ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ και στην Μύκονο! Άλλη αντιμετώπιση...

Οι δύο ανεμογεννήτριες στο Τηγάνι της Μυκόνου όπως φαίνονται από την θάλασσα.

Στην Άνδρο κυριαρχεί μια φήμη που κυκλοφορούν διάφοροι συνωμοσιολόγοι που λέει πως στη Μύκονο δεν βάζουν ανεμογεννήτριες γιατί την θέλουν τουριστική! Ενώ στην Άνδρο βάζουν γιατί θέλουν να την υποβαθμίσουν! Υπάρχει σχέδιο λένε. Λογαριάζουν όμως οι συνωμοσιολόγοι χωρίς τον αέρα, το μέγεθος του νησιού, την πυκνότητα των οικισμών και το κυριότερο χωρίς την οικονομία που αντανακλά την κάθε νησιώτικη κοινωνία με τον τρόπο της. 

Ίσως γι' αυτό ένα τόσο μικρό νησί - όπως η Μύκονος - είναι χτισμένο σχεδόν ολόκληρο και χτίζει κι άλλα 50 νέα ξενοδοχεία για να στεγάσει τους τουρίστες που την επισκέπτονται 7-8 μήνες τον χρόνο, ενώ η Άνδρος που είναι πολλαπλάσια κι έχει πλήθος ομορφιές και μακρινά και άδεια μέρη δεν βρίσκει τρόπο να χτίσει ούτε ένα καινούριο ξενοδοχείο. Υπάρχει άραγε σχέδιο για όλα αυτά ή μήπως μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικές κοινωνίες, αν και απέχουν μόνο μερικές δεκάδες μίλια;

Η θέση Τηγάνι της Μυκόνου όπου είναι οι ανεμογεννήτριες.

Ας ξεκινήσουμε από την πραγματικότητα: στην υπερ-τουριστική και υπερ-πολυτελή Μύκονο υπάρχουν 4 ανεμογεννήτριες!!! Οι δύο είναι της ΔΕΗ. Και μάλιστα τις αναβαθμίζει μετά το 2018!!! Ανέβασε την διάμετρο της πτερωτής τους από τα 44 μέτρα στα 52 μέτρα και το ύψος τους το μείωσε λίγο από τα 55 μέτρα στα στα 50 μέτρα εκάστη. Όμως αθροιστικά πυλώνας και πτερωτή  από τα 72 μέτρα πήγαν στα 77 μέτρα! Επίσης, η Μύκονος έχει άλλες δύο ανεμογεννήτριες που ανήκουν η μια στον Δήμο Μυκόνου και η άλλη σε ιδιώτη. Γιατί δεν το μάθατε ποτέ; Γιατί οι κάτοικοι αφού τις έβαλαν στην μόνη έρημη και μακρινή ακτή αδιαφόρησαν! Και οι ιστοσελίδες τους τις είδαν μάλλον με χιούμορ...

Κολάζ από ιστοσελίδα της Μυκόνου. Το χτες με το αύριο κοντά σε ρομαντικό φόντο!...

Ξεκινήσαμε να ψάχνουμε όταν διαβάσαμε πως η εταιρεία "ΔΕΗ Ανανεώσιμες" μετέβαλε τα μεγέθη των της μονάδας των δύο ανεμογεννήτριών που έχει στο Τηγάνι της Μυκόνου αναβαθμίζοντας τες! Αναζητήσαμε το τι γράφουν και πως παρουσιάζουν οι ιστοσελίδες της υπερ-τουριστικής Μυκόνου την αναβάθμιση των δύο ανεμογεννητριών και βρήκαμε δύο έξυπνες φωτογραφίες. Και στις δύο έχουν ένα φωτογραφικό κολάζ των ανεμογεννητριών και κοντά έναν μυκονιάτικο ανεμόμυλο!!! Το παρελθόν και το παρόν ή η μετεξέλιξη της χρήσης του αέρα...

 

Ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κούκας (δεύτερος από αριστερά) στην ορκωμοσία της Περιφέρειας το 2020.

