ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΣΚΟΠΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ 112...

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις. Δείτε εν σειρά όλες τις αρχές ασφαλείας της Άνδρου στο Ζόργκο μετά την κλήση στο 112 που κάποιος έκανε χωρίς να ελέγξει σωστά πρώτα. Πυροσβεστική από Απροβάτου, ασθενοφόρο από το Γαύριο, αστυνομία από το Γαύριο κλπ. Ευχαριστούμε τον αναγνώστη που έστειλε τις φωτογραφίες.

Κάποιος άκουσε προχτές σε κάποιο σημείο του Ζόργκου (παραλία, κάβος, κλπ) μια φωνή να καλεί σε βοήθεια. Δεν είχε προφανώς οπτική επαφή και δεν μπόρεσε να ελέγξει το συμβάν. Τι μπορεί να ήταν. Κάλεσε το εθνικό SOS στον αριθμό 112. Το κέντρο επιχειρήσεων κινητοποίησε κατά σειρά: ακτοφυλακή, πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, αστυνομία.

Έτρεξαν τα σώματα ασφαλείας και το ασθενοφόρο. Η ακτοφυλακή από το Γαύριο. 17 μίλια και μια ώρα πλεύση: είναι μεγάλο νησί βλέπεις η Άνδρος. Η πυροσβεστική από το Απροβάτου 25-30 περίπου χιλιόμετρα δρόμος. Η αστυνομία από το Γαύριο 18 χιλιόμετρα δρόμος. Το ΕΚΑΒ πάρα πολλά χιλιόμετρα δρόμος. 

Και το λιμενικό σκάφος από το Γαύριο. Όλοι σε παράταξη σε στεριά και θάλασσα.

Κι όταν έφτασαν όλοι αυτοί κι άρχισαν να ψάχνουν για την φωνή που ακούστηκε να φωνάζει βοήθεια δεν βρήκαν τίποτα. Μετά αρκετή ώρα και προσπάθεια κατάλαβαν πως η κλήση και η μεγάλη κινητοποίηση προήλθε από άτομο που δεν είχε οπτική επαφή. Δεν είχε ελέγξει το συμβάν. Και πήρε το 112. Το κράτος πλήρωσε από την κινητοποίηση μερικούς τόνους πετρέλαιο για το σκάφος της ακτοφυλακής, τα αυτοκίνητα της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και του ΕΚΑΒ. Και συνάμα καμιά δεκαριά άνθρωποι πήραν για ώρες τις ακτές και τα βουνά και έψαχναν. Με αποτέλεσμα "μηδέν εις το πηλίκο", που λέγαμε στα μαθηματικά κάποτε. 

Μήπως θα πρέπει πρώτα να ελέγχουμε και μετά να καλούμε το εθνικό SOS στο 112; Μήπως θα πρέπει να ΄κάνουμε μια πρώτη έρευνα οι ίδιοι πριν καλέσουμε τις αρχές; Γιατί μια λάθος κλήση μας εκτός των χρημάτων και του κόπου μειώνει τις δυνατότητες αντίδρασης των αρχών αν υπάρξει την ίδια ώρα πραγματική κλήση για βοήθεια κάπου αλλού;

Τα παραπάνω γράφονται μετά από επικοινωνία του Εν Άνδρω με τις αρχές... 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Επειδή βρισκόμουν εκεί το συμβάν αυτό πραγματικά κάποιος φώναζε αρκετές φορές και στο τέλος φώναξε και «δε μπορώ δε μπορώ» κάποια λουόμενη η οποία τύχαινε να είναι ναυαγοσώστρια άμεσης βούτηξε και έφτασε στο σημείο μαζί με 2-3 ακόμα άτομα έψαξαν αρκετά φώναξαν αλλα. Δυστυχώς καμία απάντηση .. άραξαν με μάσκα μήπως είχε χάσει τις αισθήσεις του ο άνθρωπος αλλά … ουδείς ! Επέστρεψαν στην παραλία κ γενικά υπήρχε μεγάλος αναβρασμός από τους λουόμενους! Μετά από λίγη ώρα εγώ έφυγα κ με την απορία τι τελικ να έγινε.. ωστόσο μαθεύτηκε πως κινητοποιήθηκαν όλα τα σώματα ασφαλέιας! Πι περισσότεροι έλεγαν πως κάποιοι κάνουν πλάκα από τη σπηλιά όμως παρόλα αυτά ολοι φοβήθηκαν μήπως κάποιος χρειάζεται πραγματικά βοήθεια! Πολύ σωστά δε πρέπει να ενεργοποιείται ο μηχανισμός δίχως λόγο διότι μπορεί να σύμβει κάτι πολύ σοβαρό κ να αδύνατει να ανταποκριθείτε όμως στην προκειμένη περίπτωση κ όσο ήμουν εκεί είδα πως κάποιοι προσπάθησαν αρκετά για να βοηθήσουν ..
με εκτίμηση στα σώματα ασφαλείας του νησιού για την πάντοτε άμεση ανταπόκριση!

ΥΣ : καλό θα ήταν σε περίπτωση που όντως κάποιοι έκαναν πλάκα να το ξανασκεφτούν λίγο σοβαρότερα κ ωριμότερα την εποχή φορά και να αρκεστούν σε ένα ανέκδοτο για γαλέου με τη παρέα τους!

This comment was minimized by the moderator on the site

Το 112 έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό μετά τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής. Μέχρι τότε μόνο το 1% του πληθυσμού το ήξερε. Αυτό το γνωρίζαμε όσοι δουλεύαμε στην κινητή τηλεφωνία μέσα από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν. Όπως επίσης ξέραμε και το γεγονός, ότι ασκείται αυτεπάγγελτα ποινική δίωξη για την άσκοπη χρήση του, η οποία φυσικά είναι σε ισχύ. Όπως επίσης μπορείτε να κάνετε κλήση σε αυτό και με μηδενικό σήμα στο κινητό. Μεγάλη προσοχή λοιπόν όταν καλούμε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης, γιατί η άσκοπη μετακίνηση των σωμάτων ασφαλείας επισύρει ποινές.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ότι του φανεί του Λολοστεφανή. Ο καθένας που κρατάει ένα κινητό ξεσηκώνει ολόκληρο το σύμπαν επειδή νόμιζε ότι άκουσε κτλ κτλ. Βάλτε τον τώρα να πληρώσει την κινητοποίηση ολόκληρου αυτού του μηχανισμού για να μάθει ο καθένας να εξακριβώνει και να σκέφτεται πριν καλεί τέτοιες υπηρεσίες κινδύνου.