Η κρίση στον τουρισμό, τα δρομολόγια, οι αφίξεις και η Άνδρος...

Ετήσιες αφίξεις επιβατών σε Άνδρο, Τήνο, Πάρο. Σε Άνδρο από το 2007 μέχρι το 2019. Σε Τήνος από το 1999 μέχρι το 2019. Και σε Πάρο από το 2014 μέχρι το 2019. Στοιχεία λιμεναρχεία νησιών. Επεξεργασία Εν Άνδρω. 

Θα επιχειρήσουμε μια συγκριτική ανάλυση της τουριστικής κίνησης με αναφορά στις αφίξεις για Άνδρο, Τήνο, Πάρο, την περίοδο της κρίσης. Το παραπάνω διάγραμμα και ο παρακάτω πίνακας λένε πολλά για την πορεία της Άνδρου όλα αυτά τα χρόνια. Για την Άνδρο τα στοιχεία είναι από το 2007 μέχρι το 2019 (συνεχόμενα 12 χρόνια) για την Τήνο είναι από το 1999 μέχρι το 2019 (με διακοπές 17 χρόνια) και για την Πάρο είναι από το 2014 μέχρι το 2019 (συνεχόμενα 6 χρόνια).

Τι μας λένε, λοιπόν, τα στοιχεία;

Την περίοδο 2004 με 2010 είχαμε και λιγότερα και λιγότερο άνετα πλοία όμως οι αριθμοί των επισκεπτών και για την Άνδρο και την Τήνο ήταν πολύ μεγαλύτεροι. Η Άνδρος όπως μας λένε οι αριθμοί την τετραετία 2007-2010 δεν έπεσε ποτέ κάτω από 300.000 αφίξεις (είχε ξεπεράσει και τις 350.000 το 2008). Και η Τήνος την ίδια περίοδο κόντεψε τις 600.000 (το 2006 και το 2007  με 597.775 και 578.995). Σχεδόν διπλάσιους από την Άνδρο. Την εποχή της κρίσης (2014) η Πάρος ξεκινά με αφίξεις περίπου ίδιες με της Τήνου. Όμως για την Πάρο η καμπύλη αύξησης είναι σχεδόν... κάθετη στο διάγραμμα!

Να σημειώσουμε επίσης πως όλες αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες και προς τα τρία νησιά διακινήθηκαν με κάποιες χιλιάδες δρομολόγια ετησίως. Για Άνδρο από Ραφήνα, για Τήνο κυρίως από Ραφήνα (πάνω από 80%) και πολύ λιγότερο από Πειραιά και για Πάρο από Πειραιά (ελάχιστα από Ραφήνα) και από Μύκονο και Σαντορίνη. Η πιο μακρινή χρονικά διαδρομή της Πάρου (από Πειραιά 4 ώρες και 15 λεπτά). Η πιο κοντινή της Άνδρου (από Ραφήνα). Ως προς την Άνδρο που μας ενδιαφέρει να πούμε πως από τα στοιχεία που έχουμε το 2017 είχαμε 1252 δρομολόγια πλοίων, που έφεραν στο νησί 266.178 επιβάτες. το 2018 είχαμε 1154 δρομολόγια που έφεραν 273.214 και το 2019 είχαμε 1315 που έφεραν 281.035.

Στοιχεία από τρεις πηγές. Συνδυασμός και ανάλυση Εν Άνδρω.

Η μεγάλη κρίση και η ανάκαμψη

Πρώτη παρατήρηση προφανής: με την έλευση της οικονομικής κρίσης το 2011 τα νούμερα πέφτουν δραματικά και για τα δύο νησιά. Η Άνδρος κυμαίνεται γύρω στις 250.000, ενώ η Τήνος πάνω από 400.000. Η σταδιακή οικονομική ανάκαμψη και για τα δύο νησιά  ξεκινά από το 2017 (τότε αυξήθηκαν τα και τα δρομολόγια κι από τότε άρχισαν να έρχονται και ταχύπλοα στην Άνδρο). Όμως απέχει πολύ από τα προ κρίσης επίπεδα. Η Άνδρος καταφέρνει μόλις πέρσι και ξεπερνά τις 280.000 αφίξεις απέχοντας πολύ από τις 350.000 που είχε φτάσει προ κρίσης. Όμως, η Τήνος ανακάμπτει πιο γρήγορα και πλέον πέρσι ξεπερνά τις 500.000 που είχε πετύχει τελευταία φορά το 2010.

Αντιθέτως και προς τα δύο νησιά η Πάρος την περίοδο της ανάκαμψης πετυχαίνει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στις αφίξεις επιβατών με πλοίο. Αυτό το γράφουμε πριν μας πει κάποιος για το αεροδρόμιο. Εδώ μετράμε αφίξεις με πλοία. Το 2014 η Πάρος είχε 431.050 αφίξεις. Ένα νούμερο πολύ κοντά σε αυτά της Τήνου. Το 2019 είχε 644.050. Δηλαδή, σε έξι χρόνια είχε μια αύξηση 310.000 επιβάτες διπλασιάζοντας σχεδόν τις αφίξεις της έχοντας επισκέπτες από Ραφήνα, Πειραιά, Σαντορίνη, Νάξο, Τήνο κλπ. Από παντού κερδίσει.

Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα δρομολόγια και τον χρόνο του ταξιδιού, έχει να κάνει με το γεγονός πως προσφέρει υψηλές υπηρεσίες, σε εξαιρετικές ιδιωτικές, αλλά και δημόσιες υποδομές. Έτσι αυξάνει και τον πληθυσμό της. Όλα αυτά είναι "όνειρα θερινής νυκτός" για την Άνδρο, που έχει ξεμείνει στις δικαιολογίες, ενώ ως φυσική ομορφιά είναι πολύ καλύτερη της Πάρου. 

Άνδρος - Τήνος

Η σύγκριση Άνδρου - Τήνου μας λέει πως αν και τα δυο νησιά έπεσαν σε κίνηση τις ίδιες χρονιές και άρχισαν να ανακάμπτουν τις ίδιες χρονιές η άνοδος της Τήνου είναι πολύ πιο εντυπωσιακή. Και αυτό δεν έχει να κάνει με τα δρομολόγια (πολλοί ισχυρίζονται πως την βοηθά του Πειραιά) μιας και η Άνδρος έχει πια πιο πολλά δρομολόγια... από επιβάτες! Αυξήθηκαν τα δρομολόγια και μοιράστηκαν οι ίδιοι περίπου επιβάτες σε περισσότερα πλοία. Αυτό ισχύει και για τα δύο νησιά. Όμως πολύ περισσότερο για την Άνδρο που ανακάμπτει πολύ πιο αργά.

Τα περισσότερα πλοία (συμβατικά και ταχύπλοα), από πολύ περισσότερους προορισμούς (φτάσαμε μέχρι και Σαντορίνη και Κρήτη)  έφεραν και τις τρεις χρονιές (με ελάχιστες αποκλίσεις) σχεδόν τους ίδιους επιβάτες. Άρα δεν είναι λύση μόνο τα πολλά δρομολόγια, αλλά το τι προσφέρει κάθε νησί. Άρα δεν είναι τα δρομολόγια είναι το "προϊόν" που προσφέρει κάθε νησί. Και το "τουριστικό προϊόν" είναι οι δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, η ποιότητα και η εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων φιλοξενίας των επισκεπτών, η πολυτέλεια και η άνεση, οι δραστηριότητες και τα αξιοθέατα κλπ. 

Η Άνδρος - όπως και η Τήνος - ευτύχισαν να έχουν υψηλής ποιότητας πλοία και δρομολόγια (δύο ημερησίως και όλη την χειμερινή σεζόν). Η Άνδρος δεν το εκμεταλλεύτηκε, η Τήνος το εκμεταλλεύτηκε. Ας διαβάσουμε τα στοιχεία - που έχουμε μάθει να προσπερνάμε με αδιαφορία ή να τα απορρίπτουμε γιατί δεν μας βολεύουν. Κι ας δούμε που υστερούμε. Ίσως έτσι βελτιωθούμε. 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ σε κατι που επρεπε να ειχε κανει ο δημος και δεν αναφερομε μονο στην διοικηση λοτσαρη αλλα σε ολες και να εχει στοιχεια που θα ανακοινωνει καθε γεναρη το κανατε εσεις ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ .Προβληματισμος λοιπον για το αποτελεσμα της ερευνας.Μια πρωτη και ευκολη αναλυση ειναι οτι η ανδρος εχει βγει περισσοτερο τραυματισμενη απο την κριση σε σχεση με αλλα νησια παρουσιαζει ανοδο αλλα καμια σχεση στα προ κρισης νουμερα .Θα ηταν ακομα πιο σπουδαια η αναλυσης σας εαν ειχαμε και στοιχεια απο που προερχοντε οι επισκεπτες στα νησια της μελετης κατι που κατανοοω ειναι σχεδον αδυνατο να γινει.Ειναι ομως ενασ προβληματισμος ο οποιοσ πρεπει να μας βαλει σε σκεψεις σοβαρες και κυριωσ την τουριστικη επιτροπη ωστε να κανει τις απαραιτητες ενεργειες για βελτωση του κλιματος.Πρωσοπικη μου αποψη με ολο τον σεβασμο προς ολους ειναι οτι σταματησαμε να στοχοποιουμε τους ελληνεσ καταναλωτες θεωροντας τους οτι δεν εχουν χρηματα και χασαμε το μεγαλυτερο και πιο σημαντικο τουριστικο κομματι που ειχε ανεκαθεν η ανδρος.Κατευθηναμε τις ενεργειες μας σε τομεις που εχουν μεν τεραστιο ενδιαφερον π.χ. περιπατιτικος τουρισμος κτλ και αφησαμε τομεις που ενδιαφερουν το μεγαλο κομματι του τουρισμου ειδικα του ελληνικου οπως ειναι ο γαστρονομικος που εχει αναπτηξει σε τεραστιο βαθμο η τηνος μεσα απο τις επιχειρησεις της.Οπιον ξενο η ελληνα και να ρωτησεις εκτος απο την εκκλησια η τηνος εχει γινει γνωστη και για τα εστιατορια της και φαγητα της.ΑΥΤΑ τα ολιγα και νομιζω οτι το καμπανακι πρεπει να γινει συνεγαρμος για το νησι ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΒΟΛΕΥΕΙ ΚΑΠΙΟΥΣ και δεν αναφερομε στην καραμελα των εφοπλιστων.

This comment was minimized by the moderator on the site

Η παραπάνω ανάλυση συμβάλει με απλό και σαφή τρόπο στην κατανόηση της θέσης της Άνδρου στο τουριστικό γίγνεσθαι. Αν είχαν γνώσεις, κέφι για δουλειά και διάθεση για προσφορά όσοι και όσες λένε πολλά και κάνουν λίγα θα έπρεπε να είχαν κάνει έστω και μια αντίστοιχη ανάλυση. Ώστε να δουν τις διαφορές και να αποτυπώσουν κάτι από τα προβλήματα της Άνδρου. Όμως, βρίσκουν πιο εύκολο να γράφουν και να λένε αοριστίες ή μερικοί και μερικές και ανοησίες...