Με αναφορά την παραπάνω πληροφορία τηλεφωνήσαμε στον στον δήμαρχο Μυκόνου Κωνσταντίνο Κούκα και θέσαμε τηλεφωνικά μερικές ερωτήσεις. Οι απαντήσεις που λάβαμε ήταν πέρα από τα συνηθισμένα, όπως και η Μύκονος που είναι ένα νησί κι αυτό πέρα από τα συνηθισμένα:

Ερώτηση: πόσες ανεμογεννήτριες έχει το νησί και αν προβλέπονται κι άλλες ακόμα;  

Απάντηση: "Έχουμε τέσσερις. Δύο τις ΔΕΗ, μια του Δήμου και μια ενός ιδιώτη. Οι δύο τελευταίες χρειάζονται συντήρηση. Όμως από ότι φαίνεται είναι δύσκολο να μπουν κι άλλες γιατί δεν προσφέρεται γη. Η γη στη Μύκονο είναι εξαιρετικά ακριβή και δεν μπορούν να νοικιάσουν ή να αγοράσουν εύκολα αυτοί που επενδύουν στις ανεμογεννήτριες.  Και αυτές που έγιναν είναι στην πλέον απομακρυσμένη κι έρημη περιοχή, το Τηγάνι, που είναι χαρακτηρισμένη βιομηχανική και το κόστος τηςγης ήταν οριακό. Πρακτικά με την συνεχιζόμενη ασταμάτητα τρουριστική ανάπτυξη (ήδη προγραμματίζονται δεκάδες νέα ξενοδοχεία) κανείς δεν νοικιάζει ή δεν πουλάει γη στη Μύκονο. Για να καταλάβετε το Τηγάνι είναι αρκετά το πλέον απομακρυσμένο μέρος, αρκετά χιλιόμετρα από την Άνω Μερά."

Eρώτηση: τι στάση κρατούν οι κάτοικοι του νησιού του ως προς αυτές που υπάρχουν και αυτές που αναβαθμίζονται; 

Απάντηση: "Με αδιαφορία ή με χιούμορ. Δεν αναφέρονται σε αυτές και οι ιστοσελίδες του νησιού φτιάχνουν κολάζ με ανεμόμυλους και ανεμογεννήτριες μιας και είμαστε το νησί των ανέμων και συνδυάζουμε το χτες με το σήμερα..." 

Τα στοιχεία της ΡΑΕ για την ανανέωση των δύο ανεμογεννητριών της ΔΕΗ στη Μύκονο.

Στην Άνδρο φυσικά αντί να κάνουμε ένα σχέδιο για να πούμε που δεχόμαστε ανεμογεννήτριες και με τι όρους τις δεχόμαστε είχαμε από τους ακτιβιστές, τους οικολόγους του λιγνίτη και από "φανατικούς" του σπιζαετού, μια παραφιλολογία πως δεν γίνονται πια τουριστικές επενδύσεις στο νησί γιατί "διώχνουμε τον σπιζαετό"!!! Γιατί μπήκαν 8 ανεμογεννήτριες στα άκρα!!! Γιατί αυτές οι ανεμογεννήτριες "κάνουν φραπ-φραπ και εμποδίζουν τους επενδυτές να φτιάξουν ξενοδοχεία"!!!

Από ιστοσελίδα της Μυκόνου.

Φυσικά δεν έχουμε καμία αμφιβολία πως μόλις φανεί κάποιος να κάνει μια ξενοδοχειακή επένδυση κάπου ή μόλις ο Δήμος κάνει κάποια υποδομή στον τουρισμό (πχ έναν σωστό δρόμο στον υπέροχο Πισωλιμιώνα) οι ίδιοι θα βγουν και θα καταγγείλουν το έργο! Μήπως ξεχνάμε πως ο Γ.Καπάκης και ο Φ.Αθανασίου (δημοτικοί σύμβουλοι αυτής της ομάδας) κατήγγειλαν και σταμάτησαν τον δρόμο στον Πισωλίμιώνα για τυπικούς λόγους επί δημαρχίας Σουσούδη; Έναν δρόμο που χρηματοδοτούσε Γαλλίδα επιχειρηματίας και παραθερίστρια; Ξεχνάμε πως της ίδιας ομάδας λένε σήμερα πως ο δρόμος που εξαγγέλθηκε από τον Δήμο επί Λοτσάρη "φτιάχνεται για τους πλούσιους!" Άρα δεν θέλουν πλούσιους επενδυτές. Και βεβαίως είναι οι ίδιοι και οι φίλοι τους που λένε διαρκώς στο Γαύριο και αλλού πως "δεν θέλουν να γίνει το νησί Μύκονος!"

Αυτά τα λίγα για την Μύκονο και τις ανεμογεννήτριες, αλλά και την Άνδρο και την "φιλο-οπισθοδρομική κομπανία" της...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Να μας πει τη γνωμη του ο ακροδεξιος που εγραφε μεχρι λιγο καιρο κατα των ΑΓ και σημερα εχει χαθει