ΕΘΝΟΣ: Παραδοσιακό Πάσχα στην Άνδρο…

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ.GR

(Η αναγνώστρια μας Βάσω Τσακίρη που έχει σπίτι στον Κάτω Άγιο Πέτρο μάς έστειλε χτες το εξαιρετικό ταξιδιωτικό της ιστοσελίδας ΕΘΝΟΣ που αναφέρεται στην Άνδρο και στο Πάσχα της. Το δημοσιεύουμε και την ευχαριστούμε θερμά για την συνδρομή της στα δημοσιεύματα μας για ένα Καλό Πάσχα – ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

Αν βρίσκεσαι σε αναζήτηση πασχαλινού προορισμού, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σου υπενθυμίσουμε πως ένα πολύ συγκεκριμένο ελληνικό νησί φημίζεται για τον τρόπο με τον οποίο γιορτάζει το Πάσχα, καταφέρνοντας να συγκριθεί ακόμα και με τα πιο διάσημα, παραδοσιακά χωριά της χώρας μας. Ο λόγος για την όμορφη και γραφική Άνδρο, την οποία αν επισκεφτείς τέτοια εποχή, δεν γίνεται παρά να τη λατρέψεις. 

Η Άνδρος απέχει μόλις δύο ώρες με το καράβι από την Ραφήνα και είναι ένα από τα πιο value for money νησιά των Κυκλάδων, από την άνοιξη μέχρι και τις αρχές φθινοπώρου. Γεγονός στο οποίο γίνεται συχνά αναφορά στον διεθνή Τύπο αλλά και τα ταξιδιωτικά αφιερώματα για τις ομορφιές της Ελλάδας. 

Το Πάσχα στην Άνδρο ξεκινά να γιορτάζεται με εκδηλώσεις από τη Μεγάλη Πέμπτη, για να κορυφωθεί τελικά την Κυριακή του Πάσχα, ενώ ενδείκνυται για διακοπές με την οικογένεια, για αποδράσεις ζευγαριών ή για φιλικές παρέες. 

Την Μεγάλη Πέμπτη, κάθε εκκλησία του νησιού κατακλύζεται από ντόπιους και παραθεριστές μεταξύ των οποίων πάρα πολλά νέα παιδιά. Η νεολαία μετά τη 01:00 τα ξημερώματα, δίνει παλμό στο νησί στολίζοντας τον Επιτάφιο.

Την Μεγάλη Παρασκευή τα χωριά πλημμυρίζουν από κόσμο, ντόπιοι και τουρίστες σπεύδουν να επισκεφτούν τις στολισμένες εκκλησίες, αλλά και τα παραδοσιακά καφενεία και τα μεζεδοπωλεία. Η περιφορά του Επιταφίου στο Γαύριο, το Μπατσί και σε όλα τα μικρότερα χωριά γίνεται σε κλίμα συγκίνησης.

Το μεγαλύτερο event του Πάσχα στην Άνδρο είναι η μοναδική Γιορτή του Λεμονιού που πραγματοποιείται το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στη Χώρα. Εκεί μπορείς να γευτείς γλυκά και ποτά με βάση το λεμόνι, καθώς έτσι γιορτάζεται η ποικιλία λεμονιού. 

Εντυπωσιακά βεγγαλικά σκίζουν τον ουρανό της Άνδρου το βράδυ της Ανάστασης, με την ατμόσφαιρα να γίνεται φαντασμαγορική. Από τις 00:00 και μετά, τα μπαράκια και τα κλαμπ στη Χώρα ανοίγουν και ολόκληρο το νησί γίνεται ένα μεγάλο πάρτι.

Ένα από τα μεγαλύτερα έθιμα της Άνδρου, λαμβάνει χώρα το απόγευμα της Κυριακής στο χωριό Στενιές. Εκεί οι «καραβοκύρηδες» του νησιού έχουν εφοδιαστεί με βεγγαλικά, τα οποία σκάνε από άκρη σε άκρη του χωριού, προκαλώντας εκκωφαντικό ήχο. Αν σου αρέσουν αυτά τα έθιμα, εκεί θα βρεις τον Παράδεισο.

Αν, πάλι, προτιμάς τα πιο ήρεμα παιχνίδια, στο χωριό Παλαιόπολη, το απόγευμα του Πάσχα, όλοι μαζί παίζουν «τσούνια», ένα παραδοσιακό παιχνίδι που θυμίζει μπόουλινγκ και στο οποίο μικροί και μεγάλοι γίνονται πάλι παιδιά. Το θέαμα των ξένων τουριστών μαζί με τους ηλικιωμένους να παίζουν όλοι μαζί, είναι ανεκτίμητο.

Το Πάσχα στην Άνδρο, λοιπόν, όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, αποτελεί εμπειρία ζωής που δεν πρέπει να χάσεις. Αν το σκέφτεσαι για φέτος, φρόντισε να κλείσεις νωρίς τα εισιτήριά σου και το κατάλυμα που ανταποκρίνεται στις δικές σου ανάγκες προκειμένου να μην… τρέχεις να προλάβεις τελευταία στιγμή.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet