Απώλειες 290 εκατ. ευρώ στην ακτοπλοΐα Οι προβλέψεις για τη γραμμή μας το καλοκαίρι

 

 Σκηνές συνωστισμού πλοίων στο Γαύριο όπως η παραπάνω δύσκολα θα δούμε εφέτος το καλοκαίρι, καθώς καράβια και δρομολόγια στη γραμμή μας θα είναι λιγότερα. Μια δύσκολη οικονομικά χρονιά με ένα αβέβαιο καλοκαίρι για την ακτοπλοΐα είναι μπροστά μας...

Η κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, αναμένεται να προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στον κλάδο της ακτοπλοΐας, καθώς σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αναμένεται μείωση της τάξης του 45,12% στα έσοδα των εταιρειών του κλάδου.

 Όπως αναφέρει η επίκαιρη μελέτη – δημοσκόπηση της εταιρείας XRTC για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική ακτοπλοΐα, η απώλεια εσόδων που υπολογίζει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Επιβατηγού Ναυτιλίας, θα ξεπεράσει τα 290 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η πτώση των εσόδων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες προβλέπεται να φτάσει το 50% στους επιβάτες και το 40% στα φορτηγά, ενώ σε περίπτωση μεγαλύτερης πτώσης του τουρισμού, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΣΕΕΝ, τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά για τον κλάδο της ακτοπλοΐας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας πριν την έναρξη των περιοριστικών μέτρων το 47% του στόλου ήταν σε πλήρη δραστηριοποίηση καθώς κατά τη χειμερινή περίοδο η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλή ζήτηση, ένα στα δύο πλοία μπαίνουν είτε σε ακινησία είτε σε ετήσια συντήρηση.

Η ανακοίνωση των περιοριστικών μέτρων των μετακινήσεων είχε ως αποτέλεσμα το 25% του συνολικού στόλου να αποδρομολογηθεί με την προσφερόμενη χωρητικότητα να περιορίζεται από το 47% στο 30%.

Επί της ουσίας σήμερα ένα στα πέντε πλοία εκτελούν δρομολόγια στις Ελληνικές θάλασσες εκπληρώνοντας το βασικό έργο της ακτοπλοΐας που είναι η ένωση της νησιωτικής με την ηπειρωτική Ελλάδα, αναφέρει η μελέτη της XRTC.

Επιπλέον το γεγονός ότι τα περιοριστικά μέτρα εφαρμόστηκαν άμεσα, είχε ως αποτέλεσμα οι ακτοπλοϊκές εταιρίες πλέον να συνεχίζουν την εργασία τους με τους υπαλλήλους τους να εργάζονται εναλλάξ από την οικία (85%) και τα γραφεία (15%).

Αναφορικά με τις προβλέψεις για τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου διαχρονικά η ζήτηση εμφανίζει τις υψηλότερες τιμές και στηρίζει σε βασικό βαθμό τη ρευστότητα των εταιρειών,  το πιθανότερο σενάριο είναι να δραστηριοποιηθεί το 50% του συνολικού στόλου σε αντίθεση με το 94% που προγραμμάτιζαν.

Ποιοι είναι όμως σύμφωνα με τη μελέτη, οι κυριότεροι κίνδυνοι που βλέπει ο κλάδος για το επόμενο διάστημα εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού;

 -  Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον κλάδο της ακτοπλοΐας, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα αφορά στη ρευστότητα και στη διαθεσιμότητα κεφαλαίων, είτε μέσω έκτακτης είτε μέσω τακτικής χρηματοδότησης.

 -  Ακολουθεί ο κίνδυνος της πτώσης της εμπορικής ζήτησης, η πτώση της τουριστικής ζήτησης και η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά στην ασταθή τραπεζική και πιστωτική στήριξη, ακολουθεί η διατήρηση των πληρωμάτων, οι επιθετικές ή κερδοσκοπικές εξαγορές, η έλλειψη αμοιβών ανταλλακτικών και τα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς.

Τι ζητούν από την Πολιτεία

Όσον αφορά τις προσδοκίες αναφορικά με τα μέτρα στήριξης από την Πολιτεία η έρευνα κατέδειξε ότι οι οι βασικές προτεραιότητες θα πρέπει να εστιάζουν στη στήριξη της ρευστότητας των εταιρειών με μέτρα άμεσης εμπρόθεσμης στήριξης και με τη χρήση διάφορων χρησμοδοτικών εργαλείων καθώς και μέσω της επέκτασης του προγράμματος δημοσίων υπηρεσιών.

Όπως υπενθυμίζει η μελέτη, οι Ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες λειτουργούν κατά βάση με τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες τα τελευταία 20 χρόνια ξεπέρασαν τα €2.4 δις στην 20ετία, εξυπηρετώντας δημόσιο έργο καθώς επίσης και το γεγονός ότι το 95% της κίνησης εξυπηρετείται με ελεύθερες δρομολογήσεις χωρίς κρατικές παρεμβάσεις.

Πηγή: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΠΛΟΙΑ

Τι προβλέπεται στη γραμμή μας

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία το Εν Άνδρω έκανε μια έρευνα των προοπτικών της γραμμής μας για το καλοκαίρι επικοινωνώντας και με τους τρεις ακτοπλόους των οποίων πλοία τους πιάνουν Άνδρο το καλοκαίρι και μεταφέρουμε τις εξής παρατηρήσεις τους:

(α) Η Fast Ferries θα συνεχίσει την δραστηριότητα της - σε μια χρονιά εντελώς ελλειμματική τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι και καταστροφική την άνοιξη. Θα δρομολογήσει το καλοκαίρι δύο από τα τέσσερα πλοία της. Δεν προβλέπεται να δρομολογήσει ένα συμβατικό και το ταχύπλοο της. Λογικά την καλοκαιρινή σεζόν θα περνάνε από την Άνδρο και δύο πλοία της καθημερινά. Για το φθινόπωρο ή την επόμενη χειμερινή περίοδο δεν μπορεί να γίνουν προβλέψεις. Πρακτικά θα μείνει ένα πλοίο της στη γραμμή. Αν θα είναι κάθε μέρα εξαρτάται από την κίνηση, αλλά και την εξέλιξη της πανδημίας.

(β) Η Golden Star Ferries θα επανενεργοποιήσει το καλοκαίρι - στην καλύτερη περίπτωση - και τα δύο Superferry. Για ταχύπλοο το βλέπουν δύσκολο. Όλα θα εξαρτηθούν από την κίνηση και την σεζόν.

Η κατάσταση είναι θολή μετά έναν δύσκολο χειμώνα, μια καταστροφική άνοιξη και  ένα αβέβαιο καλοκαίρι, καθώς πλέον υπάρχουν και ακυρώσεις εισιτηρίων της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ από το εξωτερικό.Το τι θα γίνει το φθινόπωρο και την επόμενη χειμερινή περίοδο θα εξαρτηθεί από πολλούς αστάθμητους παράγοντες, που έχουν σχέση με τον διεθνή τουρισμό, την διεθνή οικονομία και την πανδημία.

(γ) Η SeaJet θεωρεί πως το καλοκαίρι χάθηκε για εφέτος. Έχοντας δεκάδες χιλιάδες ακυρώσεις καλοκαιρινών εισιτηρίων αντιμετωπίζει την θερινή σεζόν σχεδόν ως μη υπάρχουσα. Το ποιες γραμμές θα ενεργοποιήσει θα εξαρτηθεί πλέον από τις εξελίξεις στον τουρισμό, στη διεθνή οικονομία, τις μεταφορές.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η Άνδρος θα στηριχτεί κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό, που θα εξυπηρετηθεί με τακτικά ημερήσια δρομολόγια από την Ραφήνα το καλοκαίρι. Όμως, το πόσα δρομολόγια ημερησίως δεν μπορεί να προβλεφτεί ακόμα. Είναι μάλλον σίγουρο πως θα έχει 2 με 3 δρομολόγια στην κορύφωση της σεζόν. Ίσως και 4, αν όλα πάνε καλά. Όπως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος σε ένα ασταθές οικονομικά περιβάλλον και φυσικά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει το φθινόπωρο και τον επόμενο χειμώνα. Πάντως πρέπει να θεωρήσουμε πως η μέχρι σήμερα καθημερινή συγκοινωνία το καλοκαίρι θα μειωθεί κατά τι. Ενώ την επόμενη περίοδο (φθινόπωρο-χειμώνα), με δύο πλοία ημερησίως (πρωί-απόγευμα) - για την ώρα - φαντάζει δύσκολη.

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet