Θα υπάρξει τουρισμός το 2020; Και πως;

 

Του Γιάννη Κατσιλίβα

Γραμματέα Σωματείου Τουριστικών Επαγγελματιών Μπατσίου - Μέλος Διοίκησης Σωματείου Ενοικιαζόμενων Δωματίων - Μέλος Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Άνδρου

Η συζήτηση για τουρισμό εν μέσω πανδημίας δεν φαντάζεται ως προτεραιότητα ούτε είναι ελκυστική. Ο τουρισμός είναι ταξίδι στο άγνωστο, είναι η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους, είναι να περπατάς έξω ελεύθερος και αμέριμνος, είναι να ζεις μαζί με άλλους, είναι να εμπιστεύεσαι τον άνθρωπο που σου μοιάζει ή σου πουλάει κάτι, είναι εν τέλει η γλυκιά εμπειρία της ανθρώπινης επαφής και της γνώσης. 

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να δούμε φέτος Τουρισμό από το εξωτερικό;

Το πιο πιθανό είναι ότι φέτος δεν θα βρεθεί ούτε θεραπεία, ούτε εμβόλιο για τον κορονοϊό πριν την θερινή σεζόν. Όσο δεν υπάρχει θεραπεία ο τουρισμός θα λειτουργεί στην σκιά του ιού.

Οι προϋποθέσεις για να δούμε τουρισμό φέτος είναι:

 - Εάν τα σχετικά νούμερα του κορονοιού δεν αυξηθούν στην χώρα μας και στις χώρες προέλευσης του τουρισμού.

 - Εάν στην Ευρώπη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρξει συντονισμός για την άρση του Lockdown τουλάχιστον για τις υπηρεσίες που αφορούν τον τουρισμό.

 - Εάν υπάρξει και εφαρμοστεί ένα γρήγορο και αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων που μπορεί να γίνεται γρήγορα στα αεροδρόμια αλλά και στους προορισμούς.

 - Εάν ξεκινήσουν οι αεροπορικές εταιρείες και πάλι τις πτήσεις κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι.

 - Εάν γίνουν κρατήσεις σε ξενοδοχεία, καταλύματα και αεροπλάνα.

 - Εάν ανοίξουν τα σύνορα τους όλες οι χώρες προέλευσης και προορισμού.

Όλες αυτές οι προϋποθέσεις φαίνονται πολλές και η κατάσταση ίσως φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη και απαισιόδοξη.

Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Η βασικότερη προϋπόθεση από την οποία εξαρτώνται σχεδόν όλα είναι τα νούμερα που αφορούν τον ιό.

Ο Τουρισμός δεν θα είναι ποτέ πια ίδιος μετά τον κορονοιό. Οι τουρίστες θα έχουν στην αρχή αρκετές ανασφάλειες. Αυτές τις ανασφάλειες θα πρέπει οι προορισμοί, οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι αεροπορικές εταιρείες να τις αντιμετωπίσουν κατάλληλα. Οι τουριστικοί προορισμοί θα πρέπει να καθορίσουν τις δικές τους κατευθυντήριες γραμμές, αντίστοιχα με τις κατευθυντήριες γραμμές που έχει καθορίσει η πολιτεία σήμερα.

Αυτές είναι:

 - Να συντονιστούν τα Περιφερειακά Νοσοκομεία με τα ξενοδοχεία , καταλύματα και τα αεροδρόμια, ώστε να δημιουργηθούν πρωτόκολλα αντίδρασης σε ενδεχόμενα κρούσματα.

 - Να συντονιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι κρατικοί φορείς ( υπουργεία , αρχές , ΕΟΤ κλπ ) μέσω ενός καθολικού σχεδιασμού, ώστε να δημιουργηθούν κατάλληλα πρωτόκολλα λειτουργίας στους τομείς που τους αφορούν ( μουσεία , αρχαιολογικοί χώροι , καράβια κλπ ).

 - Να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων και ξενοδοχείων για τις επιπλέον υπηρεσίες που απαιτείται πλέον να προσφέρουν (γάντια, μάσκες , απολυμάνσεις κλπ ). Η υγιεινή και η ασφάλεια θα είναι το Α και το Ω του Τουρισμού στην εποχή του κορονοϊού.

 - Να ενημερωθούν οι εστιάτορες και οι ιδιοκτήτες καφέ/μπαρ

(εστίασης γενικά) με ποιο τρόπο πρέπει να αλλάξουν την παροχή υπηρεσιών και την διάταξη των καταστημάτων τους (αποστάσεις, διαχωριστικά κλπ ).

 - Να ενημερωθούν όλοι οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων (παραλίες, ξαπλώστρες, watersports, ενοικιάσεις αυτοκινήτων κλπ) με ποιον τρόπο θα εναρμονίσουν το μοντέλο λειτουργίας τους με τα νέα δεδομένα.

 - Να ενημερωθεί όλο το προσωπικό των τουριστικών επιχειρήσεων, ώστε να γνωρίζουν πως μπορεί να λειτουργήσουν σωστά με προφυλάξεις , ασφάλεια και ταυτόχρονα να παρέχουν αξιοπρεπή και ευχάριστη εξυπηρέτηση

 - Να δημιουργηθεί ενημερωτικό υλικό για όλους τους ταξιδιώτες σχετικά με τους κανόνες που ισχύουν στον εκάστοτε τουριστικό προορισμό, ώστε με αυτόν τον τρόπο , τόσο οι ίδιοι οι τουρίστες όσο και οι μόνιμοι κάτοικοι του προορισμού να νοιώθουν ασφαλείς.

Η χώρα μας μπορεί να έχει εισερχόμενο τουρισμό ακόμη και φέτος. Υπάρχει περίπτωση να είμαστε εμείς οι πρώτοι που θα ανοίξουμε στον Τουρισμό μια και η πατρίδα μας έχει αναδειχθεί σαν ένας από τους πιο ασφαλής προορισμούς.

Συνεπώς όσο καλύτερα και ταχύτερα αντανακλαστικά προσαρμογής επιδείξει ο Τουρισμός στην χώρα μας, τόσο πιο αποτελεσματικός θα είναι για όλους.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ κύριε Κατσιλίβα καλό θα ήταν όλοι ή έστω το μεγαλύτερο μέρος των επαγφελμαριών του νηαιού που σχετίζονται με τον τουρισμό να μην περιμένουν ή να τρέφουν ελπίδες οτι εφέτος θα επισκεφθούν την Ανδρο μας ξένοι. Τα αεροπορικά από εξωτερικό θα αργήσουν κατά πολύ, για αυτό στοχεύσατε προς τους Ελληνες τουρίστες που είναι και οι μόνοι σίγουροι που θα κάνουν διακοπές (έστω ολιγοήμερες) αυτό το καλοκαίρι.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΚΥΡΙΕ ΚΑΤΣΙΛΙΒΑ Η ΕΛΠΙΔΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ...