λογαριασμούς της ΔΕΗ τα κονδύλια υπέρ ΑΠΕ τα πληρώνεις ή όχι;

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ θα ήθελα να ξέρω πουθε πέφτει ο αυλόγυρος του Ανωνύμως. Για Καλυβάρι δεν το κάνω. Για Χάρτες και Πέζα χλωμό. Για Κοχύλου ή Επισκοπιό αδύνατον. Που στην ευχή μπορεί να βλέπει ανεμογεννήτριες; Μάλλον αυλιζετε στους Σπιζαετούς και βλέπει ανεμογεννήτριες και στον ύπνο του. Άλλωστε είναι και large τύπος. Τι είναι γι' αυτόν 2-2,5 εκατ. ευρώ καθρεφτάκια για ιθαγενείς. Ούτε ο extra large και ο extra small του Κορθίου δεν θα περιφρονούσαν τόσα λεφτα για ανεμογεννήτριες που βλέπουν μόνο οι Σπιζαετοί. Άρα Ανωνύμως λέτε ψέματα γιατί επωνύμως θα σας έκραζαν...

This comment was minimized by the moderator on the site

Γι τον ''εκτός τόπου και χρόνου''Κύριος τι σχέση έχει ο φάντης με τον ρετσινόλαδο;;;;;συγκρίνεις το εργοστάσιο της ΔΕΗ με τις Α/Γ με ύψος 100 μέτρα και βάλε πάνω σε βουνοκορφές......Το εργοστάσιο της ΔΕΗ είχε γίνει για τις ανάγκες της Άνδρου,μέχρι φέτος τον χειμώνα έσωσε την κατάσταση με την μεγάλη κακοκαιρία αρχές του χρόνου, όχι για την τσέπη των Απέδων αλλά ξέχασα θα δώσουν ανταποδοτικά δηλαδή ''καθρεπτάκια''στους ιθαγενείς.Μας πετάς και το vintage μυαλά.Δηλαδή εγώ που δεν θέλω να βλέπω από την αυλή του σπιτιού μου τα ''τέρατα''απέναντι έχω παλιά μυαλά;;;;Πολύ θα ήθελα να ξέρω που μένεις εξυπνάκια .Άκου κοινό συμφέρον οι ΑΠΕ;;;;; βρε για φαντάσου ,υπάρχουν βραχονησίδες να τις βάλουν,Μα αρέσει που λες ότι όσοι δεν θέλουν Α/Γ θέλουν μαγκάλι και σκάφη για μπάνιο.ε αυτά δεν χρήζουν σχολιασμού......

This comment was minimized by the moderator on the site

Το Life δεν θα εγκριθεί αφού βρίσκονται σε σύνταξη τα Σχέδια Διαχείρισης των εκτάσεων που εμπίπτουν στις περιοχές Natura, σε όλη την Ελλάδα.

This comment was minimized by the moderator on the site

για να ράψουμε τσέπες!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Όλος ο πλανήτης εκσυγχρονίζεται, όλος ο πλανήτης επενδύει στις ΑΠΕ, όλος ο πλανήτης δρα με γνώμονα το κοινό συμφέρον εκτός από μερικούς οπισθοδρομικούς με vintage μυαλά που αναπολούν μαγκάλια για θέρμανση και σκάφες για να κάνουν μπάνιο...
Και τελειώνοντας θα ήθελα να απαντήσουν οι πάσης φύσεως οικολόγοι η επί δεκαετιών λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ στον Νειμποριό, κατά πόσο επιβάρυνε το περιβάλλον και κατά πόσο μείωνε αισθητικά την όψη του λιμανιού και γιατί τόσα χρόνια δεν είχαν μπει καν στον κόπο να ασχοληθούν.