ΑΛΑΔΟΥ ή το νερό στα χωριά της Άνδρου...

Το σημερινό θέμα έχει έρθει στο ΕΝ ΑΝΔΡΩ εδώ και 2-3 μέρες. Αναφέρεται στην υδροδότηση του χωριού Αλάδου και σε πρόβλημα που ανέκυψε χριστουγεννιάτικα. Περιμέναμε μια ευκαιρία για να το ανεβάσουμε και να πούμε δύο λόγια για τον αγώνα κάποιων τοπικών προέδρων για την περιοχή τους και τα χωριά τους. Γιατί αυτοί ουσιαστικά βάζουν πλάτη πολλές φορές για τα καθημερινά προβλήματα και δραστηριοποιούν ή εκπροσωπούν τον Δήμο σε πολλές περιπτώσεις. Καθημερινό και σοβαρό πρόβλημα είναι το νερό. Όλα τα χωριά υδροδοτούνται από πηγές ή γεωτρήσεις, που καταλήγουν στην τοπική δεξαμενή, όπου από εκεί διανέμεται στα σπίτια.

Με το σύστημα τηλεμετρίας που εγκαταστάθηκε πριν μερικούς μήνες οι πρόεδροι βλέπουν σε απευθείας σύνδεση την ποσότητα νερού στη δεξαμενή τους. Με το σύστημα δειγματοληψίας που ισχύει εδώ και χρόνια το νερό ελέγχεται από εταιρεία αναλύσεων. Και με την ανάθεση των ελέγχων των μετρήσεων σε ειδικό χημικό ο Δήμος και οι τοπικοί πρόεδροι έχουν εικόνα της ποσότητας και της ποιότητας των νερών κάθε περιοχής.  

Κατά καιρούς ο δραστήριος πρόεδρος της περιοχής Υψηλού Τέλης Αστράς με το σύστημα τηλεμετρίας έχει επισημάνει προβλήματα πτώσης της στάθμης της δεξαμενής ή βλάβης στο δίκτυο, που οδηγεί σε πτώση της στάθμης. Και τα έχει αναφέρει με ανακοινώσεις του. Το ίδιο στις Μένητες και στο Συνετί. Οι δεξαμενές λοιπόν ελέγχονται πολλαπλώς τακτικά και ποιοτικά και ποσοτικά. Τα γράφουμε όλα τα παραπάνω γιατί κάποιοι που ειδικεύονται στη άμετρη αντιπολιτευτική λάσπη λάσπη με αφορμή τους πρόσφατους ελέγχους στη δεξαμενή της Χώρας που έδειξαν την καταλληλόλητα του νερού έγραψαν πως "έλεγχοι γίνονται μόνο στη Χώρα και τα χωριά πίνουν λάσπη".

Το έκαναν γιατί ως επαγγελματίες της λάσπης θέλησαν να λασπώσουν τον Δήμο, αλλά ως αδαείς και κακεντρεχείς κόντεψαν να λασπώσουν ανθρώπους - όπως οι τοπικοί πρόεδροι - που δίνουν την ψυχή τους για τα χωριά τους. Αλλά και υπηρεσίες που κάνουν σωστά την δουλεία τους όπως η εταιρεία δειγματοληψίας που έχει συμβόλαιο εδώ και 7-8 χρόνια για τις δειγματοληψίες για την ποιότητα που γίνονται σε όλες τις δεξαμενές της Άνδρου. Και η μπάλα κόντεψε να πάρει και τον αρμόδιο χημικό μηχανικό με τον οποίο συμβλήθηκε εδώ και ένα χρόνο ο Δήμος Άνδρου κι έχει την ευθύνη συστηματικής παρακολούθησης και ενημέρωσης για όλες τις μετρήσεις του νησιού.

Πάμε τώρα στο σημερινό θέμα, μετά την μεγάλη εισαγωγή, που έχει να κάνει με την ξαφνική διακοπή της ύδρευσης στο χωριό Αλάδου της κοινότητας Μεσαριάς ανήμερα τα Χριστούγεννα. Όπως μάθαμε από τον δραστήριο, αεικίνητο και πάντα καλοπροαίρετο πρόεδρο της κοινότητας Μεσαριάς Κώστα Σαρρή η υδροδότησης του οικισμού Αλάδου, που έχει σήμερα στη διάρκεια του χειμώνα μόνο 5 κατοίκους είναι πηγή στους Γερακώνες στη δυσπρόσιτη περιοχή Κούτσες. Η πηγή είναι ψηλά πάνω από το χωριό. Εκεί σκαρφάλωσε ο πρόεδρος της περιοχής - εκπροσωπώντας την κοινότητα και τον Δήμο - μαζί με έναν κάτοικο της περιοχής και ήλεγξαν την πηγή.  

Διαπίστωσαν πως με τα χρόνια τα φυτά μπλόκαραν ακόμα και το φρεάτιο από όπου γίνεται η παροχή του νερού στη δεξαμενή. Έγινε καθαρισμός της πηγής με τη βοήθεια του κάτοικου του χωριού και ελέγχθηκαν οι συνδέσεις και οι σωληνώσεις. Κι αυτό γιατί το χωριό ξέμεινε ξαφνικά χωρίς νερό τα Χριστούγεννα. Μετά τον καθαρισμό το νερό άρχισε πάλι να τρέχει στη δεξαμενή του μικρού χωριού. Αυτά για την δράση του συγκεκριμένου προέδρου, αλλά και των άλλων αντίστοιχων στα άλλα χωριά της Άνδρου και να μαθαίνουν όλοι πως κάποιοι καταθέτουν ψυχή και έργο καθημερινά για την περιοχή τους και συνεργάζονται αγαστά με τις κεντρικές υπηρεσίες για το κοινό καλό.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλες οι φωτογραφίες του θέματος είναι από την περιοχή της πηγής και είναι του φωτογράφου Κώστα Σαρρή. 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"  

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet