"Πειράματα" με τις ενδοκυκλαδικές γραμμές. Ξεσηκώθηκαν ήδη τέσσερα νησιά.

 

Δεξιά το πλοίο της γραμμής και αριστερά το πλοίο του ενδοκυκλαδικού δρομολογίου. Καλοκαιρινή φωτογραφία. Ο πολύ κόσμος πηγαίνει στο πλοίο της γραμμής. Οι σαφώς λιγότεροι νησιώτες πάνε στο πλοίο για τις δημόσιες υπηρεσίες στη Σύρο ή και σε κάποιο άλλο νησί για δουλειές. Τι θα γίνει τώρα με τον Καλλικράτη στην ακτοπλοΐα που εξήγγειλε μια κυβέρνηση η οποία κάποτε κατήγγειλε σε όλους του τόνους τον Καλλικράτη στους Δήμους; (φωτ. Εν Άνδρω).

«Τι θέλει να πει ο ποιητής με τη φράση "Καλλικράτης στην ακτοπλοΐα"; (για να ξεκινήσουμε με λίγο πικρό χιούμορ…). Μπερδεμένα λόγια με ασάφεια στο τελικό συμπέρασμα, σε ότι αφορά τον σχεδιασμό των ακτοπλοϊκών  συγκοινωνιών του Αιγαίου και κυρίως των επιδοτουμένων, από τον νέο υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό.

Η λέξη "Καλλικράτης" στις συγκοινωνίες, προϊδεάζει τους νησιώτες για ταλαιπωρία, αφού ουσιαστικά προαναγγέλλει περιορισμό δρομολογίων από νησί σε νησί, από την επομένη χρονιά. Φράσεις όπως «το σχέδιο του υπουργείου για τον περιορισμό του κόστους στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες ταυτόχρονα με την αναβάθμιση τους», προαναγγέλλει ουσιαστικά, δραστική μείωση του κόστους για την διατήρηση των άγονων γραμμών, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις κοινωνίες του Αρχιπελάγους, που η μόνη (και φθηνή) επικοινωνία με τις πρωτεύουσες των νομών όπου βρίσκονται οι υπηρεσίες, τα δικαστήρια η τα νοσοκομεία, είναι τα επιδοτούμενα πλοία. Ασκήσεις όχι επί χάρτου, αλλά με τις ζωές των κατοίκων του Αιγαίου, βρίσκονται λοιπόν σε εξέλιξη.

Οι πρώτες αντιδράσεις από τις Κυκλάδες άρχισαν. Και είναι έντονες, από τέσσερα βασικά νησιά όπως η Σίφνος και η Σέριφος, η Μήλος και η Κίμωλος.

Κάτοικοι και φορείς, μετά την αυθαίρετη και χωρίς διαβούλευση τροποποίηση των δρομολογίων ενδοκυκλαδικης συγκοινωνίας, ενώθηκαν και καταγγέλλουν:

ΠΡΟΣ 
– τον ΥπουργόΝαυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικήςκ. Παναγιώτη Κουρουμπλή

–τον ΥφυπουργόΝαυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικήςκ. Νεκτάριο Σαντορινιό

–το Γενικό Γραμματέα του ΥπουργείουΝαυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Θεοτοκά 

–τη Διεύθυνση Θαλάσσιων Συγκοινωνιών του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής
–το Σ.Α.Σ. (Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών)

Αξιότιμοι Κύριοι,

Για άλλη μια φορά τα νησιά μας υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες στην κοινωνική και οικονομική ζωή των κατοίκων τουςαπό αποφάσεις πουεφαρμόζονταικαι λαμβάνονται, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κοινωνικό συμφέρον και η έμπρακτη υποστήριξη της νησιωτικότητας.

Η πρόσφατη τροποποίηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων της ενδοκυκλαδικής συγκοινωνίας απο το Υπουργείο σας, σύμφωνα με την οποία αφενός μεν διακόπτεται η απευθείας σύνδεση της Σίφνου με την Πάρο και αφετέρου προστίθεται η προσέγγιση του πλοίου σε ακόμα ένα λιμάνι (της Κύθνου), γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της διάρκειας του ταξιδιού, αδικεί κατάφωρα τα νησιά της Σίφνου και της Σερίφου, που ούτως ή άλλως έχουν περιορισμένες δυνατότητες σύνδεσης τόσο με την πρωτεύουσα του Νομού όσο και με τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια. 

Μάλιστα η συγκεκριμένη απόφαση από το Υπουργείο σας λήφθηκε χωρίς καμία διαβούλευση με τα νησιά μας, λήφθηκε εν αγνοία μας. Αυτό το επιβεβαιώνουν ΟΛΟΙ οι Δήμαρχοι των Δυτικών Κυκλάδων.

Θεωρώντας απαράδεκτη την προτεινόμενη τροποποίηση, την οποία επίσης καταγγέλλει το Δημοτικό Συμβούλιο Σίφνου με την υπ’ αρ.182/2016ομόφωνη απόφασή του(επισυνάπτεται στο παρόν ψήφισμα),ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ την έντονη δυσαρέσκειά μας και σας ΚΑΛΟΥΜΕ να προβείτε σε όλες τις άμεσες και απαραίτητες ενέργειες για τη ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΥΤΗΣ και τη διατήρηση των υφιστάμενων δρομολογίων, όπως αυτά εφαρμόζονταν ως τώρα.

Για το Δήμο Σίφνου
Ο Δήμαρχος & Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Σίφνου
ΑΝΔΡΕΑΣ Ν. ΜΠΑΜΠΟΥΝΗΣ

Για το Δήμο Σερίφου
Ο Δήμαρχος
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ

Ο Έπαρχος της Περιφερειακής Ενότητας Μήλου
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΕΝΑΚΗΣ 

Για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σίφνου – Κιμώλου
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΡΟΥΛΛΟΣ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Αυτή η εποχή, είναι περίοδος ζυμώσεων, συζητήσεων και γνωριμίας με την νέα ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, προτού ληφθούν αποφάσεις. Οι ταγοί της Άνδρου γρηγορούν;

Εγκατέστησαν επαφή, ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό ή υφυπουργό για να του κάνουν γνωστό ότι δεν πρόκειται να δεχθούν οποιαδήποτε βλαπτική μεταβολή στην σύνδεση του νησιού με τα υπόλοιπα, αλλά αντίθετα ζητούν την βελτίωση της; Επαρχείο και Δήμος, γνωρίζουν τι κρύβεται πίσω από την λέξη Καλλικράτης στην ακτοπλοΐα;

Εμείς ήδη ρωτήσαμε και μας είπαν πως πρόκειται για ένα παλιό σχέδιο που έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα. Δεν αφορά τη βασική γραμμή μας. Όμως αφορά την κρίσιμη σύνδεση του νησιού μας με την Σύρο που τώρα δεν είναι καθόλου εξυπηρετική. Τα άσχημα πιο εύκολα τα προλαβαίνεις και πιο δύσκολα τα θεραπεύεις.

Κ.Χ.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet