Κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών πίσω από την σύλληψη του Τούρκου καπετάνιου στην Άνδρο! - Ανακοίνωση αρχηγείου Λιμενικού...

 

Το τουρκικό σκάφος στο λιμάνι της Άνδρου

Με την σύλληψη του Τούρκου καπετάνιου του 18κτάμετρου σκάφους προχτές στο λιμάνι της Χώρας άρχισε να ξεδιπλώνεται το κουβάρι της επιχείρησης μεταφοράς 52 λαθρομεταναστών από την Τουρκία στην Κάρυστο.

Ο Τούρκος καπετάνιος ισχυρίστηκε στο λιμενικό που τον συνέλαβε στο λιμάνι της Χώρας - για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα και για παράβαση των διατάξεων περί κορονοϊού - πως ξεκίνησε με το σκάφος του από το Τσεσμέ για την Μαρμαρίδα.

Χάλασε όμως η μηχανή και κατέβηκε στο μηχανοστάσιο. Το πλοίο βρέθηκε ακυβέρνητο να κάνει γύρους. Όταν ανέβηκε στη γέφυρα είχε πάρει κατεύθυνση προς Ελλάδα, αλλά αυτός επειδή – όπως ισχυρίστηκε – δεν ήξερε να διαβάζει το GPS δεν κατάλαβε και βρέθηκε μεταξύ Εύβοιας και Άνδρου στον Κάβο Ντόρο.

Επειδή λειτουργούσε μόνο η μια μηχανή του σκάφους - όπως είπε - γύρισε και μπήκε στο λιμάνι της Χώρας. Εκεί τον βρήκε το λιμενικό. Και διαπίστωσε πως το σκάφος είχε πολλά νερά και για τον λόγο αυτό δεν λειτουργούσαν οι μηχανές. Αυτό φάνηκε εξαιρετικά ύποπτο και σε συνδυασμό με στοιχεία που βρέθηκαν εντός του σκάφους κίνησε περαιτέρω υποψίες.

Αρχικά του επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα αξίας 30.000 ευρώ. Ο Τούρκος νόμισε πως του μίλαγαν για τουρκικές λίρες (300 ευρω) και ζήτησε να τα πληρώσει σε μετρητά και να φύγει. Δεν είχε καταλάβει το ποσό. Όταν το κατάλαβε δεν δέχθηκε να παραλάβει τα χαρτιά. Το λιμεναρχείο όμως συνέχισε την ανάκριση γιατί υπήρχε εντολή να ψάξει για το πώς έφτασαν οι 52 λαθρομετανάστες στην Κάρυστο και είχε υποψιάστει πολλά από την ανάκριση.

Σε συνεργασία με το λιμεναρχείο Καρυστου συσχέτιστηκαν τα δύο περιστατικά: της Καρύστου και της Άνδρου. Εν τω μεταξύ προχώρησε οι έρευνες και από άλλες πλευρές (Κάρυστο, Αθήνα κλπ). Διαπιστώθηκε πως επρόκειτο για κύκλωμα διακίνησης όπου συμμετείχαν και άλλα άτομα στην Τουρκία και στην Ελλάδα.

Ο Τούρκος καπετάνιος οδηγήθηκε σήμερα Παρασκευή 6/11 στος εισαγγελέα Χαλκίδας κατηγορουμενος πέρα από την παράνομη είσοδο στη χώρα και την παραβιάση των μέτρων κατά του κορονοϊού και για διακινήση παράνομων μεταναστών.

Να σημειώσουμε πως το λιμεναρχείο της Άνδρου συνέβαλε αποφασιστικά στην διελεύκανση της υπόθεσης με την συστηματικότητα και την λεπτομερή ανάκριση του καταφέρνοντας να αντλήσει πολλές σημαντικές πληροφορίες και να βρει ουσιώση στοιχεία για την πραγματική πορεία του σκάφους και τον πραγματικό σκοπό παρουσίας του Τούρκου καπετάνιου στην Άνδρο.

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΡΧΗΓΕΙΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ 6/11/20, Ώρα 18:02

Εξάρθρωση Οργανωμένου Κυκλώματος Παράνομης Εισόδου Μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα

 

 

  Έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση  πληροφοριών στελεχών Λιμενικής Αρχής Καρύστου, απογευματινές ώρες της 04-11-2020, η Λιμενική Αρχή Καρύστου διαπίστωσε την ύπαρξη πενήντα δύο (52) αλλοδαπών σε απομακρυσμένη παραλία στις νοτιοανατολικές ακτές Εύβοιας.

