"Πάει καιρός που ακούστηκε η τελευταία βροχή...". Για την φθινοπωρινή και χωρίς τέλος ανομβρία!...

 
 
Στην Άνδρο έχει να βρέξει μήνες. Το νερό μειώνεται στις πηγές. Οι γεωτρήσεις βγάζουν λιγότερο νερό. Ο υδροφόρος ορίζοντας πέφτει. Ολοένα και δυσκολότερη γίνεται η ύδρευση. Ολοένα και δυσκολότερη γίνεται η άρδευση. Το νησί μπαίνει κι αυτό στην περίοδο της κλιματικής αλλαγής που λένε οι επιστήμονες, αλλά δεν πιστεύουν οι περισσότεροι ξένοιαστοι κάτοικοι του.
Σε όλη αυτή την μακρά περίοδο ανομβρίας που εφέτος πηγαίνει πίσω πολλούς μήνες. Αλλά γενικότερα πηγαίνει πίσω αρκετά χρόνια. Από την περίοδο 2018 ξεκίνησαν οι πρώτες νέες γεωτρήσεις που ο κύκλος τους εντατικοποιήθηκε από το 2020 μέχρι το 2023. Το αποτέλεσμα των νέων γεωτρήσεων που έγιναν μέχρι το 2023 έπρεπε να συμπληρωθεί με μελέτες, καθαρισμούς δεξαμενών, ανακαινίσεις υδραγωγείων και ανανέωση του δικτύου ύδρευσης. Πολλά έγιναν. Άλλα ξεκίνησαν και εκκρεμούν να γίνουν. Άλλα ξεκινούν στο επόμενο διάστημα. Όλα αυτά είναι ο προγραμματισμός της διοίκησης. Που πρέπει να ολοκληρωθεί.
Όμως για πρώτη φορά μπήκε στην Άνδρο το ερώτημα της αφαλάτωσης. Ήδη ολοκληρώθηκε στο Μπατσί η αφαλάτωση από τις επίγειες πηγές και εκκρεμεί του Γαυρίου. Όμως πλέον το ερώτημα της αφαλάτωσης μπαίνει πια ολοένα και περισσότερο και για το θαλασσινό νερό. Τα φαραωνικά έργα υδατοδεξαμενών, που είχαν προμελετηθεί το 2010 - 2014, αλλά δεν έχουν μελετηθεί, δεν έχουν αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά και δεν έχουν κοστολογηθεί αληθινά. Είναι περισσότερο ευχολόγια κι αντιγραφές άλλων καταστάσεων και άλλων περιοχών. Στην Τήνο που έχουν ήδη μια μεγάλη υδατοδεξαμενή απλώς βλέπουν τον λασπωμένο πάτο της κι αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν μηχανήματα (όπως και στη Μύκονο) που αφαλατώνουν το θαλασσινό νερό.
Κι όλα αυτά ενώ ακόμα δεν έχει υπάρξει μετά από 13 ολόκληρα χρόνια ενιαίου Δήμου Άνδρου ένας Οργανισμός Ύδρευσης, που θα κάνει τον προγραμματισμό, τις μελέτες και τα έργα. Αλλά πως να γίνει όταν οι δημαρχίες έρχονται και παρέρχονται και όλα τα βασικά έργα για την ύδρευση ξεκίνησαν μετά το 2019, σε ένα δίκτυο ετερόκλητο, ασυντήρητο και επίγειο. Ο απερχόμενος δήμαρχος ξεκίνησε και σε πολλές περιπτώσεις ολοκλήρωσε κοντά στα 20 έργα ύδρευσης (μελέτες, καθαρισμός υδραγωγείων, νέα δίκτυα, επέκταση δικτύων, νέες γεωτρήσεις, ανανέωση μηχανημάτων παλιών γεωτρήσεων.
Αλλά στο τέλος ξέμεινε από νερό η Μεσαριά (που τον καταψήφισε), οι Μένητες (που τον καταψήφισαν) και σε αρκετά μέρη της Άνδρου που επίσης τον καταψήφισαν. Και μπράβο τους. Οι ψήφοι φέρνουν το νερό και το νερό τους ψήφους. Αυτή είναι η κυριαρχούσα άποψη στο νησί. Μόνο που το πρόβλημα είναι που να βρεις νερό όταν η ανομβρία των τελευταίων πολλών χρόνων χτυπάει κόκκινο. Κάπως έτσι ο κόσμος ανενημέρωτος έχει αφεθεί να πιστεύει στο όνειρο της Υδρούσας Άνδρου. Και καλά κάνει. Όλοι μιλάνε για ανομβρία, αλλά όλοι πιστεύουν πως νερό θα βρει ο εκάστοτε δήμαρχος. Ενώ δεν βρέχει, δεν χιονίζει και ο καλός καιρός γίνεται "κακός" με λιακάδες και θερμοκρασίες 30 βαθμών μέχρι το Νοέμβριο.
Συνεπώς το τι θα γίνει πλέον στην Άνδρο επαφίεται στον καιρό και στον προγραμματισμό των ανθρώπων για το νερό. Τα επόμενα χρόνια είναι εδώ και εμείς είμαστε αλλού, κατηγορώντας αλλήλους για τα έργα που δεν έγιναν παλαιότερα, για έργα που δεν άρχισαν, για έργα που άρχισαν αλλά δεν ολοκληρώθηκαν. Το χειρότερο είναι οι προτάσεις που δεν ακούστηκαν ή που ελάχιστα ακούστηκαν προεκλογικά για την ύδρευση ήταν από την απερχόμενη διοίκηση που κατάλαβε το πρόβλημα μετά τα δύο πρώτα χρόνια. Ακούστηκε από την μεριά της - ανάμεσα σε πολλά άλλα - ένας απολογισμός και προγραμματισμός έργων των απερχομένων. Οι επερχόμενοι δεν είπαν τίποτα. Απλώς θα τα λύσουν όλα όταν αναλάβουν.
Έτσι κι αλλιώς ως αντιπολίτευση δεν έκαναν και καμία πρόταση όλα αυτά τα χρόνια για έργα. Απλώς καταψήφιζαν ότι έργο έγινε ή γίνεται για λόγους που δεν αξίζει πλέον τον κόπο να αναφέρουμε πια.
Η μόνη πρόταση - εκτός τόπου και χρόνου - έγινε από την κ. Βρεττού που πρότεινε Οργανισμό Ύδρευσης από το επαρχείο!!! Κάτι που δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία και τις αρμοδιότητες της Περιφερειακής Διοίκησης. Και δεν μπορεί να γίνει. Το θεωρήσαμε άγνοια και υπερβολή. Και είναι. Όμως αν σκεφτεί κανείς πως μέσα στην άγνοια της η κυρία υπέδειξε - με έναν εντελώς λάθος και έξω από τις δυνατότητες της τρόπο - ένα από τα βασικά προβλήματα. Κάτι που ούτε πέρασε από το νου των επερχομένων!!!
Το ερώτημα: Άραγε θα είναι σε θέση η επερχόμενη διοίκηση να καταλάβει και να συστήσει Οργανισμό Ύδρευσης; Ή, θα επαναπαυθεί στις δάφνες των 27 ψήφων της (μέχρι στιγμής μιας και συνεχίζονται οι ενστάσεις απ΄όσο ξέρουμε) και θα εφησυχάσει μέχρι το πρόβλημα της ανομβρίας να χτυπήσει με βιαιότερο τρόπο το νησί το επόμενο καλοκαίρι; Και τι θα κάνει τότε; Άγνωστο...
Ρωτήσαμε για την παρατεταμένη ανομβρία την διοίκηση της πυροσβεστικής η οποία από την μεριά της ανησυχεί και στέλνει μηνύματα παράτασης της μη καύσης και είχαμε μια πρώτη απάντηση από τους επιτελείς της. Την παραθέτουμε και με αυτή την προειδοποίηση κλείνουμε το σημερινό ανησυχητικό σημείωμα μας:
"Η ανομβρία λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων έχει προκαλέσει παράταση της αντιπυρικής περιόδου και αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών. Κατά την ανομβρία, το έδαφος γίνεται ξηρό και οι φυτά ευάλωτα στην αυξημένη ξηρασία. Αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου οι πυρκαγιές μπορούν να εξαπλωθούν εύκολα και να γίνουν δυσκολότερες στον έλεγχο. Η έλλειψη βροχών έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γεωργία, το νερό, και τον τρόπο ζωής των κατοίκων. Οι αγρότες πρέπει να αντιμετωπίσουν την ανάγκη για περισσότερη άρδευση, ενώ οι υδατοφόροι ορίζοντες απειλούνται. Είναι απαραίτητη η ευαισθητοποίηση και η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων για να αντιμετωπιστούν αυτά τα περιβαλλοντικά προβλήματα και να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη της Άνδρου."
 
"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"
 
 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Προβλέπω υδροφόρες το καλοκαίρι και καθημερινές διακοπές νερού στα μη τουριστικά χωριά.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μ´ αυτά και μ´ εκείνα και με τη νεα διοίκηση, η καλύτερη λύση είναι λιτανεία και άμεσα!