Φροντίδα στα γαϊδουράκια και στα μουλάρια της Άνδρου

 

25-27 Μαρτίου 2022

τηλέφωνο: 6975742217

Φροντίδα για τα γαϊδουράκια και μουλάρια της Άνδρου

Αγαπητό Εν Άνδρω,

ονομάζομαι John Luke και με την ομάδα «Ζώα Δουλειάς» στην Άνδρου κάνουμε ότι μπορούμε για να συμβάλουμε στην καλή κατάσταση των γαϊδουριών και των μουλαριών του νησιού. Η συμμετοχή μου σε αυτή την προσπάθεια ξεκίνησε όταν εγώ και η σύζυγός μου Sara μετοικίσαμε στην Άνδρο το 2004. Πριν είμαστε τακτικοί επισκέπτες από το 1984. Όταν συνταξιοδοτηθήκαμε μετοικίσαμε στο νέο μας σπίτι στα Ρέματα.

Η σύζυγός μου – φανατική αναβάτισα – αγόρασε ένα πόνυ. Μαζί με το πόνυ μας έδωσαν δωρεάν και ένα αρσενικό γαΐδαράκο. Αυτή ήταν η πρώτη μας σχέση με τα γαϊδουράκια. Όλα πήγαιναν καλά και κάθε χρόνο ερχόταν ο αγροτικός γιατρός και περιποιόταν τις οπλές του. Μετά από λίγο ο αγροτικός γιατρός αρρώστησε, όμως οι οπλές του γαϊδουράκου συνέχισαν να μεγαλώνουν. Κανείς στο νησί δεν μπορούσε να βοηθήσει.

Μετά από επίμονες αναζητήσεις πληροφορήθηκα πως υπήρχε ένα αγγλικό φιλοζωικό σωματείο που επισκέπτεται τα ελληνικά νησιά και προσφέρει φροντίδα στα ζώα. Το 2008 συνεργαστήκαμε στο νησί με την Σμαράγδα Βελούδου και μπορέσαμε να κανονίσουμε μια επίσκεψη του στην Άνδρο.

Δύο ομάδες που κάθε μια είχε κτηνίατρο, πεταλωτή και οδοντίατρο για γαϊδουράκια και μουλάρια εξέτασε 56 ζώα. Αυτό έγινε με την βοήθεια και τις ευχές του άρρωστου αγροτικού γιατρού που δεν είχε ακόμα αναρρώσει. Η όλη επιχείρηση ήταν επιτυχής.

Η Σμαράγδα κι εγώ τότε προσκληθήκαμε σε ένα σεμινάριο του σωματείου στην Κέρκυρα. Εκεί μάθαμε γενικά για την υγεία των γαϊδουριών και είχαμε μαθήματα πώς να περιποιούμαστε τις οπλές των ζώων. Μετά παρακολούθησα κι ένα ακόμα σεμινάριο στην Λέσβο. Έτσι, έμαθα να βοηθάω όταν ένα ζώο χρειαζόταν βοήθεια.

Και κάπως έτσι κανονίσαμε ετήσιες επισκέψεις της ομάδας αυτής (GAWF) για την βοήθεια των ζώων. Πρακτικά ήταν καλύτερο μια ομάδα να επισκεφθεί το νησί για τρεις μέρες από ότι δύο ομάδες για λιγότερες μέρες.

Μας χρηματοδότησαν αρκετοί απόδημοι και το εστιατόριο του Κόση πρόσφερε τις εγκαταστάσεις του για μια ετήσια συνάντηση για συγκέντρωση χρημάτων. Αρκετές ταβέρνες και εστιατόρια βοήθησαν προσφέροντας βραδινά γεύματα στην ομάδα.

Από το 2018 οι επισκέψεις αυτό-χρηματοδοτούνται. Κατορθώνουμε και περιποιούμαστε πάνω από 180 ζώα σε κάθε επίσκεψη. Σε αρκετές περιπτώσεις δουλεύουμε και τη νύχτα με τα φώτα των αυτοκινήτων για να μην αφήσουμε κάποιο ζώο χωρίς φροντίδα. Η ομάδα κατάφερε σε πολλές περιπτώσεις να παρέμβει και να σώσει ζώα που θα είχαν πεθάνει ή καταστεί ανάπηρα και έδωσε συμβουλές για την μελλοντική φροντίδα τους.

Κάθε επίσκεψη χρειάζεται πολύ οργάνωση και σχεδιασμό. Για να δούμε τόσα πολλά ζώα είναι σημαντικό να κρατηθεί ο καθημερινός σχεδιασμός και τα ραντεβού. Αυτό σημαίνει πως πολλοί ιδιοκτήτες ζώων συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα μέρη και ώρες.  Με τις προσπάθειες της υπέροχης οργανώτριας μας Ειρήνης Κοντορούση έχει γίνει προφανές πως το ραντεβού με την ομάδα φροντίδας των ζώων είναι σημαντικό. Αν η ομάδα περάσει και δεν βρει τα ζώα και τους ιδιοκτήτες θα φύγει και δεν θα επιστρέψει. Μετά από 13 χρόνια αυτό έχει γίνει κατανοητό και όλα πάνε καλά.

Για κάθε επίσκεψη χρησιμοποιούμε τις ίδιες αφίσες. Μόνο τις ημερομηνίες αλλάζουμε. Έτσι όλοι εύκολα αναγνωρίζουν το γεγονός. Οι αφίσες έχουν σχεδιαστεί δωρεάν από ένα Άγγλο γραφίστα, τον Mark Beacock, από την Αγγλία.

Όμως ατυχώς έφτασε ο ο Covid-19 και έφερε προβλήματα. Το κυριώτερο τα τελευταία δύο χρόνια δεν υπήρξε επίσκεψη της ομάδας φροντίδας των ζώων στο νησί. Όμως το 2022 μας επιτρέπει να οργανώσουμε πάλι επίσκεψη στο νησί.

Σε αυτή την επίσκεψη είναι σημαντικό οι ιδιοκτήτες των ζώων που χρειάζονται φροντίδα να έρθουν σε επαφή με την Ειρήνη στο τηλέφωνο που γράφεται στις αφίσες. Δεν έχουμε ενδείξεις για το πόσα ζώα πρέπει να δουν και ποιοι ιδιοκτήτες είναι μαζί μας. Όσοι χρειάζονται επίσκεψη στο σπίτι τους γιατί έχουν πιο ηλικιωμένα ζωά πρέπει να πληροφορήσουν την Ειρήνη.

Κατανοούμε πως η επίσκεψη αυτή την φορά συμπίπτει με εθνική επέτειο, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Οι επαγγελματίες που έρχονται έχουν το πρόγραμμα τους και προσφέρουν σημαντικό έργο.

Σας παρακαλούμε πληροφορήστε τους γείτονες και τους φίλους σας στο νησί για την επερχόμενη επίσκεψη. Στόχος μα είναι να φροντίσουμε όσα περισσότερα ζώα μπορούμε στην Άνδρο: μουλάρια και γαϊδουράκια.

Χωρίς την βοήθεια σας – πλήθος εθελοντών – θα προσφέρουν υπηρεσίες και χρήματα η φροντίδα αυτή δεν θα προχωρήσει. Να σημειώσω επίσης πως για πρώτη φορά όσα χρόνια ασχολούμαι με το πρόγραμμα αυτό το Δημαρχείο μας προσφέρει βοήθεια.

Ευχαριστώ πολύ για την δημοσίευση.

John Luke

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, όπως και σε εσάς για τη δημοσίευση.