     Κατόπιν συντονισμού ενεργειών από τη Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Άνδρου εντόπισαν σκάφος με κυβερνήτη 36χρονο αλλοδαπό, όπου όπως αποδείχθηκε και ταυτοποιήθηκε στο πλαίσιο της προανάκρισης της Λιμενικής Αρχής Καρύστου, είχε πραγματοποιήσει την παράνομη μεταφορά των προαναφερόμενων αλλοδαπών  από την Τουρκία στην Ελλάδα με υπόψη σκάφος άνευ ναυτιλιακών εγγράφων.

      Επιπρόσθετα και στο πλαίσιο της διεξαγωγής υπόψη έρευνας, σε διενεργούμενο αστυνομικό έλεγχο από Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χαλκίδας εντοπίστηκαν και ακινητοποιήθηκαν δύο οχήματα, εκ των οποίων το ένα λειτουργούσε ως προπομπός και το έτερο όχημα είχε ως ρόλο, σταδιακά να διακινήσει παράνομα τους αλλοδαπούς από το σημείο εντοπισμού τους στην Αθήνα. 

    Ειδικότερα, συνελήφθησαν ο ένας (01) αλλοδαπός και ο ένας (01) ημεδαπός, οδηγοί των δύο ΙΧ οχημάτων, ο αλλοδαπός κυβερνήτης του σκάφους, ως μέλη του οργανωμένου κυκλώματος και οι δύο (02) αλλοδαποί που επέβαιναν σε ένα εκ των δύο ΙΧ οχημάτων, οι οποίοι  είχαν διαφύγει προτού εντοπισθούν οι υπόλοιποι πενήντα δύο (52), ενώ το υπόψη σκάφος κατασχέθηκε, όπως επίσης και το ένα (01) ΙΧ όχημα.

     Από την αξιοποίηση περαιτέρω πληροφοριών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων αναφορικά με το υπόψη οργανωμένο κύκλωμα και στο πλαίσιο της προανάκρισης, ως ηγετικό στέλεχος της παράνομης διακίνησης των ως άνω αλλοδαπών, υπεδείχθη 47χρονος αλλοδαπός κάτοικος Αθηνών. 

        Με την συνδρομή στελεχών του Γραφείου Ασφαλείας Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά,  της Ειδικής Ομάδας Επιχειρήσεων του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (ΕΟΕΠ/Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά και στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, ο ως άνω 47χρονος αλλοδαπός εντοπίστηκε και συνελήφθη σε κατάστημα που διατηρεί στην περιοχή της Αθήνας.

        Κατά την διενέργεια νομότυπης έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν πέντε (05) πλαστά διαβατήρια και τέσσερα (04) δελτία ταυτότητας που ανήκουν σε άλλα πρόσωπα, ενώ σε σωματική του έρευνα εντοπίστηκαν ένα διαβατήριο άλλου προσώπου καθώς και δύο (02) κινητά τηλέφωνα.

      Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων από την επεξεργασία και την σε  βάθος ανάλυση όλων των στοιχείων, διερευνά  την εμπλοκή και άλλων μελών του κυκλώματος,  καθώς και την συνεργασία τους  με μέλη έτερων  οργανωμένων κυκλωμάτων με τις ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες. 

                

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Μπράβο στο Λιμενικό Σώμα, για μια φορά ακόμα ουσιαστικά και αποτελεσματικά ΠΑΡΟΝ στην θαλάσσια περιοχή της Άνδρου!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Μια μικρή ασήμαντη διόρθωση: Το σκάφος αυτό πρόκειται για το CARVER 405 ολικού μήκους 12.9 μέτρων (40.5 πόδια- κατασκευής 1998 περίπου).Διαθέτει 2 μηχανές 330 ίππους έκαστη και ταχύτητα πάνω απο 30 κόμβους. Πρόκειται για σκάφος εξαιρετικά αξιόπιστης κατασκευής και αντοχής και καλό θα ήταν το λιμενικό να το κατασχέσει για δική του χρήση ως περιπολικό.