ΤΑ ΧΟΙΡΟΣΦΑΓΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡ-ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ
Πλάι στο παλιό πηγάδι του κτήματος όπου με το μουλάρι που γύριζε γύρω-γύρω ανέβαινε το νερό. Ο κυρ-Χαράλαμπος και ο εγγονός του...
Νοέμβρης και Δεκέμβρης είναι παραδοσιακά οι μήνες για τα χοιροσφάγια στην Άνδρο. Κάπως έτσι ο κυρ-Χαράλαμπος - ο γνωστός εξαιρετικός μάγειρος από τα χρόνια της νιότης του στα καράβια -, που σήμερα είναι ο μαγειρος στο γνωστό στέκι Αρχιπέλαγος στο Νειμποριό, ξεκίνησε το τρίημερο για τα χοιροσφάγια στο κτήμα του στο Νειμποριό, με τον γιό του Βαγγέλη και τον εγγονό του. Ο Βαγγέλης μάς είχε προσκαλέσει, αλλά άλλες ανάγκες μάς ανάγκασαν να μην ανταποκριθούμε. Όμως φροντίσαμε να μάς στείλουν φωτογραφίες της τρίτης μέρας όπου και το φαγοπότι της παρέας μιας και χοίρος είχε πια γίνει λουκάνικά. Τουλάχιστον να έχουμε κάτι από την παραδοσιακή διατροφική αλυσίδα της αγροτικής κοινωνίας που κυριάρχησε και εξακολουθεί ως ένα σημείο να υπάρχει μέχρι σήμερα.
Ας ξεκινήσουμε την περιγραφή μας από το παραδοσιακό αγρόκτημα του κυρ-Χαράλαμπου στο Νειμποριό. Εδώ ζουν οι χοίροι τρώγοντας το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου αποφάγια από την ταβέρνα Αρχιπέλαγος του Βαγγέλη Μενδρινού. Δηλαδή, πλήρης ανακύκλωση. Κάπως έτσι έζησε η παραδοσιακή αγροτική κοινωνία της Άνδρου φτάνοντας μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα πριν αντικατασταθεί από την σημερινή καταναλωτική κοινωνία. Όμως όπως βλέπουμε ακόμα με τα χοιροσφάγια και τους παραδοσιακούς κατοίκους του νησιού ακόμα υπάρχει...
Όπως υπάρχει και με τα μπαξεβανικά της, τα κηπευτικά της, τις ελιές και τα εσπεριδοειδή της, όπως βλέπουμε στην παραπάνω φωτογραφία από το κτλημα του κυρ-Χαράλαμπου στο Νειμποριό της Άνδρου...
Πάμε τώρα στην τρίτη μέρα "κατά τας γραφάς" όπου πλέον ο χοίρος έχει γίνει επεξεργασμένη τροφή: λουκάνικα κυρίως. Αλλά και κρέας και λούζα κλπ. Τίποτα δεν πάει χαμένο από το ζώο που διατρέφουν για τροφή οι παραδοσιακοί κάτοικοι του νησιού.
Τα καζάνια με το σίσυρο βράζουν.
Τα λουκάνικα μαζεύονται για να αποθηκευτούν και να χρησιμοποιηθούν σταδιακά τους επόμενους μήνες.
Ο κυρ-Χαράλαμπος με ένα ποτήρι από το δικό του κρασί εύχεται και του χρόνου...
Και το παραδοσιακό πιάτο της μέρας σερβίρεται για το καλό...
Κλείνοντας το σύντομο εφετινό φωτορεπορτάζ για τα χοιροσφάγια στην Άνδρο - όπως κάνουμε εδώ και αρκετά χρόνια παρουσιάζοντας φωτορεπορτάζ από διάφορα μέρη της Άνδρου μια τελευταία εικόνα που δείχνει το συνδυασμό του καινούριου και του παλαιού στην Άνδρο. Μπροστά στην μάλλον παραδοσιακή σιδερένια εξώθυρα του κτήματος η καινούρια ηλεκτρινή βέσπα του κυρ-Χαράλαμπου, που στα 89 του απτόητος από ηλικία και δυσκολίες κυκλοφορεί ασταμάτητα - χειμώνα, καλοκαίρι - με το δίτροχο του. Εκεί που πριν 60 χρόνια κυκλοφορούσε με το τετράποδο μουλάρι σήμερα συνεχίζει με την ολοκαίνουρια ηλεκτρική βέσπα, που αγόρασε εφέτος το καλοκαίρι προσαρμόζοντας την παραδοσιακή κοινωνία στις νέες απαιτήσεις της εποχής. Το Εν Άνδρω εύχεται ολόψυχα και του χρόνου στον μοναδικό κυρ-Χαράλαμπο....
"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"