Η Omicron 2 βάζει φρένο στη χαλάρωση των μέτρων

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Σε εγρήγορση βρίσκονται για μια ακόμη φορά οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας παρακολουθώντας την ταχεία κυκλοφορία της Omicron 2, της ιδιαίτερα μεταδοτικής υποπαραλλαγής της μετάλλαξης Omicron του κορωνοϊού. Ο δείκτης αναπαραγωγής της λοίμωξης Covid, Rt, ξεπέρασε και πάλι έπειτα από τρεις εβδομάδες τη μονάδα, σκαρφαλώνοντας στο 1,09, αποτυπώνοντας τη μολυσματικότητα του κορωνοϊού. 

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί δεν αποκλείουν ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων να είναι πολύ μεγαλύτερος γιατί δεν δηλώνονται όλα τα θετικά self test ή γιατί πρόκειται για ανθρώπους που είναι ασυμπτωματικοί φορείς αλλά δεν έχουν ελεγχθεί.

Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ανέμεναν την αύξηση των κρουσμάτων, με δεδομένο το...αποκριάτικο κλίμα της τελευταίας εβδομάδας του Φεβρουαρίου και της πρώτης του Μαρτίου, την κινητικότητα του πληθυσμού σε όλη τη χώρα, και ιδίως των νέων ατόμων, αλλά και την άρση των περιορισμών που είχαν αποφασιστεί το προηγούμενο διάστημα, με τελευταία αυτή που αφορούσε τη χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Oι ειδικοί προβληματίζονται για τη μείωση των self test στον σχολικό πληθυσμό. Η αρχική σκέψη τους ήταν να μειωθούν οι εβδομαδιαίοι έλεγχοι στο τέλος Μαρτίου ή στα μέσα Απριλίου, οπότε και σταματά η λειτουργία των σχολείων για τις διακοπές του Πάσχα. Πλέον θα σταθμίσουν τη νέα υποτροπή της επιδημίας κορωνοϊού αλλά και το επίπεδο ανοσίας, φυσικής ή με εμβολιασμό, των παιδιών και των εφήβων.

Οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων παρακολουθούν με προσοχή τους «σκληρούς δείκτες», δηλαδή τις νέες εισαγωγές, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους, καθώς σε αυτούς αποτυπώνεται η πίεση στο σύστημα Υγείας. Αυτό που θα καθορίσει την κατάσταση είναι αν η επέλαση της Omicron 2 επιβαρύνει τα νοσοκομεία με νοσηλείες και διασωληνώσεις, κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται καθαρά. Ωστόσο, η πορεία της Omicron 2 και σε άλλες χώρες της Ευρώπης δεν δείχνει αυτή τη σύνδεση μεταξύ των πολλών κρουσμάτων και των νοσηλειών.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet