Μοναδική ευκαιρία για το λεμόνι Άνδρου και τους μελισσοκόμους

 

Ευκαιρία για την Άνδρο να επιλεγεί μέσω Περιφέρειας πιστοποιώντας το μοναδικό λεμόνι της και το εξαιρετικό μέλι της. Ευκαιρία να κατοχυρώσει δύο προϊόντα του νησιού, να τα ξεχωρίσει και να τους δώσει σημαντική προστιθέμενη αξία. Ευκαιρία και για τους τελευταίους λεμονοπαραγωγούς ενός νησιού που διακρίθηκε για τα λεμόνια του στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας Νοτίου Αιγαίου Φιλήμονας Ζαννετίδης υπογράμμισε την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 22 συνολικά τοπικά προϊόντα που παράγονται στα νησιά να προωθηθούν για πιστοποίηση (ΠΟΠ –Προϊόν Προστατευόμενης Προέλευσης και ΠΓΕ –Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης) και ως Ιδιότυπα Πιστοποιημένα Τοπικά Προϊόντα.
Για τον λόγο αυτό θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου, ο οποίος θα πρέπει να προσκομίσει τους φακέλους για την πιστοποίηση τοπικών προϊόντων. Σε πρώτη φάση, θα εξεταστούν 9 προϊόντα και σε δεύτερη φάση, ακόμη 13 (συνολικά 22 προϊόντα).

 

Στους μπαξέδες των Λειβαδίων όπου ανθεί ακόμα το δίφορο λεμόνι. 

Τα προϊόντα που παράγονται στα νησιά μας, αποτελούν τους πρεσβευτές μας σε τοπικό, εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Είναι αναγκαία η παραγωγή τοπικών πιστοποιημένων προϊόντων γιατί η αγορά απαιτεί προϊόντα με υψηλές προδιαγραφές που έχουν να κάνουν με την ποιότητα και την επωνυμία. Μιλάμε για παραδοσιακά προϊόντα τοπικής σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας μας. Συγκεκριμένα:
1.Το μέλι της Ρόδου
2.Οι κουλούρες Καρπάθου
3.Η κουλουρία Αρχαγγέλου
4.Το σπινιάλο Καλύμνου
5.Ο κολιός Λέρου
6.Η γλυκοπατάτα Αστυπάλαιας
7.Τα σκόρδα Καλαβαρδών
8.Το συμιακό γαριδάκι
9.Το λεμόνι της Άνδρου
10.Το μέλι Κυκλάδων
11.Η λιαστή ντομάτα Κυκλάδων
12.Η ντομάτα της Κω
13.Βελανίδι της Κέας
Τα προϊόντα που θα εξεταστούν αν πληρούν τις προϋποθέσεις είναι:
1.Το λάδι της Κω
2.Το σιτάρι της Ρόδου
3.Τα βερίκοκα Αφάντου
4.Το κουφέτο της Μήλου
5.Οι φράουλες του Παραδεισίου
6.Το κατσίκι και το αρνί της Νάξου
7. Το κατσίκι και το αρνί της Αμοργού
«Το… ταξίδι τους μέχρι να πιστοποιηθούν, ξεκίνησε» όπως είπε, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα υπάρχει και ανάλογο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς να προσέλθουν για να συμμετέχουν στην διαδικασία. Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα και ο ανάδοχος θα έχει μπροστά του ένα έτος για προετοιμασία.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Συγχαρητήρια πολύ καλή προσπάθεια