Η Διεύθυνση Δασών, οι Δασικοί Χάρτες και η πυρκαγιά στα Ρέματα
Από την πρόσφατη πυρκαγιά στα Ρέματα και στην Κατάκοιλο.
(Η Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων πληροφορεί τους πολίτες πως καμία αλλαγή στον χαρακτηρισμό μιας περιοχής δεν γίνεται με την πρόκληση πυρκαγιάς. Αντιθέτως οι περιοχές μετά την πυρκαγιά κηρύσσονται αναδασωτέες και το καθεστώς τους γίνεται αυστηρότερο και πλήρως προστατευόμενο. Και εξηγεί ακόμα γιατί οι δασικοί χάρτες είναι απαραίτητοι και πως μπορεί ο πολίτης όταν έχει νόμιμες ενστάσεις να βρει το δίκιο του - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)
Ανακοίνωση Δ/νσης Δασών Ν. Κυκλάδων σχετικά με την πρόσφατη πυρκαγιά στη Άνδρο
Με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στην Άνδρο, στην περιοχή Ρέματα που έκαψε περίπου 5000 στρ. και τις δηλώσεις εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που παρουσιάστηκαν στα ΜΜΕ, ότι η δυσαρέσκεια των πολιτών για τους Δασικούς Χάρτες οδήγησε σε αυτήν την ενέργεια, θέλαμε να ενημερώσουμε για τα εξής:
Οι δασικοί Χάρτες που αναρτήθηκαν πρόσφατα, είναι έργο εθνικής σημασίας και ένα έργο υποδομής απαραίτητο για την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού της Χώρας.
Ο Δασικός Χάρτης ήταν ζητούμενο πολλών δεκαετιών και καταγράφει μόνο τον χαρακτήρα των εκτάσεων και όχι το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Δηλαδή τι είναι δασικό και τι δεν είναι δασικό με βάση την νομοθεσία, όπως γινόταν για όλα τα προηγούμενα χρόνια που δεν υπήρχαν δασικοί χάρτες, με τις πράξεις χαρακτηρισμού. Ο Δασικός χάρτης είναι αυτός που οριοθετεί και δίνει τη δυνατότητα σε όλους και στη Δασική Υπηρεσία να γνωρίζουν τι και πού προστατεύεται.
Η πρόκληση πυρκαγιάς αποτελεί έγκλημα κακουργηματικού χαρακτήρα, που τιμωρείται ποινικά. Επιπλέον οι συνέπειες των πυρκαγιών για τα οικοσυστήματα και τα εδάφη είναι καταστροφικές, αφού επιφέρουν ανεπανόρθωτη και επικίνδυνη διατάραξη της βιολογικής ισορροπίας κι ενισχύουν τη διαβρωτική δράση των βροχών.
Παράλληλα η Διοίκηση υποχρεούται, σύμφωνα με το Σύνταγμα, στην άμεση κήρυξη των δασικών εδαφών ως αναδασωτέα, για την απόλυτη προστασία τους.
Επισημαίνουμε εδώ ότι, ο χαρακτηρισμός μιας έκτασης ως δασικής είναι αποτέλεσμα συνδυασμού μορφών που είχε η έκταση τόσο στο παρελθόν όσο σήμερα και προκύπτει από την διαχρονική εξέταση αεροφωτογραφιών. Οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής της σημερινής μορφής με πυρκαγιά, καθαρισμό κλπ. ουδόλως επηρεάζει το χαρακτηρισμό της, ενώ διώκεται ποινικά.
Ο Δασικός Χάρτης, όπως είναι φυσικό, παρουσιάζει αδυναμίες, που μπορούν να αντιμετωπιστούν σε συνεργασία των πολιτών με τη Δασική Υπηρεσία. Παρακαλούμε τους πολίτες στις περιπτώσεις που διαπιστώνουν σφάλματα στο Δασικό Χάρτη ή διαφωνούν με το περιεχόμενό του, να υποβάλλουν μέσω της αντίστοιχης πλατφόρμας του κτηματολογίου (gis.ktimanet.gr), αιτήματα για πρόδηλα σφάλματα ή αντιρρήσεις προς τις αρμόδιες Επιτροπές.
Στόχος της Δασικής Υπηρεσίας είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά και η διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των νησιών.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