ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΣΚΟΠΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ 112...
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις. Δείτε εν σειρά όλες τις αρχές ασφαλείας της Άνδρου στο Ζόργκο μετά την κλήση στο 112 που κάποιος έκανε χωρίς να ελέγξει σωστά πρώτα. Πυροσβεστική από Απροβάτου, ασθενοφόρο από το Γαύριο, αστυνομία από το Γαύριο κλπ. Ευχαριστούμε τον αναγνώστη που έστειλε τις φωτογραφίες.
Κάποιος άκουσε προχτές σε κάποιο σημείο του Ζόργκου (παραλία, κάβος, κλπ) μια φωνή να καλεί σε βοήθεια. Δεν είχε προφανώς οπτική επαφή και δεν μπόρεσε να ελέγξει το συμβάν. Τι μπορεί να ήταν. Κάλεσε το εθνικό SOS στον αριθμό 112. Το κέντρο επιχειρήσεων κινητοποίησε κατά σειρά: ακτοφυλακή, πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, αστυνομία.
Έτρεξαν τα σώματα ασφαλείας και το ασθενοφόρο. Η ακτοφυλακή από το Γαύριο. 17 μίλια και μια ώρα πλεύση: είναι μεγάλο νησί βλέπεις η Άνδρος. Η πυροσβεστική από το Απροβάτου 25-30 περίπου χιλιόμετρα δρόμος. Η αστυνομία από το Γαύριο 18 χιλιόμετρα δρόμος. Το ΕΚΑΒ πάρα πολλά χιλιόμετρα δρόμος.
Και το λιμενικό σκάφος από το Γαύριο. Όλοι σε παράταξη σε στεριά και θάλασσα.
Κι όταν έφτασαν όλοι αυτοί κι άρχισαν να ψάχνουν για την φωνή που ακούστηκε να φωνάζει βοήθεια δεν βρήκαν τίποτα. Μετά αρκετή ώρα και προσπάθεια κατάλαβαν πως η κλήση και η μεγάλη κινητοποίηση προήλθε από άτομο που δεν είχε οπτική επαφή. Δεν είχε ελέγξει το συμβάν. Και πήρε το 112. Το κράτος πλήρωσε από την κινητοποίηση μερικούς τόνους πετρέλαιο για το σκάφος της ακτοφυλακής, τα αυτοκίνητα της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και του ΕΚΑΒ. Και συνάμα καμιά δεκαριά άνθρωποι πήραν για ώρες τις ακτές και τα βουνά και έψαχναν. Με αποτέλεσμα "μηδέν εις το πηλίκο", που λέγαμε στα μαθηματικά κάποτε.
Μήπως θα πρέπει πρώτα να ελέγχουμε και μετά να καλούμε το εθνικό SOS στο 112; Μήπως θα πρέπει να ΄κάνουμε μια πρώτη έρευνα οι ίδιοι πριν καλέσουμε τις αρχές; Γιατί μια λάθος κλήση μας εκτός των χρημάτων και του κόπου μειώνει τις δυνατότητες αντίδρασης των αρχών αν υπάρξει την ίδια ώρα πραγματική κλήση για βοήθεια κάπου αλλού;
Τα παραπάνω γράφονται μετά από επικοινωνία του Εν Άνδρω με τις αρχές...
"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"