Το Μπατσί της προετοιμασίας και των ψαράδων...

Ένα ακόμα πέρασμα από το Μπατσί και μια ακόμα γνωριμία με έναν ψαρά και το ωραιότατο ψαροκάικό του. Ο λόγος για τον Σπύρο και το καΐκι του, τον Άγιο Παντελεήμονα. 

Ο Σπύρος είναι από την Λέρο! Πέρασε από Μύκονο. Και βρήκε καταφύγιο στην Άνδρο. Στο Μπατσί, το ψαράδικο λιμάνι του νησιού, μιας και οι καλοκαιρινές ταβέρνες και τα εστιατόρια του έχουν ανάγκη από ψάρια. Και έτσι ο Σπύρος παλιός ψαράς της Δωδεκανήσου απάγκιασε στις Κυκλάδες και στο Μπατσί για τον επιούσιο.   

Ναι, αλλά τι κάνει ο Σπύρος όταν πιάνει ψάρια κι είναι ακόμα μέρες προετοιμασίας για τα εστιατόρια του παραθεριστικού οικισμού; Και οι πελάτες σχετικά λίγοι. Πηγαίνει τα σκαθάρια και τα φαγκρόπουλα στον φίλο του τον Ευτύχη, τον λαμπρό χρυσοχόο του Μπατσίου. Κι εκεί στην βεράντα του Ευτύχη Τσιβουράκη εδώ και πολλά χρόνια καταλήγουν φίλοι και γνωστοί, άγνωστοι και ξένοι, πολυποίκιλοι και περαστικοί. Κι ο φιλόξενος Ευτύχης που έχει πολιτογραφηθεί εδώ και δεκαετίες ανδριώτης, αν και κρητικός, έχοντας μεταφέρει την κρητική φιλοξενία στο Μπατσί, ετοιμάζει "μπάρμπεκιου με ψάρια" όπως λέει γελώντας. Τα ψήνει στην ψησταριά που διακρίνεται στην άκρη. Ετοιμάζει σαλάτα χωριάτικη σε λεκανάκι!!! Και στήνει με τους γείτονες του (εν προκειμένω με τον Ηλία τον ιδιοκτήτη του Αλς) ένα αυτοσχέδιο μπάρμπεκιου... με ψητά ψάρια! Κι όσοι πιστοί ή περαστικοί προσέλθετε!!! 

Μπροστά στην παραλία του Μπατσιού τα καταστήματα ετοιμάζουν τις καλοκαιρινές καταστάσεις τους. Όπως συνοψίζει θυμόσοφα ο Ευτύχης: "το Μπατσί ανοίγει του Αγίου Πνεύματος και κλείνει αρχές Σεπτέμβριου. Πριν και μετά... αγρανάπαυση!!! Και η αγρανάπαυση θέλει την καλοπέραση της. Τουτέστιν μπάρμπεκιου με ψάρια ή με κοτόπουλο ή με κρέας. Ότι βρεθεί. Και πάντα σαλάτα. Αυτή την σαλάτα εκτιμούν ιδιαίτερα οι ξένοι πελάτες μου, που καλώ στις γιορτές που κάνω για να τους τιμήσω που με τιμούν!"

Αυτά από το Μπατσί της προετοιμασίας καταστημάτων και ψαράδων και της αναμονής του Αγίου Πνεύματος για να πάρει μπροστά η μηχανή του τουρισμού όπου ήδη άρχισαν να φτάνουν από την αρχή του μήνα τα ιστιοπλοϊκά στη μαρίνα του. Είναι αυτή η μαρίνα που ξεκινά πρώτη-πρώτη για καλοκαίρι στο Μπατσί εδώ και μερικά χρόνια που καθιέρωσε τον οικισμό σα στέκι των σκαφών αναψυχής...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet