ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΑΦΝΙΩΤΙΔΗΣ: Ένας αφοσιωμένος γιατρός στο Μπατσί της Άνδρου...

Τον γιατρό Θανάση Δαφνιωτίδη τον γνωρίσαμε υπό αντίξοες συνθήκες το 2019. Ήταν ένας ακόμα από εκείνους που θεωρούσαν το Εν Άνδρω σαν μεροληπτικό ιστότοπο γιατί αντιπολιτευόταν με πολιτικά επιχειρήματα υποψήφιο με τον οποίο συμπορευόταν τότε ο Δαφνιωτίδης. Κι έγραψε εναντίον μας προσωπικούς χαρακτηρισμούς πέρα από κάθε όριο υπερβολής. Τους αντιπαρήλθαμε.

Έτσι θεωρούν πολλοί όλα αυτά τα χρόνια - που δεν ξέρουν τίποτα από πολιτική - πως γίνεται η πολιτική. Και στα πολιτικά επιχειρήματα απαντούν με προσωπικές επιθέσεις. Το 2019 ο Θανάσης Δαφνιωτίδης μόλις είχε αφιχθεί στο νησί, έμπλεος αγάπης για τον τόπο του ρίχτηκε να τον βοηθήσει ιατρικά και πολιτικά. Ιατρικά δίνοντας την μάχη στο ορφανεμένο από γιατρό Μπατσί και πολιτικά με υποψήφιο της τότε αντιπολίτευσης.

Ο γιατρός Αθανάσιος Δαφνιωτίδης - με καταγωγή από τους Χάρτες - άρχισε να ασκεί επίσημα το επάγγελμά του στην Άνδρο και στο Μπατσί το 2020. Κι σταδιακά άρχισε να διακρίνει πολλά πράγματα στο νησί. Όπως όλοι όσοι έχουν στο μυαλό τους την Άνδρο - από μακριά - κρίνουν με κριτήρια συχνά ευκαιριακά. Ο χρόνος και η καθημερινότητα αποκαλύπτουν πράγματα που δεν βλέπει ο επισκέπτης. Κάπως έτσι στην προεκλογική περίοδο του 2023 ήταν η σειρά μου να εκπλαγώ βρίσκοντας τον Δαφνιωτίδη υποψήφιο στον συνδυασμό του Δ. Λοτσάρη. Μάλιστα ήρθε και με βρήκε ο ίδιος με θερμότητα παλιού γνώριμου! Μου συστήθηκε και απολογήθηκε για την προσωπική επίθεση λέγοντας: "δεν ήξερα..."

Μπορεί ο γιατρός να μην ήξερε πολιτική και να είχε λάθος εικόνα για το Εν Άνδρω, όμως ήταν και γιατρός και άνθρωπος και μεταξύ 2020 και 2023 είχε ήδη δώσει τα διαπιστευτήρια του στο Μπατσί και στην Υδρούσα με τρόπο αξιοθαύμαστο. Είχε συμβάλει εθελοντικά σε ατυχήματα. Είχε προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του σε φτωχούς και άπορους συμπατριώτες του. Είχε γίνει ο εναλλακτικός ιατρικός πόλος στην Υδρούσα χρεώνοντας απίστευτα μικρά ποσά σε φτωχούς, συνταγογραφώντας και εξετάζοντας τους πάντες, μόνο με την ασφάλεια του ΕΟΠΥ. Εκεί που άλλος γιατρός θα έπαιρνε 50, 70, 80 ή 100 ευρώ (πιθανόν και χωρίς απόδειξη) ή όταν θα του ζητούσες να σε δεχτεί με την ασφάλεια του ΕΟΠΥ να σου έδινε ραντεβού σε 15 μέρες για εξέταση, ο Δαφνιωτίδης ήταν ανοικτός όποτε τον καλούσες. Και χρέωνε με τον ΕΟΠΥ 10 ευρώ και χωρίς ΕΟΠΥ 20 ή 30 ευρώ ανάλογα την εξέταση. Μέσα σε μια τριετία έχει αναδειχθεί σε γιατρό των φτωχών και των συνταξιούχων της Άνδρου.

Και με την τοπική πολιτική που ασχολήθηκε ενεργά ουδέποτε χρησιμοποίησε το ιατρικό επάγγελμα ως μέσο πίεσης (ή εκβιασμού) που συνηθίζουν συχνά άλλοι, που πάνε τα σταυρωμένα ψηφοδέλτια στους ηλικιωμένους την παραμονή φοβίζοντας τους: ή με ψηφίζεις ή σε βάζω στη λίστα του "περίμενε". Συμβαίνουν τέτοια πράγματα θα ρωτήσετε. Εσείς τι λέτε; Ο Δαφνιωτίδης όμως είναι γιατρός, πιστός στον όρκο στον Ιπποκράτη. Κύριος, με κάπα κεφαλαίο. Αφοσιωμένος στην ιατρική προσφορά σε όλους φτωχούς και πλούσιους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναφοράς τον συνάντησα και τον γνώρισα το 2023. Αυτή η δεύτερη συνάντηση μας υπήρξε ευτυχέστερη της πρώτης. 

Για να ολοκληρώσω την εικόνα του γιατρού Δαφνιωτίδη αρκεί να αναφέρω περιστατικό που ανέφερε φίλος σχετικό με την γηραιά μητέρα του στην Υδρούσα. Η ηλικιωμένη γυναίκα δεν αισθανόταν καλά. Έπρεπε να της πάρουν αίμα για να δουν από τις εξετάσεις τι συνέβαινε. Το μικροβιολογικό εργαστήριο δεν μπορούσε να στείλει γιατρό στο σπίτι. Κλήθηκε ο Δαφνιωτίδης. Πήγε, έκανε την αιμοληψία. Και στο ερώτημα του φίλου "τι χρωστάω γιατρέ", η απάντηση του Θανάση ήταν: "10 ευρώ. Το κόστος των ιατρικών εργαλείων...". Ο φίλος πλήρωσε παραπάνω εκτιμώντας την πληρωμή ως φιλική συνδρομή παρά ως πραγματική αμοιβή.

Ο ίδιος φίλος έλεγε πως σε επίσκεψη σε άλλο ιατρείο για απλή γνωμάτευση το κόστος ήταν πολλαπλάσιο. Χωρίς απόδειξη. Και υπήρξε και η σχετική "κατήχηση" προς την μητέρα του "περί της αναγκαιότητας ψηφίσεως" του γιατρού που την εξέτασε! Ένα φαινόμενο όχι και τόσο μεμονωμένο, που γυρίζει πίσω την κοινωνία πολλές δεκαετίες. Τι όρκος του Ιπποκράτη και πράσινα άλογα...      

Ρωτήσαμε τον Θανάση Δαφνιωτίδη πως κι επέστρεψε στην Άνδρο ως γιατρός. Και μάς είπε: 

«Κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις δημοτικές εκλογές του 2019 κάτοικοι του Μπατσίου με ενημερώνουν ότι η αγαπητή συνάδελφος και φίλη Θέκλη Κάχρη ιδιώτης ιατρός στο Μπατσί είναι βαριά άρρωστη. Και με ρωτήσανε αν θα αφήσω το Μπατσί - που ξέρουν πόσο το αγαπώ - χωρίς γιατρό. Απάντησα πως εάν κάτι συμβεί θα έρθω στο Μπατσί και δεν θα τους αφήσω χωρίς γιατρό. 

Στις 26-8-2019 και ενώ έχω έρθει σε συμφωνία με μεγάλο νοσοκομείο στην Νότιο Ιταλία στο οποίο θα εργασθώ σαν νευροχειρουργός, την ώρα που ήμουν στο καράβι και αναχωρώ για Ελλάδα για να ετοιμάσω τα απαραίτητα έγγραφα, ενημερώθηκα ότι η γιατρός Θέκλη Κάχρη απεβίωσε.  Θέλοντας να κρατήσω τον λόγο μου απέναντι στους συντοπίτες μου ξεκινώ την διαδικασία έναρξης ιατρείου στο Μπατσί. Και μετά από απίστευτη γραφειοκρατική καθυστέρηση ανοίγω το ιατρείο στις 3-4-2021. Από τότε μέχρι σήμερα είμαι στο Μπατσί και προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην Άνδρο που αγαπώ.»

Για την ιστορία: στο Μπατσί ο Θανάσης Δαφνιωτίδης υπηρέτησε ως Αγροτικός Ιατρός από το καλοκαίρι του 2008 μέχρι του 2009. Το 2017 ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή μου ως Νευροχειρουργός στο Γενικό Νοσοκομείο ΤΖΑΝΕΙΟ του Πειραιά. Έχοντας πλούσιο ιατρικό, συγγραφικό και επιστημονικό έργο καθώς επίσης και νοσοκομειακή εργασιακή εμπειρία μεγαλύτερη των δέκα ετών είναι μέλος πολλών Ελληνικών και Διεθνών Επιστημονικών Συλλόγων όπως της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής, της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νευροχειρουργικής καθώς και πολλών άλλων Ελληνικών και Διεθνών Ιατρικών Επιστημονικών Επιτροπών και Εταιρειών. 

Κατέχει: Πιστοποίηση μικροχειρουργικής από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων. Πιστοποίηση διενέργειας καρδιολογικών ελέγχων και χορήγησης κάρτας υγείας αθλητών από το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών. Βεβαίωση Εκπαίδευσης Επαγγελματιών Υγείας στην Ταξιδιωτική Ιατρική. Διετέλεσε Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μακροταντάλου “ Η ΦΑΣΑ” (καλοκαίρι 2008- καλοκαίρι 2022). Σήμερα στο Μπατσί της Άνδρου στο ιδιωτικό του Ιατρείο, ο γιατρός Δαφνιωτίδης εξυπηρετεί καθημερινά τακτικά και επείγοντα παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet